Moll Flanders (română) [eBook]

Daniel Defoe

Stoc Limitat

Formate eBook

Vă mai recomandăm

Robinson Crusoe [eBook]

Daniel Defoe

0,00 MDL

Descriere

Născută în închisoarea Newgate și abandonată când avea șase luni, Moll Flanders află curând că singura persoană pe care se poate bizui e ea însăși. Povestea ei e despre bigamie, prostituție și furt, spusă în felul în care vorbește ea. Cititorul se va întreba dacă Moll e o criminală sau o victimă a împrejurărilor.

In Moll Flanders, Daniel Defoe, parintele romanului realist englez, construieste un ingenios palimpsest in care pletora covarsitoare a „faptelor“ si minimalismul psihologiei ascund temelia arhaica a „romanului incercarii“, de sorginte elenistica innobilata de legendele paleocrestine, ale transformarii pacatosului prin contritiune si penitenta si ale absolvirii lui prin opera gratiei.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață" de Peter Boxall, Profesor de Limbă Engleză la Universitatea Sussex.

Recenzie

”Apărut la trei ani după Robinson Crusoe, cea mai cunoscută lucrare a lui Defoe, Moli Flanders este unul din precursorii importanţi ai romanului modern. Este autobiografia, scrisă la persoana întâi, a lui Moli Flanders, care duce o viaţă agitată, din care nu lipsesc călătoriile cu ţigani, cinci căsătorii, incest, prostituţie şi doisprezece ani petrecuţi ca una din cele mai celebre şi de succes hoaţe din Londra. Moli este prinsă şi scapă de pedeapsa cu moartea ajutată de un pastor, care o încurajează sâ se căiască pentru faptele sale. Ajunsă în Virginia împreună cu unul din soţii ei, Moli îşi cumpără libertatea, devine plantator şi se îmbogăţeşte. La bătrâneţe, ea se întoarce în Anglia pentru a-şi petrece restul zilelor ispăşindu-şi păcatele vieţii.

Defoe pictează un tablou de neuitat al laturii imunde a societăţii engleze. Arivistă desăvârşită, tăinuitoare şi supravieţuitoare, Moli îşi foloseşte talentele extraordinare pentru a scăpa de sărăcie. Romanul înflăcărează imaginaţia şi atrage simpatia cititorului datorită forţei cuceritoare a eroinei. Dar interesul său rezidă şi în morala delicios de subversivă: Defoe sugerează că ticăloşia nu va fi în final pedepsită şi că poţi trăi o viaţă de dezmăţ pentru ca, în final, să te şi îmbogăţeşti.” -- Jenny Doubt, deține masterat în literatura poscolonială la Universitatea dein Sussex

Despre Autor

Daniel Defoe a fost un jurnalist și scriitor englez. Este celebru prin romanul „Robinson Crusoe” (1719), o poveste despre un om naufragiat care a rămas singur pe o insulă. Împreună cu Samuel Richardson, Defoe este considerat fondatorul romanului englez. În anii 1690 Defoe și-a început cariera de scriitor iar în calitate de autor de pamflete va scrie „Englezul get-beget”. Acest lung poem ridiculizează sentimentele antiolandeze în rândul englezilor. În 1719, la vârsta de cincizeci și nouă de ani, în timp ce continua să scrie articole de ziar, precum și pamflete pe probleme curente, Defoe a abordat un alt gen literar. A început cu „Robinson Crusoe”, apoi a elaborat o serie de biografii fictive, memorii și autobiografii. - Wikipedia

Mai multe informații

Limba: Română
Apariția: 1660
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android, Kindle
Dimensiunea Fișierului: 2,89 MB
Pagini Ediție Print: 276
Compatibil cu Kindle: Da