Născut în URSS (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Născut în URSS (Top 10+) [Carte de Buzunar]
125,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 299 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Editia a IV-a
 
Postfata de Sorin Antohi
 
„Ceea ce incerc sa fac este un fel de arheologie a vietii de zi cu zi a Uniunii Sovietice, ca o metafora a culturii si civilizatiei sovietice. Textul, scris in maniera unui «gen eretic», incearca sa sintetizeze teme, eroi, situatii, amintiri, lucruri si cuvinte-cheie sub forma unor piese de puzzle. Desi fiecare piesa-text poate fi citita separat, intregul nu poate fi vazut decit montind piesa cu piesa.
 
Acest ansamblu nu are pretentia de a construi o imagine exhaustiva, obiectiva si exacta a ceea ce a fost cultura sovietica. Este o arheologie subiectiva, personala care vrea sa dea doar contururi, starea de spirit, modul de a gindi si de a vorbi al unei culturi, sa creioneze mentalitatea culturala sovietica. Aceasta arheologie nu propune o cheie de intelegere, o judecata morala sau valorica, ci doar induce o familiarizare care ne poate ajuta pe toti sa intelegem mai bine ce a fost Uniunea Sovietica si ce inseamna lipsa ei.” -- Vasile Ernu
 
Pionieri forever • Prima mea pereche de djinsi • Eroii vremurilor noastre • Amanta revolutionarului • Scoala, educatia politica si alte preocupari • Reclama versus Propaganda in URSS • Ce bea cetateanul sovietic?
 
 
Recenzie
 
”Vasile Ernu a fost primul care a oficializat trendul basarabean în proza românească. Dar până la Vasile Ernu au fost Baştovoi cu Iepurii nu mor... şi Alexandru Vakulovski cu romanul căruia sunt nevoit să-i omit titlul, din cauza orei când este difuzat acest spot. Ernu a devenit autorul volumului Născut în URSS de nevoie. Iniţial, exista un proiect pentru un dicţionar cu termeni în vogă din fosta Uniune Sovietică. Vasile Ernu, coordonatorul, a repartizat termenii pentru mici eseuri unor tineri scriitori basarabeni. Dar, la termenul fixat pentru predare, Ernu s-a pomenit că singurele texte prezentate sunt ale lui. Cuvântul şi perseverenţa basarabeană s-au pierdut prin imensele stepe ruse.
 
De nevoie, Ernu s-a apucat şi a scris singur text după text. Până a ajuns la Născut în URSS. Care a ajuns deja la a treia ediţie. Şi este una dintre cele mai traduse cărţi peste hotarele României.

Vasile Ernu intră în temă cu un tupeu proletcultist, tot aşa cum şi-a creat şi imaginea Vasile Ernu, cu chipiu proletar privind în zare ca Lenin la Congresul II al Sovietelor, cu un motto din Vladimir Vladi-mirovici Maiakovski: „Priviţi, invidiaţi-mă, Sunt cetăţean al Uniunii Sovietice". Ceea ce-l face pe criticul Paul Cernat să constate: „Născut in URSS este cartea-manifest a unei identităţi în răspăr. Chiar dacă autorul ei nu va mai publica nimic, el poate sta liniştit. Punct ochit -memoria colectivă - a fost bine lovit, iar mesajul - deja asimilat". Între timp, autorul a mai publicat Ultimii eretici ai Imperiului.

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”
 
Despre Autor
 

 Vasile Ernu este nascut in URSS in 1971. Este absolvent al Facultatii de Filosofie (Universitatea „Al.I.Cuza”, Iasi, 1996) si al masterului de   Filosofie (Universitatea „Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff si redactor asociat al revistei Idea arta+societate. A activat in cadrul fundatiilor Idea si Tranzit si al editurilor Idea si Polirom.

 In ultimii ani a avut rubrici de opinie in Romania Libera si HotNews, precum si rubrici permanente in revistele Noua Literatura, Suplimentul de Cultura si Observator Cultural. Alaturi de Costi Rogozanu, Ciprian Siulea si Ovidiu Tichindeleanu, Vasile Ernu este coordonatorul volumului Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismaneanu (Cartier, 2008). In 2009, i-a aparut la Editura Polirom Ultimii eretici ai Imperiului, publicat in 2012 la Editura Hacca din Italia si in curs de publicare la Editura Ad Marginem din Rusia.

In 2010, tot la Editura Polirom, a publicat, impreuna cu Bogdan-Alexandru Stanescu, volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc. Vasile Ernu semneaza de asemenea volumul Intelighentia rusa azi, aparut in 2012 la Editura Cartier. Nascut in URSS (Polirom, 2006; ed. a II-a, 2007; ed. a III-a, 2010) a fost volumul sau de debut.

A fost tradus in 2007 la Editura Ad Marginem din Rusia, in 2009 la Editura KX - Critique & Humanism din Bulgaria, in 2010 la editurile Akal din Spania si Hacca din Italia, iar in 2011 la editurile L’Harmattan din Ungaria si Sulakauri din Georgia.

Volumul a fost nominalizat la Premiul pentru debut al revistei Cuvintul, Premiul pentru Roman si Memorialistica al revistei Observator Cultural si Premiul Opera Prima al Fundatiei Anonimul. Nascut in URSS a fost de asemenea distins cu Premiul pentru debut al Romaniei literare si cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 280
Editura: Polirom
Apariția: Mai 2013
ISBN: 978-973-46-3589-4
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri