Mustafa Kemal Ataturk [Copertă tare]

Edward J. Erickson

Descriere

Mustafa Kemal a fost unul dintre cei mai mari comandanți militari ai secolului XX și, totodată, părintele Turciei moderne. Născut la Salonic într-o familie din clasa de mijloc, a luptat în Războiul Italo-Turc din 1911–1912 și în Războaiele Balcanice din 1912 –1913, înainte de a prelua comanda Diviziei a 19-a, cu baza la Gallipoli (Gelibolu), în timpul Primului Război Mondial.

Meritele sale incontestabile i-au adus promovarea la comanda corpului de armată în luptele împotriva rușilor, în Caucaz, iar după terminarea războiului a preluat conducerea forțelor naționaliste care luptau împotriva ocupării Turciei, înfruntându-i pe greci la Smirna (Izmir) și apărând integritatea teritorială a Turciei. Numit „Omul Destinului“ de către Winston Churchill, abilitățile lui de comandant au fost esențiale pentru succesul forțelor sale atât la Gallipoli, cât și în timpul Războiului de Independență.

Cartea prezintă viața unui mare comandant care, după ce a condus armata naționalistă la victorie, a pus bazele Republicii Turce moderne și a devenit primul ei președinte din istorie, luând numele de Atatürk, Tată al Turcilor.

 

Despre Autor


 

Edward J. Erickson este profesor asociat de istorie militară la Colegiul de Comandă și Stat Major, Universitatea Corpului de puşcaşi marini de la Quantico, Virginia, SUA. Dr. Erickson este recunoscut ca unul dintre cei mai mari specialiști în istoria armatei otomane în Primul Război Mondial.

Printre numeroasele cărți și articole pe care le-a scris și publicat se numără: Ordered to Die, A History of the Ottoman Army in the First World War; Defeat in Detail, The Ottoman Army in the Balkans, 1912–1913; Ottoman Army Effectiveness in World War I, A Comparative Study și Gallipoli and the Middle East 1914–1918.

Mai multe informații

Limba: Română
Pagini: 144
Apariția: Martie 2015
Coperta: Copertă tare
Dimensiuni: 14 x 20 cm
ISBN: 978-606-741-029-7