Mic Dejun cu Socrate. Mari Filosofi Explicându-ți Viata de Zi cu Zi

Mic Dejun cu Socrate. Mari Filosofi Explicându-ți Viata de Zi cu Zi
133,00 MDL (33,25 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Ascultă raționamentul lui Descartes despre trezitul în fiecare dimineață, întreabă-l pe Nietzsche cum să scapi de turmă în timp ce mergi la slujbă, află ce spun Ovidiu și Simone de Beauvoir despre sex, învață de la Machiavelli cum să organizezi o petrecere și lasă-l pe Freud să-ți interpreteze visele.

Rutina ta cotidiană nu este banală! Mersul cu metroul sau cina pot fi încărcate de înțelesuri filosofice nebănuite. Ne-o demonstrează Robert Rowland Smith făcându-ne cunoștință cu unii dintre cei mai mari filosofi din istorie, de la Socrate și Platon la Wittgenstein și Derrida. Cu inteligență și umor, autorul ne arată ce se ascunde în spatele acțiunilor noastre de zi cu zi, de când ne trezim și până mergem la culcare. Pe lângă marile idei ale acestor gânditori, face trimiteri la muzică, pictură, filme, literatură și chiar la un remarcabil experiment japonez în legătură cu cristalele de apă.

Vei înțelege, așadar, de ce shoppingul în malluri este fascinant, de ce nu te poți dezlipi de televizor și de ce ar trebui să-ți lași părinții să achite nota la restaurant.

Recenzii

Dincolo de un Mic dejun cu Socrate, cartea e mai degrabă un fast-food cu Socrate în care lucruri, de la cele mai elementare ca îmbăierea până la cele mai complexe ca prânzul cu părinții, sunt comasate în 200 de pagini de salturi acrobatice între „tipul ăsta chiar știe ce spune” și „iar a început să bată câmpii”.

Dar dacă vă doriți ceva mai consistent și mai elaborat, atunci vă invit să vă alegeți câte un filosof din capitolele prezentate și să-l invitați frumos la o cină franțuzească cu șapte feluri de mâncare și un vin bun.

Plusuri: Greu de zis. Poate faptul că abordează atât de multe teme într-un număr de pagini atât de mic, nelăsând loc de plictiseala ce se poate instaura într-o abordare mai complexă a învățăturilor filosofice, greoaie pe alocuri.

Minusuri: Ceea ce-l salvează îl și omoară și anume faptul că sunt atât de multe concepte aruncate în capitole și atât de multe nume și idei aparținând unor filosofi diferiți la nivel de capitol care nu sunt duse până la final.

Recomandari: Dacă sunteți neinițiați în ale filosofiei, atunci cartea s-ar putea să ofere un strop de lumină asupra subiectului și să vă facă curioși să aflați mai mult. Dacă în schimb ați mai abordat subiectul și cu alte ocazii și v-ați delectat cu lucrări ceva mai ample și mai complexe, vă sugerez să evitați pop-filosofia lui Smith.

-- Calina Matei, Bookblog.ro

Despre Autor

Robert Rowland Smith este autorul unor cărți despre filosofie, literatură și psihanaliză. Printre cele mai cunoscute titluri ale sale se numără Driving with Plato (La volan cu Platon), continuarea bestsellerului Mic dejun cu Socrate, Derrida and Autobiography și Death-Drive: Freudian Hauntings in Literature and Art.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 224
Editura: Litera
Apariția: Octombrie 2013
ISBN: 978-606-686-329-2
Dimensiuni: 14 x 21 cm
Greutatea: 0.2500

Pareri