Memoriile unui Nebun. Noiembrie

Mai multe poze

Memoriile unui Nebun. Noiembrie
155,00 MDL (31,16 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba franceza de Nicolae Constantinescu.
 
Aceste texte de tinerete, pasionante, rascolitoare, strabatute de angoasa adolescentei si de fervoarea, dar si de spiritul autocritic ale celui care se stie predestinat literaturii, ne ofera o imagine captivanta, inedita, a scriiturii unuia dintre cei mai mari prozatori ai secolului al XIX-lea. Memoriile unui nebun, text aproape in intregime autobiografic, este jurnalul crizei sentimentale si existentiale prin care trece un adolescent exaltat, al primelor incercari si deceptii amoroase si al drumului lung si dificil spre maturizare.
 
Temele si o parte din personajele de aici vor fi dezvoltate apoi in romanele de maturitate, cu precadere in Educatia sentimentala. Inspirat din betia iubirii pe care Flaubert a cunoscut-o in bratele frumoasei Eulalie Foucaud, Noiembrie exploreaza natura dorintei si a erotismului si conflictul dintre nevoia de insingurare si foamea de afectiune. Marie, personajul care aduna la un loc energiile textului, este o tinara prostituata, o fiinta de o senzualitate aparte, in care violenta se uneste neasteptat cu erotismul frust si care aminteste de chipul ascuns al Emmei Bovary.

 

Recenzii


 

„Un nebun! Asta e ceva ce stirneste oroare. Tu ce esti, cititorule? In ce categorie te incadrezi – a prostilor sau a nebunilor? Daca ti s-ar da sa alegi, vanitatea te-ar impinge sa o preferi pe ultima. Da, inca o data intreb, la ce foloseste o carte care nu este nici instructiva, nici amuzanta, nici stiintifica, nici filosofica, nici de agricultura, nici elegiaca, o carte care nu ofera nici o reteta contra cosurilor ori contra puricilor, in care nu scrie nimic nici despre caile ferate, nici despre bursa, nici despre strafundurile sufletului omenesc, nici despre vesmintele din Evul Mediu, nici despre Dumnezeu, nici despre diavol, ci in care este vorba despre un nebun, adica despre lume, aceasta mare neroada care se roteste de secole in spatiu fara sa faca un pas; si care urla, careia ii curg balele si apoi se sfisie singura.” -- Gustave Flaubert
 
”Noiembrie este mai ofertant ca roman al experientei, o experienta cautata cu ardoare inca din Memoriile unui nebun, in care ceea ce va ajunge mai tirziu sa desemneze un concept literar si anume bovarismul – este prezent aici in forma lui de laborator, ipostazele feminine Maria/Marie sint o doar o fata a Emmei Bovary si un prilej de reliefare a obsesiilor flaubertiene.
 
Tinarul personaj este obsedat de dialectica gindului si de anxietatea mortii, dar si de implinirea sexuala (dragostea tainica pe care o poarta pentru Maria, o femeie in virsta, casatorita) pe care si-o desavirseste in patul unei prostituate (Marie) al carei discurs e de o fascinatie rara. Obsesia mortii care nu e altceva decit obsesia uitarii afirmata raspicat nu-si gaseste niciodata solutionarea.” -- Elena DONEA, 12 februarie 2015, pe SemneBune.ro
 
 
Despre Autor

 

Unul dintre marii scriitori ai secolului al XIX-lea, Gustave Flaubert s-a nascut la 12 decembrie 1821, in Rouen. Dupa ce a absolvit College Royal, in 1840, a inceput sa lucreze la primele piese de teatru si la schitele romanelor sale istorice. Publicase deja prima povestire in 1837, in revista ColibriDoamna Bovary (Polirom, 2006, 2007), la care Flaubert a inceput sa lucreze in 1851, apare abia sapte ani mai tirziu.

Celebritatea romanului s-a nascut insa nu datorita meritelor lui narative, asa cum le stim astazi, ci din pricina scandalului pe care autorul l-a iscat: Madame Bovary indraznea prea mult, incalca preceptele morale si religioase ale epocii; Flaubert a fost repede dat in judecata, dar rumoarea nascuta in jurul cartii a atras si interesul publicului. Pentru urmatorul sau roman, Salammbo (publicat in 1862), Flaubert cauta inspiratie in Tunisia, unde ajunge in 1858. In 1869, dupa 26 de ani de lucru, publica Educatia sentimentala, un titlu despre care multi considera ca a influentat major dezvoltarea romanului european.

Un alt roman la care a lucrat intens, dar care va aparea neterminat, abia in 1881, este Bouvard si Pecuchet. In 1880, la 7 mai, Gustave Flaubert se stinge din viata la Croisset, locul unde se izolase inca din 1864. In acelasi an, citiva scriitori – printre care se numarau Emile Zola, Guy de Maupassant, J.-K. Huysmans si Paul Alexis – i-au dedicat lui Flaubert colectia de romane Les Soirees de Medan.

Detaliile Produsului

Titlu Original: Mémoires d'un fou. Novembre
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 208
Editura: Polirom
Apariția: Ianuarie 2015
ISBN: 978-973-46-5071-2
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.2000

Pareri