Nebunul

Nebunul

Preț de Listă: 158,00 MDL (31,76 RON)

Preț: 99,00 MDL (19,90 RON)

Economisești: 59,00 MDL (11,86 RON) (37%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

”De la bun început, trebuie sã spun cã textul de fatã nu este o operã aghiograficã, ci un roman scris cu toate uneltele necesare unei proze artistice, inspirat din realitãtile consemnate în viata Sfântului Simeon cel Nebun întru Hristos din Edessa. Actiunea se petrece în Emesa (Homs-ul de astãzi), cea mai însemnatã cetate a Siriei, în veacul al VI-lea.

Personajele sunt cãlugãri, comedianti, prostituate si cersetori, care împreunã oglindesc tabloul societãtii bizantine de atunci si totodatã surprind frãmântãrile si cãderile dintotdeauna ale sufletului omenesc. Cartea e scrisã aproape ca un scenariu de film, pentru a oferi o lecturã usoarã si captivantã.”-- Ieromonah Savatie Bastovoi

Cartea a fost premiată de Consiliul Europei la Salonul Internațional de Carte de la Chișinău.

Recenzie Bestseller.md

“Negunul” de Savatie Baștovoi este un roman inspirat din viața Sfântului Simeon cel Nebun pentru Hristos din Edessa. Lucrarea începe cu prima zi a Sfântului Simeon în cetatea Emesa, Siria, după 30 de ani de sihăstrie în pustii.

Simeon, numit Nebunul de cerșetori, circari și prostituate ca urmare a comportamentului său, îndeplinește voia Domnului în rândul oamenilor, ajutându-i să se izbăvească de cel rău, să se însănătoșească și să-i întoarcă pe drumul unei vieți plăcute lui Dumnezeu.

De ce Simeon se comportă mereu ca un Nebun și de ce nu dorește ca oamenii să știe că el este un călugăr veți afla pe parcursul lecturii.
Cartea se citește dintr-o răsuflare, îndeplinindu-și scopul descris de autor în epilogul cărții și anume “rescriind viața Sfântului Simeon cel Nebun pentru Hristos într-un mod care să-i acapareze pe contemporanii noștri.”

Acordăm 5 din 5 stele datorită mesajului transmis și a calităților autentice unui roman.” -- Ion Bargan, director Bestseller.md

Citate din Carte

“Împăratul este mintea, iar supușii sunt simțurile omului. Fericit este omul a cărui minte stăpânește peste simțurile sale și le face să lucreze numai ceea ce este bine și folositor. Cu adevărat un astfel de om este mai fericit decât un împărat care domnește peste lumea întreagă, dar peste simțurile sale nu este stăpân!”

“- De ce nu ceri de la Dumnezeul tău să mă tămăduiască, așa cum l-ai tămăduit pe copilul acela?
- Nu trebuie să cerem de la Dumnezeu ceea ce putem face noi ca oameni – răspunse pe neașteptate Nebunul. Oare crezi că Dumnezeu singur n-ar dori să-i tămăduiască pe toți oamenii din lume? Dar Lui îi este mai plăcut când om pe om se ajută, pentru că așa se înmulțește în lume dragostea.”

“Câtă osteneală făcuse acest Anastasie, pentru ce? Ca să afle o minciună! Așa este omul, se ostenește pentru lucruri care nu-i trebuiesc la nimic. Ce obositoare îi părea viața în cetate și ce frumoasă și plină de lumină în chilia lui sărmană din pustie. Oare oamenii au fost făcuți ca să trăiască în pustietăți? Nu. Oamenii au fost făcuți să trăiască în dragoste și acolo unde este dragoste, acolo trage omul. Dar în pustie era dragoste.”

“Pentru un călugăr nu e bine să-l iubească oamenii…
- De ce?
- Pentru că oamenii mai întâi te iubesc, pe urmă te fac sfânt?
- Și nu e bine să fii sfânt?
- E bine să fii sfânt, dar să te facă Dumnezeu, nu oamenii.”
“Cea mai mare minune, Caliopi, este dragostea.”

Despre Autor

Ieromonahul Savatie Baștovoi, pe numele său de mirean Ștefan Baștovoi, s-a născut la 4 august 1976 la Chișinău în familia unui profesor de filozofie, propagandist al ateismului științific. Până la călugărie, a fost ancorat în concepțiile tatălui său. A absolvit Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iași. Când era în clasa a XII-a, a fost internat la Spitalul Socola, unde a scris ciclul Un diazepam pentru Dumnezeu, care l-a consacrat ca poet. Ulterior, a obținut premiile revistelor Convorbiri literare, Timpul, Dacia literară.

Începind cu 1993, a publicat poezie, povestiri, fragmente de roman, eseuri și articole în cele mai importante reviste literare din România și Basarabia. Între anii 1996-1998 a fost student la Facultatea de Filozofie a Universității de Vest din Timișoara, pe care a abandonat-o. În 1999 a fost tuns în monahism, primind numele de Savatie.

La 28 octombrie 2000 a fost hirotonit ierodiacon, iar pe 4 august 2002 ieromonah. Astăzi viețuiește la Mănăstirea «Noul Neamț» din satul Chițcani, situat între Tiraspol și Bender, Transnistria (parte desprinsă din cadrul Republicii Moldova).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 127
Editura: Cathisma
Apariția: 2009
ISBN: 978-973-88443-2-2
Dimensiuni: 11,3 x 20,7 cm
Greutatea: 0.1700

Pareri