N-ai să Mori

N-ai să Mori

Preț de Listă: 325,00 MDL (81,25 RON)

Preț: 162,00 MDL (40,50 RON)

Economisești: 163,00 MDL (40,75 RON) (50%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Un anevrism cerebral o cufundă pe Helene Wiesendhal într-o comă din care se trezește pe jumătate paralizată, amnezică și afazică. Silabă cu silabă, cuvânt după cuvânt, frază după frază – toate exersate cu mare efort, cu furie, dezamăgire şi disperare –, mișcare după mișcare, pas cu pas, tresărire după tresărire.

Helene Wiesendhal își caută înainte de toate cuvintele rătăcite undeva în necunoscut. Apoi și reface, piesă cu piesă, puzzle-ul vieții, își regăsește lumea interioară, soțul, copiii, iubirile, aventurile, dezamăgirile, gândurile, visurile, cariera de scriitoare, dar și lumea exterioară în care și-a dus viața înainte de accident - Germania de Est de dinainte și scurt după căderea Zidului.

Roman al (re)devenirii, născut din experiența personală a autoarei, N-ai să mori este, de fapt, o evocare a vieții fiecăruia dintre noi, cu tot ceea ce ne mișcă pe fiecare, în singurătatea și unicitatea vieților noastre. Cu întrebările și cu convingerile care ne însoțesc totdeauna. Cu tot ce am strâns în noi, cu tot ce bănuim că am uitat, dar știm că zace undeva în sufletul nostru, cu tot ce sperăm pentru viitor.

Recenzii

„Experiența la limita între viață și moarte conduce la o conștiență literară ce generează tonuri nebănuite.” - Die Zeit

N-ai să mori este romanul unei renașteri, o redescoperire a cuvântului, o poveste de dragoste și cartea unui puzzle de amintiri din istoria recentă a Germaniei. Cel mai bun roman al anului.” - Die Welt

Premiul Cărții Germane 2009

Poveste a redescoperirii şi întoarcerii la viaţă, N-ai să mori este o experienţă profundă a traumei şi a conştientizării ei, pe care cu luciditate, sinceritate şi lux de amănunte autoarea ne-o impartăşeşte.

Kathrin Schmidt a scris aceasta carte dând viaţă personajului Helene, prin care va exprima propria sa experienţă trăită la trezirea din comă, în urma unui accident cerebral. Experienţa parcursă din momentul trezirii până la cel al externării din spital este descrisă cu lux de amănunte, astfel încât asistăm la expunerea un amalgam de gânduri, trăiri şi sentimente care se împletesc aproape haotic în mintea femeii aflate încă în convalescenţă.

N-ai să mori este descrierea unei lumi interioare rotunde şi marcante, în care se deruleaza cu o rapiditate uimitoare atacuri de panică însoţite de sentimentul de neputinţă, pierderea propriei identităţi şi regasirea acesteia, flash-urile de memorie, amintirea persoanelor dragi, contextul familial şi social.

Asistăm la episoade dureroase în care personajul principal, Helene îşi descoperă starea de neputinţă şi începe să o conştientizeze, în timp ce, în paralel, episoade pasagere din viaţa ei încep să revină în memorie.

O prezenţă constantă în gândurile Helenei, subiect de profundă analiză, de întrebări şi nelinişti dar şi de răspunsuri şi chiar calm uneori, este pe întreaga perioadă a recuperării, Matthes, soţul Helenei. Trezirea din comă este totodată prilej de aplecare asupra propriei relaţii de cuplu, de scoatere la suprafaţă a unor realităţi, pe care acum, cu mintea încă împăienjenită în urma accidentului, femeia se străduieşte din răsputeri sa le identifice.

Romanul este impresionant şi deopotriva de citit cu sufletul la gură, este concentrat pe trăiri profunde şi surprinde cu o deosebită lejeritate şi sinceritate sentimente complexe.”

Plusuri: Stilul lejer, aerisit de a scrie al Kathrinei Schmidt, care surprinde la fiecare pas prin nonşalanţa cu care ne face părtaşi unor trăiri profund intime şi dureroase.

Recomandari: N-ai să mori este o carte pe care o recomand amatorilor de roman psihologic, dar şi tuturor celor care doresc să cunoască ce inseamnă revenirea din comă din perspectiva minţii umane.

--  Anca Miraut, Bookblog.ro

Detaliile Produsului

Titlu Original: Du stirbst nicht
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 336
Editura: Litera
Apariția: 2011
ISBN: 978-606-600-296-7
Dimensiuni: 14 x 21 cm
Greutatea: 0.5900

Pareri