Nisipurile Arabe

Mai multe poze

Nisipurile Arabe
210,00 MDL (52,50 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere si note de Mihaela Negrila.
 
In sudul Peninsulei Arabe se intinde Rub al-Khali („Tinutul pustiu”), unul dintre cele mai mari deserturi nisipoase din lume, o pustietate atit de inspaimintatoare, incit pina si arabii o evita. Este zona in care, din 1945 pina in 1950, a calatorit exploratorul si scriitorul englez Wilfred Thesiger, intr-o vreme cind mare parte din aceasta regiune inca nu fusese vazuta de vreun european.
 
Cartea sa istoriseste extraordinarele calatorii prin „Tinutul pustiu”, in care s-a aventurat impreuna cu citiva beduini, adoptindu-le obiceiurile si traiul de zi cu zi, despre care T.E. Lawrence spunea ca e „o moarte in viata”. Nisipurile arabe este cronica unui trecut disparut, un omagiu adus unui popor magnific, unor oameni care, in ciuda greutatilor si pericolelor, au facut dovada unui curaj si a unei loialitati iesite din comun.
 
Din cuprins: Abisinia si Sudan • Preludiu in Dhofar • Nisipurile din Ghanim • Pregatiri secrete la Salalah • Prima traversare a desertului Rub al-Khali • De la Salalah la Mukalla • A doua traversare a desertului Rub al-Khali • De la Sulaiyil la Abu Dhabi • Coasta Piratilor • O vacanta in Buraimi • Nisipurile miscatoare Umm al-Samim • Nisipurile Wahiba • Usa se inchide

 

Recenzii


 

„Prin descrierea vietii traditionale a beduinilor, Nisipurile arabe este probabil cea mai buna carte scrisa vreodata despre Arabia si un tribut adus unei lumi pierdute acum pentru totdeauna.” -- The Guardian

”Pentru mine, Nisipurile arabe au fost mai exotice decit Patagonia, de exemplu, pline de descoperiri si de depasiri ale unor stereotipuri culturale. Am aflat, prin ochii lui Thesiger – care, apropo, e singurul dintre cei patru care nu a avut de gind, a priori calatoriei, sa scrie o carte, asa ca nu si-a notat nimic „la cald”, intregul volum e o reconstituire aproximativa din memorie – cum sint beduinii, care sint crezurile lor, cum functioneaza triburile (atit de diferite intre ele!), care sint primejdiile care te pasc la fiecare pas prin desert, ce inseamna sa ai tovarasi de calatorie priceputi (portretele lui bin Kabina si bin Ghabaisha din tribul Rashid, principalii sai companioni, sint excelente, iar despartirea de cei doi, de la sfirsitul volumului, iti lasa un nod in git) sau ce sens adinc pot capata cuvintele „libertate completa”, cum poti supravietui in conditii extrem de dificile s.a. Lectura Nisipurilor arabe este o calatorie in sine, una revelatoare, as spune.”-- Eli Badica, 6 aprilie 2015, in Suplimentul de cultura nr. 478

 

Despre Autor


 

Wilfred Thesiger (1910 2003), explorator şi scriitor britanic născut în Addis Abeba (Etiopia). În 1935 a intrat în Serviciul Politic din Sudan, iar la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial a fost detaşat în cadrul Armatei de Apărare Sudaneze. Mai tîrziu a servit în Etiopia, Siria şi, în cadrul Forţelor Speciale Aeriene, în Deşertul Libian. După război a călătorit în Peninsula Arabă, Kurdistan, Irak, Hindukush, Karakorum, Maroc, Etiopia, Kenya şi Tanganyika.

Pentru realizările sale ca explorator, i s-au decernat Founder’s Gold Medal (Royal Geographical Society), Lawrence of Arabia Medal (Royal Central Asian Society), Livingstone Gold Medal (Royal Scottish Geographical Society) şi Burton Memorial Medal (Royal Asiatic Society). A fost membru al Royal Society of Literature şi membru de onoare al Academiei Britanice.

În 1995 a primit titlul de Cavaler. Foarte cunoscut pentru două cărţi de călătorie: Nisipurile arabe (1959), în care îşi povesteşte călătoriile prin Peninsula Arabă între 1945 şi 1950, descriind modul de viaţă pe cale de dispariţie al beduinilor, şi The Marsh Arabs (1964).

Detaliile Produsului

Titlu Original: Arabian Sands
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 384
Editura: Polirom
Apariția: Martie 2016
ISBN: 978-973-46-5149-8
Dimensiuni: 13,5 x 20 cm
Greutatea: 0.3500

Pareri