Matematica Explicată Fiicelor Mele

Matematica Explicată Fiicelor Mele
51,00 MDL (12,75 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din franceză de Alexandru Şidovan.

Matematica explicata fiicelor mele - o carte pentru cei care au fugit de mate' ca dracu' de tamaie. Care-i faza cu matematica asta? Poţi uri matematica, dar cu aceasta carte a lui Denis Guedj poti trai experienta extraordinara de a intelege ceea ce ai detestat. Dupa Denis Guedj, un curs de matematica e, in primul rand, un curs de limba si vorbire.

Fiecare fraza matematica exprima o idee, anunta o concluzie. Denis Guedj este celebru prin curajul cu care imbina literatura, teatrul sau filmul cu matematica. Studentii sai l-au poreclit „le chevalier des mathematiques". Matematica explicata fiicelor mele este un dialog intre Lola si Ray despre legatura dintre matematica si realitate, despre diferentele intre o egalitate si o ecuatie etc.

Prin Ray - cunoscatorul, Denis Guedj raspunde la intrebarile simple: cum rezolvam o problema sau ce inseamna ca ceva este logic si nu ilogic, adevarat si nu fals? Prin Lola, le explica pe cele mai colaterale: de ce oare din ce in ce mai multi dintre noi recunosc, fie in pas cu moda fie sincer, ca suntem cizma la matematica? Din ce motiv cei mai multi o resimt ca pe o conspiratie impotriva lor?

Recenzie

Pentru Lola, fiica autorului, matematica „este o materie plină de probleme, ghiftuită de necunoscute, în care suntem constrânşi de reguli. O materie în care profesorul este cel care pune probleme, iar eu sunt cea care trebuie să le rezolve! Nu ştiu despre ce este vorba în matematică. Apoi, nu ştiu de unde să încep spre a rezolva o problemă, apoi n-am înţeles niciodată ce este o demonstraţie.

Matematicile sunt violente! Mi se pare brutală, rezultatele pică precum lama ghilotinei. Greşeşti o nimica toată şi se duce totul de râpă, totul devine fals, complet fals, nu doar... puţin fals.

Şi apoi... ai acea senzaţie că este aşa şi nicidecum altfel, ceea ce mă agresează. Mă simt neputincioasă. E ceva care îţi închide gura. Matematica este fără replică.

în matematică, tocmai am impresia că lucrurile nu ar fi putut fi altfel. Ele sunt aşa cum sunt, iar acest lucru este violent. Un triunghi isoscel nu poate să nu aibă două unghiuri egale. Piesa s-a jucat înainte de sosirea ta. Şi te întrebi: atunci ce mai caut eu în scenă?".

Matematica este un curs de limbă. Dar nu este un limbaj secret, deoarece regulile de scriere care îl guvernează sunt publice, oricine şi le poate însuşi.

Geometria a fost inventată de greci. Iar bazele algebrei au fost puse la Bagdad, în secolul al IX-lea de Al-Khwarizmi (numele latinizat Algorismus), în lucrarea Kitab al-]abr wa-l-Muqabala, un ,tratat de îndreptat oase şi de pus faţă în faţă".

E adevărat. X de la înmulţire a fost inventat abia în 1600 de englezul Oughtred. Cu puţin timp înainte, alt englez, Thomas Harriot, a inventat semnele „mai mare" şi „mai mic". Un german a inventat radicalul.

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Despre Autor

Denis Guedj (n. 1940) este matematician si profesor de Epistemologie si de Istorie a Stiintelor la Universitatea Paris-VIII.

Sub deviza „Petit, mais dense!", marturisita intr-un interviu, acesta a scris romane (La Méridienne (Robert Laffont, 1997), Le Théorème du perroquet (Seuil, 1998), La Bela (Seuil, 2001), Les Cheveux de Bérénice (Seuil, 2002)Les mathematiques expliquees a mes filles (Seuil, 2008)) si eseuri (La Révolution des savants (Gallimard, 1988), L'Empire des nombres (Gallimard, 1996), La gratuité ne vaut plus rien (Seuil, 1997), Le Mètre du monde (Seuil, 2000) care au sedus cei mai recalcitranti si inversunati opozanti ai matematicii.

Detaliile Produsului

Grupa de Vârstă: 13-18 ani
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 140
Editura: Cartier
Apariția: 2008
ISBN: 978-9975-79-485-5
Dimensiuni: 13 x 19,5 cm
Greutatea: 0.2700

Pareri