Muntele familiei Gray

Muntele familiei Gray
225,00 MDL (45,23 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

În viaţa Samanthei Kofer nu era loc de surprize. Fiică de avocaţi, beneficiind de cea mai bună educaţie oferită de instituţii prestigioase, curtată de firme de top după terminarea facultăţii, ea alege să lucreze pentru cel mai mare cabinet de avocatură din lume, Scully & Pershing. 

Toate planurile îi sunt însă date peste cap de izbucnirea crizei din 2008. Peste noapte, Samantha se vede silită să se mute din Manhattan în Brady, Virginia, orăşel uitat de soartă din inima Apalaşiei.

De la un salariu anual de 180 000 de dolari, ea ajunge să ofere asistenţă juridică gratuită persoanelor nevoiaşe din bazinul carbonifer american. Şi totuşi, pentru prima oară în viaţă, Samantha simte că poate face cu adevărat diferenţa pentru cineva.  

Fragment:

" Soseaua spre Colton şerpuia printre munţi, urcând şi coborând, oferind panorame uluitoare ale crestelor compacte, apoi ale văilor presărate cu colibe dărăpănate, cu rulote şi cu maşini vechi. Urma cursul pâraielor iuţi şi învolburate, cu ape destul de limpede cât să poată fi băută, şi chiar când te obişnuiau cu frumuseţea, trecea pe lângă o altă aşezare de căsuţe părăginite, Inghesuite una într-alta la umbra veşnică a muntelui. Contrastul era izbitor: frumuseţea crestelor faţă de sărăcia oamenilor care locuiau între ele. Mai vedeai şi câteva case frumoase, cu pelule îngrijite şi gărduleţe albe, însă căminele din vecinătatea lor nu erau de obicei la fel de prospere. 

Mattie conducea şi vorbea, în timp ce Samantha admira peisajul. Când urcară o porţiune de drum mai dreaptă. (o raritate prin acele locuri), un camion lung se apropie din cealaltă direcţie. Era murdar, plin de praf, cu o prelată de pânză peste platforma din spate. Cobora în mare viteză spre poalele muntelui, dar rămânea pe banda potrivită. După ce trecu pe lângă ele, Samantha zise: 

- Bănuiesc că aşa arată un camion cu cărbuni. Mattie se uită în oglinda retrovizoare, ca şi cum nu l-ar fi observat.

- A, da. Transportă cărbunele după ce a fost spălat şi este gata comercializare. Sunt pretutindeni. 

- Donovan mi-a vorbit de ele ieri. Nu le vede cu ochi buni. 

- Pun pariu că TIR-ul ăsta era supraîncărcat şi probabil nu ar trecut de inspecţie. 

Nu le verifică nimeni?

- Nu în mod regulat. Pe deasupra, companiile miniere ştiu dinainte cănd vine inspecţia. Preferaţii mei sunt inspectorii de protecţia muncii care monitorizează exploziile. Au program prestabilit, aşa ca atunci când ajung la o exploatare de suprafaţă, ghici ce? Totul e ca la carte. De îndată ce pleacă, compania dinamitează fără să-i mai pese de reguli. 

Samantha presupuse că Mattie ştia totul despre prânzul ei cu Donovan din ajun. Aşteptă o clipă să vadă dacă pomeneşte ceva derta de lucru. Nicio vorbă.

Ajunseră în vârful unui munte şi incepură o nouă coborâre. Mattie zise:

- Hai să-ţi arăt ceva. Nu durează decât un minut.

Frână şi viră pe un drum mai îngust, cu mai multe curbe şi creste mai abrupte. Urcau din nou. Un semn anunţa o zonă de picnic cu o privelişte nemaipomenită chiar în faţă. Opriră pe o fâşie îngustă de cu două mese de lemn şi o pubelă. În faţa lor se întindeau kilometri întregi de munţi, acoperiţi cu păduri dese de foioase şi ,conifere. Coborâră din maşină şi se duseră până la un gard şubred care avea rolul să împiedice oamenii şi vehiculele să cadă într-o vale unde n-ar mai fi fost găsiţi niciodată. 

- Ăsta-i un loc bun de unde poţi observa cum decurge o decopertare de la distanţă, rosti Mattie. Trei situri - îi arătă spre stânga. ..Acolo este mina de pe Muntele Cat, nu departe de Brady. Drept inainte este mina de la Loose Creek, din Kentucky. Iar în dreapta se vede mina Little Utah, tot din Kentucky. Sunt toate active şi toate extrag cărbunele cât de repede e omeneşte posibil. Munţii aceia aveau o inălţime de 900 de metri cândva, la fel ca vârfurile vecine. Si uită-te la ei acum.

Culmile fuseseră scalpate de toată verdeaţa, fiind transformate in mormane de piatră şi noroi. Piscurile fuseseră îndepărtate şi acum păreau nişte cioturi de degete pe o mână schilodită. In jurul lor erau munţi neatinşi, toţi îmbrăcaţi în portocaliul şi galbenul toamnei, o privelişte splendidă schimonosită de cele trei excepţii. 

Smantha încremeni, holbându-se cu gura căscată şi încercând sa cuprindă cu mintea gradul devastării... "

 

Despre Autor


 

John Grisham s-a născut în Jonesboro, Arkansas, la 8 februarie 1955, într-o familie modestă. Dupã absolvirea Facultăţii de Drept, a practicat avocatura timp de aproape un deceniu în Southaven. În 1983, a fost ales în Camera Reprezentanţilor din Mississippi, din partea democraţilor, for din care a făcut parte până în 1990.

În timpul liber, ca hobby, Grisham a început munca la primul său roman şi a avut nevoie de trei ani pentru a scrie ...Şi vreme e ca să ucizi, pe care l-a finalizat în 1987. Grisham a continuat să scrie cel puţin un roman pe an, cele mai multe dintre ele devenind imediat bestselleruri. Publishers Weeky l-a declarat pe Grisham „romancierul cu cele mai bune vânzări al anilor 1990“, cu peste 60 de milioane de exemplare vândute. În prezent, romanele sale au fost publicate în mai mult de 255 de milioane de exemplare, traduse în 29 de limbi.

Detaliile Produsului

Titlu Original: Gray Mountain
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 416
Editura: Rao
Apariția: Ianuarie 2016
ISBN: 978-606-609-847-2
Dimensiuni: 13 x 20,5 cm
Greutatea: 0.4500

Pareri