Nicolae Simatoc (1920-1979). Legenda Unui Fotbalist Basarabean de la ”Ripensia” la FC Barcelona. Ediția a II-a revăzută și adăugită

Nicolae Simatoc (1920-1979). Legenda Unui Fotbalist Basarabean de la ”Ripensia” la FC Barcelona. Ediția a II-a revăzută și adăugită
159,00 MDL (31,96 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Suntem cu toţii contemporani ai celei mai mari echipe FC Barcelona din toate timpurile, care în 2009 a câştigat şase trofee nationale şi internaţionale, cucerind tot ce este posibil la ora actuală la nivel de club în fotbalul european şi mondial: Campionatul, Cupa şi Supercupa Spaniei, Liga Campionilor Europeni, Supercupa Europei ş. Cupa Intercontinentală.

Acum şaizeci de ani însă, un basarabean născut in satul Gnmăncăuţi, raionul Briceni, din Republica Moldova a pus umărul la făurirea unei echipe barceloneze care a devansat în performanţă marea echipă condusă din teren de Messi şi din afara lui de Guardiola, reuşind în sezonul 1951-1952 să câştige cinci trofee naţionale şi internaţionale, care erau posibil a fi obtinute la acel moment: Campionatul, Cupa şi Supercupa (atunci Cupa „Eva Duarte de Peron ) Spaniei, Cupa „Martini-Rossi" şi Cupa Latină, precursoarea Cupei Campionilor Europeni, actuala Ligă a Campionilor.

Numele sau este Nicolae Simatoc-Szegedy, până recent acesta fiind un anonim pentru lumea fotbalului atât din România, cât şi din Republica Moldova.

”. ..această naraţiune, structurată riguros pe formula documentară a biografiei unui mare jucător basarabean descoperit, însă, datorită unor succesiuni de împrejurări şi coincidenţe in mare parte aleatorii-nu este numai despre fotbal. Sau mai degrabă nu atât despre fotbal. Şi nici chiar în exclusivitate despre cariera celebrităţii neştiute de noi până acum. Ci despre destine într-un destin al unei întregi generaţii, despre cultură, istorie şi locuri istorice, despre moravuri, şi mai ales, despre vremi. Vremi foarte concrete ca întindere calendaristică, vremi scurte in care încape o eră... -- Efim Josanu


Primele Pagini


 

Atunci când am început să scriem despre Nicolae Simatoc, realizam că recuperarea memoriei sale va avea un impact me-diatic şi formativ deosebit, iar interesul faţă de carte va fi unul pe măsura anvergurii personalităţii sale. Recunoaştem cu sinceritate că reacţiile, atitudinile şi aprecierile faţă de apariţia cărţii, manifestate deopotrivă de mass-media, specialişti şi cititori din Republica Moldova şi România, ne-au depăşit aşteptările iniţiale. Interesul sporit pentru această lucrare a pornit din momentul lansării cărţii la Chişinău, când a devenit cunoscut că aici va veni Silvio, fiul lui Nicolae Simatoc, care a ţinut neapărat să viziteze baştina tatălui său cu această ocazie.

Am realizat dubla lansare a cărţii la Chişinău şi Grimăncăuţi în luna aprilie 2013, la ambele evenimente fiind prezenţi oameni din diferite domenii de activitate socioumană, cu atitudini diferenţiate faţă de fenomenul sportului, dar cu toţii emoţionaţi de această istorie unică a unui basarabean care a atins culmile performanţei fotbalistice în anii 1940-1950.

Cel mai afectat de această experienţă a fost însă fiul marelui fotbalist, pentru care prima vizită în Basarabia a fost marcată de trăiri profunde, mai ales atunci când a mers la Grimăncăuţi, acolo unde avea să intre în biserica în care a fost botezat tatăl său şi a putut chiar să vadă cristelniţa în care acesta a fost încreştinat, să vină la şcoala unde acesta a învăţat sau să păşească pe „terenul de fotbal de lângă pârău" unde a început să joace fotbal micul Colea Simatoc. Prin urmare, la numeroasele fotografii prezente în prima ediţie a cărţii am decis să mai adăugăm unele imagini care au surprins aceste momente unice.

