Mic Dejun la Tiffany

Mai multe poze

Mic Dejun la Tiffany
132,00 MDL (33,00 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Mic dejun la Tiffany este povestea unui scriitor care îşi aminteşte că a cunoscut-o în urmă cu cincisprezece ani, pe când locuia într-un vechi apartament din New York, pe Holly Golightly, o fată excentrică şi misterioasă, care locuia în aceeaşi clădire.

Scriitorul aspirant de atunci şi fata aceasta ciudată, pe a cărei carte de vizită era scris „călătoare”, devin prieteni apropiaţi, iar opiniile şi modul de viaţă neconvenţional, precum şi lucrurile neobişnuite pe care le află despre trecutul şi aventurile prin care a trecut vecina sa ajung să-l fascineze tot mai mult.

Firul narativ simplu, liniar al microromanului îi permite lui Capote să-şi rafineze stilul caracteristic minimalist, într-o formă vie şi proaspătă, care i-a adus un succes masiv la critica şi public.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzii

„Cartea lui Truman Capote poate fi citită că o variaţiune a poveştii Cenuşăresei: destinul unei tinere ale cărei aspiraţii o ajută să treacă printr-o adolescență tulbure, dar care nu-i aduc şi fericire până la adânci bătrâneţi. Este, cu alte cuvinte, o imagine a formării, care sugerează oricărei cititoare – şi, de ce nu, oricărui cititor – că orice schimbare de sine, orice scop, oricât de greu de atins, e la îndemâna oricui, chiar când totul pare imposibil.” -- The Guardian
 

„Apariţia în anii ‘60 a unei cărţi ca Mic dejun la Tiffany a schimbat fața literaturii mondiale şi a dat posibilitatea culturii pop americane să-şi reevalueze posibilităţile.” -- USA Today

Mic dejun la Tiffany propune o fermecătoare fabulă care captează, ca într-un bol de cristal, ultima suflare a inocenţei americane. Tema constă în amintirile unui scriitor la New York, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Prin Holly Golightly, Capote a creat una dintre cele mai memorabile eroine de roman. înfrângând limitele şi netezind calea spre revoluţia ce urma să se petreacă. Holly este o gamine - liberă din punct de vedere sexual hedonistă, o prostituată. Ea trăieşte clipa, nu o interesează consecinţele şi îşi construieşte moralitatea „din mers".

La fel ca pisica ei fără nume, Holly este liberă, fără putinţă de domesticit. Naratorul anonim al acţiunii o întâlneşte pe Holly în momentulîn care ea se caţără pe pervazul ferestrei, pentru a scăpa de un mult prea asiduu şi nestăpânit admirator. Ei devin prieteni imediat şi scriitorul este atras în vârtejul existenţei tumultuoase a lui Holly. în adâncul sufletului, cei doi vor „fericire" şi afecţiune, vise ale tuturor celor suficient de tineri pentru a le nutri. Romanul reprezintă un moment de cotitură în opera lui Capote, când primele sale scrieri gotice, lirice despre sudul american sunt date uitării.

Cu acest roman, el îşi ocupă locul firesc în rândul elitei literare newyorkeze. îndrăzneţ pentru perioada respectivă - promiscuitatea şi homosexualitatea fiind dezbătute în mod deschis - este posibil ca în timp romanul să-şi fi pierdut capacitatea de a şoca, dar farmecul său a rămas neatins. O briză proaspătă dinspre East River - într-un moment când un astfel de lucru mai era încă posibil.”

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Vezi Trailerul Ecranizării

Cartea a cunoscut o ecranizare celebră în 1961, cu Audrey Hepburn în rolul principal.

Despre Autor

Truman Capote s-a născut la 30 septembrie 1924, la New Orleans. La 17 ani, îşi întrerupe studiile şi se angajează la The New Yorker; curând, începe să-şi publice povestirile în prestigioase reviste literare, iar în 1948 îi apare romanul Alte glasuri, alte încăperi (Polirom, 2006), care se bucură de un enorm succes.

Dintre cărţile şi piesele de teatru publicate ulterior multe sunt obiectul unor ecranizări celebre, consolidându-i definitiv reputaţia şi mai ales stilul: o combinaţie irezistibilă de nonconformism, ironie, rafinament psihologic şi complexitate stilistica.

Detaliile Produsului

Titlu Original: Breakfast at Tiffany's: A Short Novel and Three Stories
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 192
Editura: Polirom
Apariția: 2011
ISBN: 978-973-46-2253-5
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri

Părerile Clienților 1 item(s)

O carte usoara in tot sensul cuvintului!
Fiecare domnisoara ar vrea sa se recunoasca in eroina cartii, caci Holly nu e o fata obisnuita, ci una haotica, dar care stie precis ce-si doreste de la viata si de joaca cu destinul. Viata pe care o traim este in unele cazuri nesuferita, iar aceasta super tinara domnisoara ne invata din orice situatie sa facem haz, sa traim mai usor.

Chiar daca e neinteleasa pentru ceea ce face si criticata de cei din juri, Holly este o fata a anilor contemporani, al aanilor nostri, dar care a aparut cu aprox. 100 de ani mai devreme, un lucru neobisnuit pentru acel timp.

Merita sa fie citita cartea, merita sa cunosti inceputurile feminismului! Parerea lui Alina / (Plasată la data 17.03.2012)