N-a Dansat decît o Vară

Mai multe poze

N-a Dansat decît o Vară
265,00 MDL (62,04 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba suedeza si note de Maria si Petre Banus.
 
Scris cu sensibilitate si o buna cunoastere a Suediei postbelice, romanul N-a dansat decit o vara este una dintre acele povesti de dragoste care au toate elementele necesare pentru a deveni clasice. Autorul relateaza tumultuoasa istorie a iubirii dintre tinarul Goran, proaspat absolvent de liceu, venit la tara in timpul verii, si Kerstin, o fetiscana care creste la ferma parintilor ei. Pe parcursul naratiunii, nasterea timida si evolutia rapida a involburatei iubiri adolescentine dintre cei doi sunt urmarite cu subtilitate de autor.
 
Pe fundalul optimist al acestei iubiri se desfasoara surd un conflict cu modul de viata al generatiilor trecute, cu o gindire ce-si risipeste energiile in pastrarea cu orice pret a valorilor existente, uitind cu totul de clocotitorii ani ai tineretii.
 
N-a dansat decit o vara este o tandra si naiva poveste de dragoste, dublata de istoria unei comunitati rurale, cu traditiile, prejudecatile si limitarile ei, precum si cu conflictele ce apar intre generatia tinara, inevitabil rebela, si conservatoarele institutii traditionale. Romanul a fost transpus pe pelicula in 1951 de regizorul Arne Mattsson, cu Folke Sundquist si Ulla Jacobsson in rolurile principale, iar in 1952 filmul a obtinut trofeul Ursul de Aur la Festivalul International de Film de la Berlin.
 
„Inchipuie-ti ca fiecare faptura omeneasca ar fi o flacaruie care se deplaseaza in timp si spatiu. Inchipuie-ti ca lasa in urma ei o dira de lumina. Ce stranie urzeala ia nastere atunci cind fapturile astea se intilnesc si apoi se despart din nou! Unele flacari se sting, altele tisnesc. Uneori doua scintei mici, facute una pentru cea-lalta, se intilnesc si fac sa se nasca o vilvataie mare si limpede.” -- Per Olof Ekstrom

Recenzii

”Sint mari autori in deschiderea colectiei (Biblioteca Polirom, seria noua Junior), care se intorc la alta virsta, urmati de autori noi, debutanti. (…)
N-a dansat decit o vara de Per Olof Ekström (trad. Maria si Petre Banus, 336 pag.) este reeditarea unei istorii de iubire fara virsta.” -- Elisabeta Lasconi, 13-19 decembrie 2013, Romania literara nr. 49

Despre Autor

Per Olof Ekstrom s-a nascut in 1926 in Gestad, Suedia, si este unul dintre cei mai cunoscuti prozatori si jurnalisti suedezi din perioada postbelica. A debutat in 1947 cu volumul Den ensamme, dar succesul si recunoasterea internationala au venit pentru el odata cu urmatoarea carte, romanul Sommardansen (N-a dansat decit o vara), publicat in 1949 si tradus ulterior in mai multe limbi.

In decursul vietii, Ekstrom a publicat aproximativ cincizeci de volume de proza si publicistica. De asemenea, date fiind originile sale rurale, a ramas pasionat de agricultura si a continuat o vreme sa lucreze pamintul, imbinind activitatea de scriitor si de jurnalist cu cea de fermier. A fost casatorit de doua ori, iar cum a doua lui sotie era originara din Romania, in ultimii ani ai vietii a petrecut perioade indelungate in aceasta tara. Per Olof Ekstrom a murit la Bucuresti in 1981.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 336
Editura: Polirom
Apariția: Iulie 2013
ISBN: 978-973-46-3736-2
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3500

Pareri