Mediul Geografic al Republicii Moldova. Vol. 3. Hazardurile Naturale

Mediul Geografic al Republicii Moldova. Vol. 3. Hazardurile Naturale
260,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Volumul „Hazardurile naturale"din colecţia„Mediul geografic al Republicii Moldova"reprezintă un studiu de sinteză privind hazardurile naturale care au loc pe teritoriul Moldovei pe fondul principalelor fenomene extreme de pe glob. După prezentarea abordărilor conceptuale şi metodologice, inclusiv clasificarea hazardurilor naturale după diverse criterii, sunt descrise şi analizate concret geneza, caracteristicile fizice, frecvenţa, ariile de răspândire şi riscurile calamităţilor geologice şi geomorfologice, meteo-climatice, hidrologice, biologice şi biofizice.

De asemenea, sunt indicate metodele de supraveghere şi de prevenire a riscurilor, de diminuare a consecinţelor, modul de comportare al populaţiei în timpul declanşării fenomenelor extreme, este tratată problema hazardurilor naturale în raport cu dezvoltarea durabilă.

Lucrarea are caracter ştiinţific şi de popularizare, fiind adresată atât specialiştilor, cât şi unui public larg de cititori.

Recenzie

In 1991-2000, într-un top al dezastrelor naturale domină inundaţiile. Au fost raportate 888. Dar numărul total de persoane decedate in urma dezastrelor naturale, 280 007, se datorează secetei şi foametei. Asia şi America sunt continentele cele mai afectate de calamităţi naturale. Costurile cataclismelor naturale în ultimele trei decenii sunt într-o creştere exponenţială: de la 230 de miliarde de dolari, în primul deceniu, la 680 de miliarde de dolari în ultimul.

Primul cutremur menţionat pe teritoriul actualei Republici Moldova a avut loc la 29 august 1471. în secolul al XX-lea cele mai devastatoare cutremure au avut loc la 10 noiembrie 1940 şi la 4 martie 1977. Intensitatea celui din 1940 a atins 9 grade în epicentru şi 8 grade în sudul Basarabiei, la Chişinău înregistrându-se 7,4 grade. Au fost distruse complet 179 de clădiri. Consecinţele cutremurului din 1977 au fost cele mai devastatoare. Au fost distruse complet 2 765 de case.

Republica Moldova este supusă şi unui alt hazard natural: alunecările de teren. Cele mai periculoase raioane sunt: Călăraşi, Ungheni, Hânceşti, Străşeni, Teleneşti. Analiza declanşării alunecărilor de teren demonstrează că 85 % din acestea revin lunilor februarie-mai.

A crescut şi frecvenţa ploilor torenţiale în Republica Moldova. Probabilitatea ploilor torenţiale însoţite de grindină şi vânt puternic, care pe timpuri aveau o frecvenţă de o dată la 10-15 ani, acum a crescut brusc. Cea mai afectată lună este iulie.

Inundaţiile, viscolele, ninsorile abundente, depunerile de gheaţă, furtunile cu grindină, invaziile de insecte sunt hazarduri naturale care, periodic, vizitează Republica Moldova.

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 208
Editura: Știința
Apariția: 2008
ISBN: 978-9975-67-565-9
Dimensiuni: 20,5 x 2,6 cm
Greutatea: 0.8600

Pareri