Minunata Călătorie a lui Nils cu Gâştele Sălbatice

Minunata Călătorie a lui Nils cu Gâştele Sălbatice
85,00 MDL (21,25 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Adaptare literară de O. Olişcenko. Pictor: M. Puzôrenko.

Traducere din rusă de Alexandra Fenoghen.

Cartea „Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia” a fost scrisă la începutul secolului trecut de Selma Lagerlöf, învăţătoare la o şcoală de fete. Autoarea o concepuse drept material didactic la geografie. Subiectul lucrării s-a dovedit însă atât de captivant, încât în scurt timp, proza a ajuns bestseller.

Nils, eroul cărţii, este vrăjit de un gnom deoarece îşi bătea joc de animalele din curte. Entru a-şi recăpăta înfăţişarea de altădată, băieţelul este obligat să călătorească în compania unui cârd de gâşte sălbatice. în neobişnuitul său periplu, micul personaj descoperă o lume magnifică, în care domină prietenia, bunătatea şi săiritul de întrajutorare. în aceste condiţii, Nils se schimbă treptat, devenind salvatorul celor încăpuţi la nevoie. Noua sa calitate îl face deosebit de simpatic pentru micii cititori.

Recenzie

”Totul a început ca într-o poveste.

Era un băiat slab, înalt, cu părul bălai. într-un sătuc suedez. Cu numele Nils Holgersson. „Şi era băiatul acesta o mare haimana. Nu-i stătea gândul decât la mâncat şi la dormit, la ştrengării şi nebunii de tot felul."

Părinţii băiatului, se spune în carte, erau buni creştini. Şi s-au dus într-o duminică la biserica din satul vecin.

„— Să fii cuminte, băiete, îl rugă mama, apoi luă o carte de pe raft, o puse pe masă şi o deschise la o anumită pagină.

— Până ne întoarcem, să ştii totul pe dinafară, îi porunci tatăl."

Era firesc ca cititul să se întrerupă după câteva cuvinte. Chiar dacă nu se întâmpla nimic. Dar în cameră, pe marginea unui cufăr, a apărut un pitic. Un pitic adevărat, „într-o hăinuţă neagră, împodobită cu guleraş şi manşete de dantelă, în ciorapi cufunde mari, în pantofi cu catarame de argint".

Nils l-a prins cu plasa pentru fluturi. Piticul l-a rugat să-i dea drumul. în schimbul unei monede de aur „mare cât capacul de la ceasul de buzunar al tatălui". Lui Nils preţul i s-a părut mic. „I-ar putea cere piticului să înveţe şi lecţia în locul lui."

Dar s-a trezit cu o palmă care adună stele verzi. Şi, pe deasupra, transformat în pitic. Şi cu o experienţă de 80 de pagini printre păsări şi jivine. La încheierea cărora Nils, căci suntem într-o poveste, a revenit la înălţimea sa.

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Detaliile Produsului

Grupa de Vârstă: 6-8 ani
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 80
Editura: Arc
Apariția: 2011
ISBN: 978-9975-61-672-0
Dimensiuni: 21,5 x 29 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri