Nexus

Henry Miller

Stoc Limitat

Grăbește-te, produs cu stoc limitat!

Produs disponibil în:

Descriere

Traducere din limba engleza de Antoaneta Ralian.
 
Nexus este ultimul roman din trilogia Rastignirea trandafirie, scrisa de Henry Miller pe parcursul a zece ani, interzisa in Statele Unite ale Americii si publicata la Paris intre 1949 si 1960.
 
Romanul Nexus (1960), ultimul volum al trilogiei „Rastignirea trandafirie”, dezvaluie portretul unui scriitor format, care, dupa chinuitoare indoieli si o multime de romane scrise in minte, reuseste in sfirsit sa‑si puna ideile pe hirtie. Faptul acesta, insa, pare sa atraga dupa sine o ruptura cu lumea atit de familiara din primele doua volume: minunatele povesti ale prietenilor autorului, paginile de analiza literara si sociala exista in continuare, sint la fel de pline de spirit si umor, insa in ele se simte o umbra de cinism si de tristete.
 
Nexus este, paradoxal, volumul de ramas‑bun al unui romancier aflat inca la inceputul drumului, volumul care ii ofera lui Miller confirmarea destinului sau de scriitor, nelasindu‑i astfel nici o alta optiune decit sa continue sa scrie, confruntat in permanenta cu izolarea si responsabilitatea actului de creatie.
 
„Oamenii civilizati nu traiesc conform unor coduri morale sau unor principii de un soi sau altul. Vorbim despre ele, le evocam intruna, dar nimeni nu le ia in serios. Nimeni nu respecta aceste reguli, in vietile noastre nu e loc pentru ele. Tabuurile sint un fel de reziduu al mintilor bolnave, spectrul celor care nu au avut curajul sa traiasca din plin si care ne-au virit pe git aceste interdictii, deghizate in morala si religie.” (Henry Miller)
 
„Trilogia Rastignirea trandafirie este capodopera lui Henry Miller – o descriere detaliata si amuzanta a eforturilor sale, financiare si spirituale, de a deveni scriitor. Insa dincolo de acest aspect, cele trei volume sint pline de povesti despre prietenii sai, despre vecini sau fosti colegi, o umanitate colorata, intr-o verva neobosita, prin intermediul careia Miller reuseste sa recreeze tonul si textura vremurilor de la inceputul secolului XX.
 
Scrisa in stilul lipsit de conventionalism, pe alocuri naturalist, al prozei americane moderne, trilogia contine resurse inepuizabile de umor, mai ales in momentele in care Miller se transforma in obiectul propriilor reflectii. Rastignirea trandafirie este un text care incearca sa spuna totul fara teama ca va spune prea mult si al carui autor se situeaza in permanenta de partea vietii si a creativitatii.” -- Choice
 
„Nimic nu se compara cu Henry Miller in momentele sale de maxima exaltare... Rastignirea trandafirie este cea mai ambitioasa opera a sa si una dintre cele mai bine scrise.” -- Norman Mailer
 
Recenzii
 
”Nexus vine ca o opera de maturitate a romancierului, ce depaseste carnalitatea si trece la o etapa superioara a creatiei sale. Dupa dusurile erotice din primele romane, Miller din Nexus ni se prezinta intr-o altfel de ipostaza, aceea de „amant obosit”. Literatura pare sa nu mai fie exclusiv un gest erotic, cit mai ales unul intelectual. Miller nu e un pornograf, in ciuda criticilor sai, ci un libertin pentru care „nimic din ce e omenesc nu trebuie ascuns”.
Cele trei romane amintite reprezinta de fapt evolutia estetica si literara a scriitorului.
 
Trilogia Rastignirea trandafirie, ce se incheie cu Nexus, este istoria devenirii lui Miller ca mare romancier, de-a lungul unui labirint din care cititorul iese putin ametit, dar imbogatit de fiecare data.” -- Bogdan Romaniuc, 2 iulie 2011, in Suplimentul de cultura, nr. 321
 
”Sa precizam de pe acum, ciclul/trilogia compusa din romanele Sexus, Plexus si Nexus reprezinta, fara nici o indoiala, o confesiune patetica si dramatica, incarcata de tensiune si de vehementa polemica, dar si o opera cu profil autobiografic, unde identitatea scriitorului, multiplele ipostaze ale alteritatii si „atingerea” substantei fiintei in permanenta revolta si cautare sint un univers de un uluitor dramatism, opera unui mare prozator al lumii.” -- Ion Vlad, 16 aprilie 2012, in Tribuna, nr. 231
 
Despre Autor
 
Henry Valentine Miller (1891-1980) s-a nascut in Yorkville, New York, intr-o familie de origine germana. Si-a petrecut anii de scoala in Brooklyn, intre 1909 si 1924 a lucrat in atelierul de croitorie al tatalui sau, a trecut prin greutati, slujbe prost platite, in medii dominate de saracie si mediocritate. Hotarit sa se apuce de scris, la treizeci de ani pleaca la Paris, unde isi petrece urmatorul deceniu. Se imprieteneste cu scriitorul Lawrence Durrell si o cunoaste pe Anaïs Nin, cu care traieste o adevarata poveste de dragoste si care il va sprijini la inceputurile carierei sale.
 
In 1934 scrie Tropicul Cancerului, un roman cu tenta autobiografica.
 
Devine faimos pentru descrierile sale realiste si cistiga simpatia unor autori precum T.S. Eliot si Ezra Pound. Tot in anii ‘30 publica Primavara neagra si Tropicul Capricornului. In 1940, Miller se intoarce in America si se stabileste in Big Sur, California, pentru urmatorii douazeci de ani. Scrie alte citeva volume, critice la adresa Americii si de un deosebit umor; din aceasta perioada dateaza si capodopera sa, trilogia „Rastignirea trandafirie”, alcatuita din Sexus (1949), Plexus (1953) si Nexus (1960).
 
In anii ‘60 incep sa-i apara si in America primele romane, iar Miller ajunge peste noapte un idol printre scriitorii americani. La Editura Polirom au fost traduse: Sexus (2010), Plexus (2010), Nexus (2010), Primavara neagra (2010), Zile linistite la Clichy (2010), Cosmarul climatizat (2011), Tropicul Cancerului (2011), Tropicul Capricornului (2011), Lumea sexului (2011), Colosul din Maroussi (2011), Intelepciunea inimii (2012) si Un diavol in paradis (2013).

Mai multe informații

Limba: Română
Pagini: 380
Apariția: 2017
Coperta: Copertă moale
Dimensiuni: 13 x 20 cm
ISBN: 9789734672363