în luna iunie 2013, la invitaţia preşedintelui actual al clubului Ripensia, domnul Radu Ienovan, am lansat cartea la Timişoara, oraşul unde a început să joace fotbal profesionist Nicolae Simatoc, iar prin aceasta am unit într-un tot întreg spaţiul românesc, ca pe timpurile când aici locuia şi activa basarabeanul-legendă. în contextul lansării, au apărut alte noi informaţii despre viaţa lui Nicolae Simatoc la Timişoara, ceea ce a deschis noi orizonturi pentru carte.

Aflaţi în oraşul de pe Bega, am constatat cu bucurie că la 12 iulie 2012, Asociaţia Sportivă „Fotbal Club Ripensia Timişoara" a redobândit personalitatea juridică printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă a Judecătoriei Timişoara, asumându-şi identitatea, principiile şi valorile care au stat la temelia clubului fondat în 1928. Ca în toate lucrurile care sunt atinse de mâna lui Dumnezeu, această coincidenţă - renaşterea clubului Ripensia şi publicarea cărţii despre Simatoc, cel mai valoros „ripensist" prin performanţele internaţionale - redimensionează trecutul şi prezentul fotbalistic al Banatului.

Noua construcţie a Ripensiei, concepută să fie una „pas cu pas", fără arderea etapelor atât de necesare făuririi şi dezvoltării unei asociaţii viguroase şi trainice, este în măsură să devină purtătoarea viselor şi speranţelor celor care păstrează în suflet acest nume.

Ediţia a Il-a a cărţii a decurs firesc din lucrurile care s-au succedat după lansare, din vizitele lui Silvio Simatoc în Republica Moldova şi la Timişoara, dar mai ales din faptul, care ne-a bucurat şi ne-a încurajat, că deja spre toamnă stocul de carte publicat s-a epuizat.

O surpriză deosebită pentru noi a fost faptul că la ediţia a XXII-a a Salonului Internaţional de Carte (31 august-3 septembrie 2013, Chişinău), legenda lui N. Simatoc a obţinut Premiul Special „Basarabenii în lume" într-un concurs la care au participat peste 15 000 de titluri de carte din 20 de ţări ale lumii.


Recenzii


 

Nicolae Simatoc avea numărul 10 pe tricou. Era mijlocaş dreapta în Barça din ediţia 1951/52, când s-a scris „istoria de aur" a clubului. Atunci au câştigat pentru prima dată catalanii Campionatul, Cupa Spaniei şi Supercupa. Vedeta clubului era maghiarul Kubala. Performanţă repetată de club şi în perioada de glorie a lui Messi.

În 1934, Colea Şmatoc - avea atunci 14 ani - juca fotbal pe terenul de „lângă pârâu". Un domn a ieşit din maşină. Şi a privit atent jocul copiilor din Grimăncăuţii Bricenilor. L-a remarcat pe adolescentul înalt şi tehnic. A convins părinţii să-1 lase să facă fotbal la Timişoara. în Ripensia, cea mai mare echipă românească a timpului. A plecat cu maică-sa la Timişoara. Tatăl său a rămas în sat. La Timişoara, Colea Şmatoc a devenit Nicolae Simatoc.

În 1940, la 20 de ani, debutează în Naţionala României împotriva Iugoslaviei. Meci câştigat de români cu 2 la 1.

La 21 de ani, având deja bronzul şi argintul Campionatului României, se transferă la Carmen Bucureşti, actuala Steaua. Iar în 1942, Simatoc alege Clubul Atletic Oradea, care, după anexarea Ardealului, juca în campionatul ungar. îşi schimbă numele din Simatoc în Szegedi. Şi devine vicecampion şi campion al Ungariei cu Oradea. Fotbalul maghiar domina Europa în acea perioadă.

