Născut în URSS

Născut în URSS
235,00 MDL (58,75 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Volum recompensat cu Premiile pentru debut acordate de Uniunea Scriitorilor din România și revista Romania literară pe anul 2006. O arhivă a memoriei lui Vasile Ernu față de o lume care a dispărut și de care se leagă copilaria și adolescența lui.

”Pe mine mă interesează că publicul mai larg să înţeleagă că mai sunt şi alte forme şi alt gen de a interoga cultură, politicul, ideologia – alt mod decât cel care ni se formulează. Şi mai este important să nu împărţim lumea în alb şi negru, care nu poate dialoga. Când nu eşti de acord cu unul dintre ei nu înseamnă că eşti neapărat de acord cu celălalt. Sunt o mulţime de nuanţe. Avantajul meu este că pot aduce acest element dintr-o cultură puţin diferită, cu un alt gen de abordare.” - Autorul

Cuprins: Pionieri forever • Prima mea pereche de djinși • Cum vă dați seama dacă cineva este născut în anii ’70 în URSS • Komunalka • Steclopunct sau ce poti face cu o rublă? • Stirlitz, un James Bond sovietic • Ulianov, Lenin sau pur și simplu Ilici • Sex în URSS • Reclama versus Propaganda în URSS • Ce bea cetățeanul sovietic ? • Mosfilm • Prezervativul sovietic • Muzica de zi cu zi și rockul sovietic • Dezghețul vesel al lui Hrușciov • Oda tualetului sovietic • Stiința sovietică între ouăle fatale și inima de câine  • Maiovka e mai mult decât 1 Mai • Homucus, politruci, disidenți și intelighenția • Bancul sovietic, cel mai bun banc din lume • Ostap Bender, eroul meu preferat • Kremlinologii • Puci

O extensie vizuală și audio a cărții - www.nascutinurss.ro

Recenzii

 ”E o lectură care te îmbie la tot pasul spre o analiză aprofundată a lumii abia dispărute. Ar trebui să devină obligatorie pentru kremlinologii din toată lumea, pe care de altfel autorul nu se sfieşte să-i ia peste picior. Mi-a trezit nostalgia, dar, paradoxal, mi-a amplificat şi vederile anticomuniste. Vasile Ernu cel născut în URSS m-a făcut să îmi aduc aminte ce spuneam pe vremuri, prin anii '80, şi să cred şi azi cu tărie că aveam dreptate: cultura şi civilizaţia sovietică au locul lor aparte în istoria umanităţii prin cel puţin trei produse excepţionale: literatură, vodcă şi muştarul.” - Marius Oprea, Idei în dialog

”Tânărul Vasile Ernu recuperează pentru valorificare, deşi cu nostalgia critică a cinicului blajin, acelaşi prezent continuu comunist ce aloca omului numai dreptul la viitor. O lectură în această cheie a cărţii de faţă este o experienţă halucinantă: fără discriminare, duios, la coadă fără sfârşit a postistoriei, se aşază, iar şi iar, eternul homo sovieticus din şi de lângă noi.” - Angela Furtună, Monitorul de Botoșani

”Vasile Ernu a fost primul care a oficializat trendul basarabean în proza românească. Dar până la Vasile Ernu au fost Baştovoi cu Iepurii nu mor... şi Alexandru Vakulovski cu romanul căruia sunt nevoit să-i omit titlul, din cauza orei când este difuzat acest spot. Ernu a devenit autorul volumului Născut în URSS de nevoie. Iniţial, exista un proiect pentru un dicţionar cu termeni în vogă din fosta Uniune Sovietică. Vasile Ernu, coordonatorul, a repartizat termenii pentru mici eseuri unor tineri scriitori basarabeni.

Dar, la termenul fixat pentru predare, Ernu s-a pomenit că singurele texte prezentate sunt ale lui. Cuvântul şi perseverenţa basarabeană s-au pierdut prin imensele stepe ruse. De nevoie, Ernu s-a apucat şi a scris singur text după text. Până a ajuns la Născut în URSS. Care a ajuns deja la a treia ediţie. Şi este una dintre cele mai traduse cărţi peste hotarele României.

Vasile Ernu intră în temă cu un tupeu proletcultist, tot aşa cum şi-a creat şi imaginea Vasile Ernu, cu chipiu proletar privind în zare ca Lenin la Congresul II al Sovietelor, cu un motto din Vladimir Vladi-mirovici Maiakovski: „Priviţi, invidiaţi-mă, Sunt cetăţean al Uniunii Sovietice". Ceea ce-l face pe criticul Paul Cernat să constate: „Născut in URSS este cartea-manifest a unei identităţi în răspăr. Chiar dacă autorul ei nu va mai publica nimic, el poate sta liniştit. Punct ochit -memoria colectivă - a fost bine lovit, iar mesajul - deja asimilat". Între timp, autorul a mai publicat Ultimii eretici ai Imperiului.

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Video despre Carte


Despre Autor

Vasile Ernu este născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultății de Filosofie (Universitatea Al.I.Cuza, Iași, 1996) și al masterului de Filosofie (Universitatea Babes-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff și redactor asociat al revistei Idea arta+societate.  A debutat în 2006 cu volumul Nascut în URSS apărut la editura Polirom. În următorii ani a fost tradus în rusă, bulgară, italiană, bulgară și maghiară. Volumul a fost distins cu Premiul pentru debut al României literare și cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România.
 
În 2009 publică la editura Polirom volumul Ultimii eretici ai Imperiului, în curs de apariție la Editura Ad Marginem din Rusia și Editura Hacca din Italia. În 2010 publică în colaborare cu Bogdan-Alexandru Stănescu volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc.

www.ernu.ro

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Editura: Polirom
Apariția: 2010
ISBN: 978-973-46-1670-1
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.2220

Pareri