Memoria Inteligentă. Arta și Știința de a-ți Aminti Totul

Memoria Inteligentă. Arta și Știința de a-ți Aminti Totul
153,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore
  • În Moldova: 2-3 zile

Grăbește-te, produs cu stoc limitat!

    • 24 persoane au cumpărat acest produs.

Descriere

Un om obişnuit iroseşte cam 40 de zile pe an pentru a compensa lucrurile pe care le-a uitat. O astfel de persoană era şi jurnalistul Joshua Foer până în 2005, când a asistat la Campionatul de Memorare al SUA cu intenţia de a scrie un articol. Fascinat de performanţele „atleţilor minţii", a început să se antreneze în tehnici de memorare.

Cartea de faţă este povestea transformării sale dintr-o persoană obişnuită, care uită unde a pus cheile de la maşină (sau chiar maşina), într-un as al memorării, capabil să reţină ordinea cărţilor dintr-un pachet de joc în cinci minute şi să spună pe de rost sute de zecimale ale numărului pi.

Antrenarea memoriei poate părea inutilă în această epocă a memoriilor externalizate, în care avem hârtie, computere, telefoane mobile. În mod paradoxal, acum mai mult ca niciodată, când rolul memoriei se erodează rapid, avem nevoie să ne cultivăm amintirile, depozitarele valorilor noastre şi sursa caracterului nostru. Scrisă cu mult umor şi cu inteligenţă, cartea este o pledoarie pentru redescoperirea lumii în care trăim şi pentru autodepăşire.

Din cuprins: Nu-i ușor să-l găsești pe cel mai inteligent om • Omul care își amintea prea multe • Cel mai uituc om din lume • Cum să memorezi o poezie • Campionatul de Memorare al Statelor Unite

Recenzii

„Dacă vrei să înţelegi cum funcţionează memoria şi cum poate fi ea îmbunătăţită citeşte această carte." -- Jonah Lehrer, scriitor

”Într-o lume care celebrează și ridică la rang înalt memoria externă a oamenilor, aflată sub forma instrumentelor tehnologice, Joshua Foer propune o întoarcere la tehnicile trecutului aparținând Antichității și Evului Mediu și la memorarea ca formă de distracție și antrenament al creierului. N-am fost niciodată la o conferință TED dar am văzut suficiente pe internet încât să îmi dau seama care le e farmecul.

Dacă și subiectul cărților ar putea fi transpus în prezentări în fața unei mari mase de oameni, atunci Memoria inteligentă cu siguranță că ar fi cel mai bun exemplu de adaptare a unei cărți pentru TED pentru că îmbină o poveste personală cu demersuri jurnaliste și cercetări științifice care poartă atenția cititorului prin diverse stadii de atenție și captivare.

Recunosc că inițial mă așteptam la un fel de „cum să” în ale memorării dar am fost plăcut surprinsă când am găsit povestea personală a autorului pornit la drum în căutarea celui mai deștept om din lume (cel puțin din perspectiva IQ-ului) și care a ajuns, în cele din urmă, campion național la un concurs de memorare din Statele Unite.

Ideea centrală a cărții se bazează pe faptul că aducerea aminte la un nivel înalt, competitiv chiar, e mai mult o chestiune de practică decât de talent nativ, deși există cazuri de savanți înzestrați cu o memorie uluitoare care pot reține până la 20.000 de cifre ale numărului , pot efectua înmulțiri ale numerelor de 3 cifre în minte în câteva secunde, pot vorbi fluent mai mult de șase limbi străine sau îți pot spune în mod aleatoriu care numere de la 1 la 10.000 sunt prime.”

Plusuri: Îmbinarea elementelor de cercetare științifică, poveste personală și jurnalism narativ pentru a descrie subiectul memoriei inteligente din toate unghiurile posibile.  

Recomandari: E o carte pe care aș recomanda-o celor care doresc să-și antreneze memoria, uitucilor care s-au săturat să piardă o parte din elementele zilnice ca ce au mâncat la micul dejun și când e aniversarea nu știu cui, dar și celor care pur și simplu își doresc o altfel de abordare a felului în care funcționează creierul și a memorării ca activitate distractivă.

-- Calina Matei, Bookblog.ro

Detaliile Produsului

Titlu Original: Moonwalking with Einstein: The Art and Science of Remembering Everything
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 320
BRAND: Litera
Apariția: 2011
ISBN: 978-606-600-482-4
Dimensiuni: 14 x 20 cm
Greutatea: 0.3500

Pareri