Memorii din Biblioteca Ideală

Mai multe poze

Memorii din Biblioteca Ideală
180,00 MDL (36,18 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Eseurile ce compun Memoriile din biblioteca ideala spun povestea unor intilniri prilejuite de matematica: intilniri intermediate de carti cu ideile unor oameni de stiinta disparuti (Huygens, Newton, Meusnier, Euler, Sophie Germain, printre altii), dar si intilniri directe cu persoane ce au marcat evolutia autorului. Figuri emblematice ale dezvoltarii studiului matematicii la Universitatea Bucuresti (Gh. Titeica, Dan Barbilian, Nicolae Teodorescu) completeaza tabloul.
 

„Daca visul matematicienilor pursinge e sa demonstreze teoreme care sa le poarte numele, visul meu a fost sa inteleg pina la ultima consecinta nu doar anumite idei matematice, ci si de unde provin aceste idei, filiatia lor istorica, evolutia lor in timp”, scrie Bogdan Suceava. Episoade dintr-o istorie individuala – cea a unei formari care a stat sub dublul semn al matematicii si literaturii – se impletesc astfel cu istoria cercetarii unei importante notiuni matematice: curbura, de la prima aparitie a ideii, in scrierile lui Nicole Oresme, si pina la cele mai recente cercetari.

Solomon Marcus: „Cartea matematicianului si scriitorului Bogdan Suceava, Memorii din biblioteca ideala, este semnul unor vremuri noi, in care viata unui om de stiinta, cu toate emotiile si surprizele ce ii sint rezervate de aventura cercetarii, poate prezenta un interes la fel de mare ca cel provocat de mii de ani de literatura, prin povestile care dau seama despre marile pasiuni ale relatiilor dintre un barbat si o femeie.

Bogdan Suceava traieste cu pasiune problemele cercetarii matematice si, punind in miscare talentul sau literar, a reusit sa scrie o carte pe care foarte rar o poate scrie un matematician.

El reuseste sa convinga pe cititor ca a fi matematician este o activitate la fel de umana si de captivanta ca aceea de a creste un copil sau de a iubi o femeie. Cititi-l pe Bogdan Suceava chiar daca nu sinteti matematician, sau poate tocmai de aceea. Sa mai spunem ca Cédric Villani, un matematician francez care tocmai primise cel mai mare premiu in matematica, Medalia Fields, a publicat recent o carte in care transforma in literatura aventura sa stiintifica. Cartea lui Bogdan Suceava este interesanta si pentru ca arunca o lumina noua asupra personalitatii lui Ion Barbu -- Dan Barbilian. Cititi-l deci pe Bogdan Suceava!”

Recenzii

”Un alt merit al volumului e ca, datorita ritmului sau literar, „imblinzeste” o sumedenie de teorii matematice, altfel greu digerabile de catre un public larg. Aveti, de pilda, ocazia sa intelegeti o importanta notiune cum ar fi curbura, intr-o serie de texte care nu doar explica teoria, ci o si contextualizeaza cultural (observatie general valabila pentru textele cu miza similara).

De remarcat sint si textele despre poezia lui Barbu, autorul cumulind doua directii interpretative esentiale pentru intelegerea liricii barbiene, cea matematica si cea literara (subiectul ar merita dezvoltat intr-un volum), dar si eseul confesiv de incheiere care, odata citit, da literaturii lui Bogdan Suceava coerenta si semnificatia unui adevarat proiect.”-- Florina PARJOL, august 2013, in Dilemateca

”Una dintre reusitele acestui volum consta in felul in care cititorului ii este inlaturata teama legata de dificultatile disciplinelor matematice, de aspectele tehnice, criptice, in fata carora se poticnesc si dau in laturi cei mai multi dintre noi. Si nu pentru ca Bogdan Suceava ar demonstra prin metoda cea mai simpla teoremele care ne-au dat batai de cap in scoala, nu face nicidecum o matematica „pe intelesul tuturor”, ci pentru ca impartaseste stralucit dimensiunea umana a matematicii, ideile ei, originea acestora si firul lor istoric, dezvaluind in fapt fragmente din experinta personala.” -- Nicoleta DABIJA, 12 iunie 2013, pe adevarul.ro

”Cartea matematicianului si scriitorului Bogdan Suceava, Memorii din biblioteca ideala, este semnul unor vremuri noi, in care viata unui om de stiinta, cu toate emotiile si surprizele ce ii sint rezervate de aventura cercetarii, poate prezenta un interes la fel de mare ca cel provocat de mii de ani de literatura, prin povestile care dau seama despre marile pasiuni ale relatiilor dintre un barbat si o femeie. Bogdan Suceava traieste cu pasiune problemele cercetarii matematice si, punind in miscare talentul sau literar, a reusit sa scrie o carte pe care foarte rar o poate scrie un matematician.

El reuseste sa convinga pe cititor ca a fi matematician este o activitate la fel de umana si de captivanta ca aceea de a creste un copil sau de a iubi o femeie.” -- Solomon MARCUS,

Despre Autor

Bogdan Suceava – nascut la 27 septembrie 1969, la Curtea de Arges. Studii la Universitatea Bucuresti, unde a obtinut licenta in matematica (1994) si diploma de studii aprofundate in geometrie (1995). Doctorat in matematica la Michigan State University, East Lansing (2002). In prezent, profesor la California State University, Fullerton.

Autor de articole de matematica si de istorie a matema­ticii. Membru al Pen Club West USA din 2005. Distinctii literare: Premiul I Nemira, sectiunea Purgatoriu, nuvele, 1993, pentru nuvela Imperiul generalilor tirzii; Premiul Copyro, 2002, pentru volumul Imperiul generalilor tirzii si alte istorii; Premiul pentru proza al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti pe 2007 pentru Miruna, o poveste; Premiul I al Retelei literare pe 2010 pentru Noaptea cind cineva a murit pentru tine.

Volume publicate (proza si eseu): Teama de amurg (Topaz, 1990), Sub semnul Orionului, roman (Artprint, 1992), Imperiul generalilor tirzii si alte istorii, nuvele (Dacia, 2002; ed. a II-a, LiterNet, 2003), Bunicul s-a intors la franceza, istorii (Editura T, Fundatia Timpul, 2003; ed. a II-a, LiterNet, 2008), Miruna, o poveste, roman (Curtea Veche Publishing, 2007), Distante, demoni, aventuri (Tritonic, 2007), Vincent nemuritorul, roman (Curtea Veche Publishing, 2008), Noaptea cind cineva a murit pentru tine, roman (Polirom, 2010), Sa auzi forma unei tobe, proza scurta (Millenium Books, 2013), Memorii din biblioteca ideala (Polirom, 2013).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 224
Editura: Polirom
Apariția: Aprilie 2013
ISBN: 978-973-46-3442-2
Dimensiuni: 12 x 18,5 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri