Negru și Roșu

Mai multe poze

Negru și Roșu
202,00 MDL (47,29 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Georgian Nicolau este un tinar promitator: elev fruntas al Liceului Militar din Campina, admirat de colegi si apreciat de profesori, isi doreste cu ardoare o cariera de ofiter. Aceasta l-ar ajuta sa se rupa de trecutul sau, de colonia de tigani din care provine si de casa mizera in care au ramas mama si fratii sai. Nimeni nu-i stie secretul si nici nu-l poate banui, caci Georgian are tenul deschis la culoare si ochi albastri si, in plus, si-a inventat un trecut de roman. Iar visul i se indeplineste.

Georgian urca pe scara ierarhica, participa la cucerirea Odessei si ajunge chiar un apropiat al idolului sau, maresalul Antonescu. Insa trecutul pe care s-a straduit atit de mult sa-l ascunda il ajunge din urma cind mama si sora sa sint deportate in Transnistria, impreuna cu multi alti tigani, din ordinul maresalului. Atunci Georgian va trebui sa ia o decizie, iar viata lui isi va schimba cursul odata cu istoria.

„Noul roman al lui Ioan T. Morar propune, dupa nostalgic-dramatic-halucinanta evocare a lumii extincte a unui sat-fantoma din muntii Banatului, Lindenfeld, un nou test-soc: revizitarea unor secvente tragice din istoria Romaniei. E vorba de locuri si subiecte in egala masura ocultate si manipulate: Odessa si Transnistria. Plaga vie si dureroasa pe obrazul unei intregi natiuni, cele doua spatii geografice prilejuiesc o coborire dramatica in culisele marilor confruntari militare, etnice, ideologice si rasiale din preajma celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Gravitind in jurul figurii maresalului Ion Antonescu, multe din secventele romanului par desprinse dintr-un univers irational, unde destinele sint jucate la o satanica roata a norocului. Autorul propune revenirea la naratiunea clasica, lipsita de artificii retorice, de o limpezime adecvata marilor tragedii. Textul are granulatia alba-neagra-cenusie a unei pelicule ce surprinde, in tonuri aproape expresioniste, momente cruciale din macabra istorie a celui mai violent secol al umanitatii. Ioan T. Morar reabiliteaza povestirea austera, precisa, fara ambiguitati.

Fresca istorica si roman de dragoste, Negru si Rosu traieste prin dramatismul situatiilor si prin forta de iradiere a cuvintului. Textul se metamorfozeaza intr-o fabula morala care vorbeste despre eterna fragilitate a fiintei umane strivite de mecanismele devoratoare ale Istoriei.”-- Mircea Mihaies

Recenzii

”In pofida acestor deliberate si abil controlate „stradanii” de strategie si constructie romaneasca, Negru si Rosu nu e, nici pe departe, un roman de reconstituire si nici, cu atit mai putin, un roman istoric ori un roman politic. (...) Negru si Rosu este, in schimb, inainte de orice, o excelenta carte de literatura, un roman foarte bine scris, coerent, solid prin constructie si tulburator prin temele si dilemele umane pe care le propune: identitatea sinelui, idolatria, fundamentalismul, intoleranta etnica (cu o dramatica si foarte actuala propunere de reflectie asupra destinului etniei careia ii apartine si Georgian), monstruozitatea razboiului.-- Marian ODANGIU, octombrie 2013, in Orizont, nr. 10

”Am ales un singur fir din tesatura complicata din Negru si Rosu, pe care autorul o tine sub control fara nici un efort aparent, cu o clasica simplitate si cu intelepciunea moralistului care fixeaza in propozitii memorabile sensul evenimentelor si intimplarilor din care sint alcatuite. Sint convins ca se va vorbi si se va scrie mult despre acest roman puternic si necrutator, in care istoria si personajele ei apar fara farduri, iar fictiunea reconstituie tragedii pe care destui le-ar fi vrut uitate, un roman care face din Ioan T. Morar unul dintre cele mai importante personaje ale literaturii romane.” -- Cristian TEODORESCU, 28 octombrie 2013, pe Catavencii.ro

”Cameleonismul personajului, elocinta, anvergura inteligentei sint atuuri pentru a contracara in istoria care se face orice forma de infringere. Doar ca e un antidot riscant. Un pariu, in cele din urma, jucat la ruleta Lumii Noi. Intr-acolo impinge Ioan T. Morar eroul, laolalta cu un angrenaj impresionant. Reusita vine insa din impletirea filonului psihologic, individual, cu fresca seismica, din apocalipsa generalizata. Un roman precum Negru si Rosu consacra un prozator de vocatie realista. Excelent roman, scris de o mina sigura.” -- Marius MIHET, 18 octombrie 2013, in Romania literara nr. 42

Despre Autor

Ioan T. Morar (n. 13 aprilie 1956, Seitin, judetul Arad) a absolvit, ca sef de promotie, in 1981, Facultatea de Filologie a Universitatii din Timisoara, sectia romana-franceza. In perioada 1981-1986 a fost profesor de limba si literatura romana la Liceul Industrial „Textila”  din Lugoj. Din 1987 devine redactor al revistelor Viata studenteasca si Amfiteatru. Dupa 1989 lucreaza la Cuvintul si Alianta Civica. Intre 1990 si 1991 este redactor-sef la „Varietati”, TVR, de unde pleaca prin demisie.

Este membru fondator al Academiei Catavencu. Din toamna anului 2004 pina in 2009 este si senior editor la Cotidianul. A realizat mai multe emisiuni de televiziune, activind, pina in 1996, in grupul Divertis. In 2010 a fost numit consul general la Marsilia, functie din care a fost schimbat in 2012. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

A publicat volumele de versuri: Vara indiana (Albatros, Bucuresti, 1984; volum distins cu premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor), Fumul si spada (Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1989), Sovaiala (Brumar, Timisoara, 2000; volum distins cu premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor), Nerusinarea (Brumar, Timisoara, 2003) si Paloarea (Brumar, Timisoara, 2010). Poeziile sale au fost traduse in engleza, franceza, polona, spaniola si maghiara, in antologii si reviste culturale. La Editura Polirom a mai publicat Lindenfeld (ed. I, 2005; ed. a II-a, 2006; ed. a III-a, 2013; roman distins cu Premiul National de Proza al Ziarului de Iasi) si Cartea de la capatul lumii. Noua Caledonie: la un pas de Paradis (2007).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 336
Editura: Polirom
Apariția: Septembrie 2013
ISBN: 978-973-46-3806-2
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3400

Pareri