În 1945-1947 revine la Carmen Bucureşti, devenind vicecampion. Joacă pentru Naţionala României în acel meci pierdut cu 2 la 7 la Budapesta în faţa Naţionalei Ungariei. Două dintre goluri au fost înscrise de cel care avea să devină legendarul Ferenc Puskâs.

În 1947, Nicolae Simatoc fuge din România. Nu a aşteptat câteva luni ca să fie convocat la Naţională de Colea Vâlcov, alt basarabean celebru al fotbalului românesc. Şi antrenorul care a adus, pentru prima dată, Cupa României în curtea lui Carmen, devenită CSCA, în 1949.

Fuga în Italia era organizată de AC Roma, dar Simatoc ajunge la Inter Milano. Milanezii fiind nevoiţi să plătească pentru el 10 000 de dolari americani. Ca să aplaneze scandalul. Simatoc obţine argintul cu Inter.

Apoi a mai fost celebra echipă a esticilor Hungaria, jocul de cărţi, profesia de antrenor şi plecarea în Australia. Unde îşi schimbă din nou numele din Simatoc în Sims.

În aceşti ani, tatăl său a lucrat ca cioban la ferma din Grimăncăuţii sovieticilor.


-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”


Video despre Carte


Despre AutoriDr. Octavian Ţîcu: Conferenţiar universitar la Universitatea Libera International din Moldova şi cercetâtor-coordonaor la Institutulde Istorie, Stat si Drept al Academiei de Ştiinţe din Moldova.

A obţinut doctoratul in istorie la Universitatea ”AI.I.Cuza" din laşi, România (2000). Ministru al Tineretului şi Sportului din R. Moldova (2013). Membru al Comisiei Prezidenpak pentru studierea şi aprederea regimului totalitar comunist in Republica Moldova (2010). Laureat al Premiului Naţional al Tineretului in domeniul Ştiinţa şi Literaturii (2004) я decorat cu Medalia,Meritul Civic" (2010).

Autor a 3 monografii (publicate în R. Moldova, Germania, Marea Britanie şi SUA) şi peste 50 de articole ştiinpfice. Maestru internaţional la box, partiapant la Jocurile Olimpice delà Atlanta 1996 şi medaliat cu argint la Cupa Europeidin Lmv, Ucraina 1999.

Dr. Boris Boguș: Profesor universitar şi şef-attedra EFS la Universitatea de Stat din Moldova; Vicepreşedinte al Federaţia Sportului Universitar a Republicii Moldova.

A obţinut doctoratul in psihologia spoitului la Universitatea Naţionala de Educaţie Finea şiSport din Bucureşti, România, 1997; Absolvent al Universităţi Pedagogice de Stat Jon Creangă", specializarea „Psihologia aplicata", Chişinău; Absolvent al Universitari de Stat de Educaţie Fizică şi Sport din Kiev, Ucraina; Absolvent al Universităţii Tehnice a Moldovei, specializarea „Construcţia industriala şi Civilă ", Chişinău; Absovent al Colegiului Politehnic, spedalizarea .Automatica şi Telemecanica", Chişinău, 1974.

Bursier FIFA Joao Havelange", Zurich, Elvepa (2007-2008); Autor a numeroase monografii şi lucrări ştiinţifice in domeniul fotbalului, pedagogiei, metodologiei şi psihologiei sportului; Maestru al sportului, Antrenor Emerit, Lucrător Emerit in domeniul Culturii Fizice şi Sportului; Distins cu Medalia,Meritul Civic"şi cu Titlul onorific, ”Om Emerit”.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 212
Editura: Cartdidact
Apariția: 2013
ISBN: 978-9975-4462-1-1
Dimensiuni: 14,2 x 20 cm
Greutatea: 0.4800

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: