Monstrul Colombre și alte Cincizeci de Povestiri (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Monstrul Colombre și alte Cincizeci de Povestiri (Top 10+) [Carte de Buzunar]
152,00 MDL (30,55 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba italiana si note de Florin si Mara Chiritescu.
 
Intr-o buna zi, Stefano isi urmeaza tatal pe mare. Scrutind pustiul apelor, pustiul vede in departare „un lucru” care-i urmareste corabia. Afla mai apoi ca doar el si „cei de acelasi singe” il pot vedea, ca lucrul intunecat din zare este de fapt un monstru viclean, un colombre ce-l va urmari, numai pe el, toata viata, si ca acel colombre il va ucide pina la urma. Fermecat de gindul monstrului, tinarul Stefano isi dedica, asemenea tatalui, viata marii si-si traieste fericirea si bogatia sub semnul mortii.

Ajuns in pragul sfirsitului, acum batrin, Stefano se hotaraste sa infrunte hidoasa creatura: aceasta-l ajunge din urma, dar nu-l ucide, ci ii dezvaluie cu tristete de ce l-a urmarit toata viata…


Recenzii

Prozele scurte ale lui Buzzati rafineaza aceste ipoteze ale artei sale. Fantasticul lui Buzzati este unul pe muche de cutit – in spatele stranietatii se intrevede judecata unui moralist, iar jocurile imaginii sint hranite de constiinta finitudinii si a singuratatii. Creator de mituri, Buzzati este un argonaut ce nu inceteaza sa pluteasca pe aceste mari strajuite de umbrele universului nostru. Atingerea sa este vrajita, iar vraja aceasta are darul de a exacerba trasaturile de miracol, groaza si grotesc ale lumii umane. Intilnirea ratata dintre Stephano Roi si monstrul Colombre, cel chemat sa ii aduca perla fericirii, este intruchiparea ultima a acestei conditii a nefericirii pe care Buzzati o incadreaza, narativ. Istoria contemporana este retopita in athanorul sau fantasmatic.

Crucisatorul Tod, cel care cutreiera apele oceanelor dupa infringerea lui Hitler, este spatiul wagnerian ce detine intreaga forta ucigasa a secolului. Prabusirea sa in adincimi de mare, sub loviturile unei flote de naluci, este incununarea unui traseu al mortii si al nebuniei Germaniei naziste.” -- Ioan Stanomir, 9 februarie 2013, pe lapunkt.ro

Despre Autor

Dino Buzzati (1906‑1972), fiul unui profesor de drept international si al unei descendente din nobilimea venetiana, s‑a nascut la Belluno, in apropierea Alpilor Dolomiti. Poate nu intimplator muntele va ramine, in geografia launtrica a scriitorului, un spatiu privilegiat, un topos in care misterul romantic, conectat la fluxul cosmic, potenteaza tensiunile interioare si se obiectiveaza literar.

Dupa studii de drept la Milano, devine redactor la Corriere della Sera, unde va lucra pina la sfirsitul vietii. Prin cronicile si reportajele sale (in 1939 este trimisul special al ziarului in Etiopia, iar intre 1940 si 1942 il gasim corespondent de razboi in marina militara), Buzzati a fondat o noua scoala de jurnalism. Romantismul de factura germana atribuit primelor sale romane, Bàrnabo, omul muntilor (1933) si Secretul Padurii Batrine (1935), este inlocuit in Desertul tatarilor (1940) cu un existentialism de perceptie abisala, „nevrotica”, a lumii inconjuratoare, unde descifrarea realitatii se realizeaza in codul semanticii kafkiene. De sorginte kafkiana sint si multe dintre textele reunite in Saizeci de povestiri (1958), volum care i‑a adus premiul Strega.

Autor de librete muzicale si numeroase piese de teatru (Un caz clinic este pusa in scena de Giorgio Strehler la Piccolo Teatro din Milano, apoi la teatrul parizian La Bruyère, in traducerea lui Camus), Buzzati imbogateste substantial peisajul literar italian al celui de‑al saptelea deceniu cu romanele Marele portret (1960) si O dragoste (1963). Proza scurta a aceluiasi deceniu e reunita, in 1966, in volumul Monstrul Colombre si alte cincizeci de povestiri.

Se casatoreste in 1966 cu Almerina Antoniazzi. Moare la 28 ianuarie 1972, in clinica La Madonnina din Milano.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 324
Editura: Polirom
Apariția: Decembrie 2013
ISBN: 978-973-46-4240-3
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.3500

Pareri