Marile Speranțe

Marile Speranțe
256,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Istoria senzationalei vieti a lui Pip constituia, pentru Dickens, un argument pentru a demonstra modul in care, intr-o lume unde banul era idolatrizat, unde valoarea era calculata in functie de acest etalon, averea altera sensibi­litatile cele mai pure. [...]

Descoperirea treptata a valorilor existentei, de-a lungul experientelor sale, face din Pip unul dintre cei mai complecsi eroi dickensieni si din Marile sperante romanul cel mai solid construit dintre toate cartile de succes ale lui Charles Dickens.

O opera unde diversele etape ale "ma­rilor sperante" traite de Pip capata un profund inteles autobiografic, pentru ca, urmarind cu atentie povestea rostita de erou, deslusim vibratii ale glasului lui Dickens, amintindu-si propriile intamplari si sperante.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

”Marile speranţe operează pe mai multe niveluri: ca basm politic despre „bani murdari", ca explorare a memoriei şi a scrisului şi ca zugrăvire tulburătoare a problemei identităţii.

Privind în urmă, dintr-un moment viitor vag şi nespecificat, Pip îşi rememorează copilăria trăită alături de nemiloasa sa soră şi soţul ei, un fierar blând, în mlaştinile Tamisei, şi întâlnirea sa hotărâtoare, lângă mormântul părinţilor, cu Magwitch, un deţinut evadat. Mai târziu, când Pip moşteneşte o avere misterioasă, el crede că provine de la mumificata domnişoară Havisham, încremenită pe vecie în momentul când fusese părăsită de iubit. Dar marea lovitură stilistică a lui Dickens este capacitatea sa de a transforma tavanul în podea şi viceversa - ca în poza lui Escher.

Mai scurtă şi scrisă mai repede decât panoramele sociale gigantice ale lui Dickens, din anii 1850, Marile speranţe câştigă datorită ritmului, pe măsură ce se desfăşoară ca un vis febril. Scriitorii victorieni erau pasionaţi de „autobiografiile fictive", dar romanul lui Dickens dispune de un alt nivel de ironie nepotolită, în aceea că spune povestea cuiva care s-a construit pe sine ca personaj de roman. Şi pe măsură ce Pip îşi aşterne fără ruşine trecutul pe hârtie, avem adesea senzaţia că numai prin scris îşi mai păstrează identitatea. Ideal ar fi ca autobiografia să fie un act de vindecare, dar Marile speranţe înfăţişează imposibilitatea lui Pip de a da sens vieţii sale sau de a-şi ispăşi trecutul.”

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Charles Dickens (1812-1870) este cel mai important si prolific prozator al literaturii victoriene. Romanele sale (dintre care amintim faimoasele Oliver Twist, Casa umbrelor, Documentele postume ale clubului Pickwick, David Copperfield) imbina observatia sociala realista cu pitorescul de factura romantica.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 576
Editura: Leda
Apariția: 2008
ISBN: 978-973-102-048-8
Dimensiuni: 13,0x 20,0cm
Greutatea: 0.6800

Pareri