Moarte După-Amiază

Mai multe poze

Moarte După-Amiază
265,00 MDL (66,25 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din engleză de lonuţ Chiva.

Moarte dupa-amiaza, publicata pentru prima data in 1932, este aproape un documentar, in modernitatea si imagistica sa, despre un spectacol-ceremonie, tragic si revelator: corida.

Moarte dupa-amiaza este considerata si azi cea mai buna carte despre corida. Dar ea nu este un banal tratat despre luptele cu tauri. Scrisa cu pasiune de un mare prozator si un mare aficionado al acestui spectacol tragic, ea este si o meditatie profunda asupra vietii.

Recenzii

„Hemingway este autorul care mi-a influentat cel mai mult tehnica – nu doar prin cartile lui, ci si prin uluitoarea sa pricepere in arta scrisului.” - Gabriel García Márquez
 
„Teroarea traita de omul modern nu cunoaste la Hemingway nici un moment de glorie pe care omul sa nu-l plateasca scump, cu singe, cu nefericire, cu moarte... Luptele cu tauri din Moarte dupa-amiaza sint insa un simbol al frumusetii morale a omului care nu renunta cu nici un pret la dorinta lui de afirmare plenara.” - Edmund Wilson

”Gertrude Stein, mentorul parizian al generaţiei pierdute, este cea care l-a trimis pe Hemingway în Spania. Să scrie despre coridă. Hemingway şi-a luat în serios misiunea. Şi a tot scris despre Spania cele mai frumoase texte: Fiesta, Pentru cine bat clopotele, Noaptea dinaintea bătăliei şi alte povestiri. în care apărea corida.

Moartea după-amiaza, este mai degrabă un manual sau o enciclopedie despre coridă decât un roman. Autorul intră până în cele mai mici detalii tehnice. „în Spania nu i se spune nimănui «toreador». E un cuvânt desuet" din timpurile când încă nu exista corida. Şi nobilii ucideau taurii de pe cai.

Corida are loc doar acolo unde „viaţa e ceva dinaintea morţii". Sunt şase tauri. Ordinea uciderii lor e trasă la sorţi. „Ucigaşul" este matadorul. Orice matador are o „cuadrilla", o echipă din 5-6 oameni, care-i ascultă comenzile. Trei dintre ei îl ajută cu capele. Ceilalţi doi apar călare şi se numesc picadori.

Hemingway nu a găsit un subiect mai apropiat pentru ars poetica sa sau manifestul său de scriitor decât corida:

„Proza e arhitectură, nu decoraţiune de interior, şi barocul s-a sfârşit de mult."

„Când cineva scrie foarte limpede, e uşor să-ţi dai seama dacă e un impostor."

„Un scriitor căruia scrisul nu i se pare ceva foarte serios şi abia aşteaptă să-i lase pe cititori să vadă ce educaţie bună a primit el, cât de cult e sau din ce familie bună provine nu-i decât un papagal"

„Ţineţi minte şi asta: toţi pseudoscriitorii sunt îndrăgostiţi de epic".

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Despre Autor

Ernest Hemingway (1899‑1961) este unul dintre marii prozatori americani ai secolului XX si un clasic al literaturii uni­versale. Scrierile lui s‑au bucurat de un succes imediat inca din timpul vietii autorului. Hemingway a primit in 1953 premiul Pulitzer, in 1954 premiul Nobel, iar multe dintre cartile lui au fost ecranizate la scurt timp dupa aparitie.

A avut o viata extrem de tumultuoasa: s‑a casatorit de patru ori, a fost un vinator si un pescar pasionat, a participat la ambele conflagratii mondiale si la Razboiul Civil din Spania. In Primul Razboi Mondial a lucrat ca sofer pe ambulanta, a fost ranit pe frontul italian, iar guvernul Italiei i‑a acordat Medaglia d’argento pentru eroism.

Detaliile Produsului

Titlu Original: Death in the Afternoon
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 432
Editura: Polirom
Apariția: 2011
ISBN: 978-973-46-2133-0
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.4000

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: