Mari Cântăreți de Jazz și Blues, Vol. 09. Charlie Parker [Audio CD]

Mari Cântăreți de Jazz și Blues, Vol. 09. Charlie Parker [Audio CD]
73,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

„Trebuie să îţi înveţi instrumentul. Apoi, exersezi, exersezi,  exersezi. Şi apoi, când, în cele din urmă, urci pe scenă, uită toate acestea, cântă şi atât.”  (Charlie Parker)

Charlie Parker a fost unul dintre cei mai influenţi muzicieni din istoria jazzului şi este considerat de mulţi cel mai mare saxofonist al tuturor timpurilor. De tânăr, Parker a dezvoltat un sound distinct, cu caracter personal, la saxofon contralto. Felul lui de a cânta cu un ritm înfocat încorpora reelaborări originale care constau în varierea acordurilor unor clasici binecunoscuţi, dar, când se ivea ocazia, era şi un interpret magistral de balade. Împreună cu Dizzy Gillespie, Bud Powell şi alţi câţiva, Parker a lucrat mai ales pentru crearea unui nou stil muzical care, ulterior, a fost cunoscut sub denumirea de bop. În primii ani de viaţă, bopul a trebuit să se dispenseze de beneficiile publicităţii reprezentate de înregistrări din cauza interzicerii înregistrărilor impuse de preşedintele Asociaţiei Muzicienilor, James C. Petrillo.

Charlie Parker a fost sursă de inspiraţie pentru mulţi muzicieni; dintre  aceştia, cel mai mare discipol al său la saxofon contralto probabil este Phil Woods. Deşi a trăit o viaţă mult prea scurtă, aceasta a fost plină de înregistrări memorabile care au influenţat şi influenţează şi astăzi foarte mulţi muzicieni de jazz.

Nu mult după moartea lui Parker, au început să apară pe ziduri graffiti cu „Bird Lives!“. Luând în considerare ansamblul contribuţiei sale, la care se adaugă crearea multelor cântece clasice de jazz şi nenumărate înregistrări disponibile şi acum, la mai mult de jumătate de secol de la moartea lui, afirmaţia apare şi astăzi întru totul veridică...

Piesele Albumului

1. Night In Tunisia (5'10'')
2. Dizzy Atmosphere (3'56'')
3. Groovin’ High (5'10'')
4. Confi rmation (5'30'')
5. Ko-Ko (4'16'')
6. Scrapple From The Apple (4'39'')
7. April In Paris (3'12'')
8. Round About Midnight (5'07'')
9. Out Of Nowhere (6'20'')
10. Ornithology (7'50'')
11. Easy To Love (2'15'')
12. What Is This Thing Called Love ? (2'47'')
13. Moose The Mooche (5'40'')
14. Now’s The Time (7'28'')
15. Cool Blues (6'22'')

Timp total: 75'42''

Detaliile Produsului

Tipul Produsului: Audio CD
Data Lansării: 02.2013
Numărul de CD-uri: 1
Casa de Discuri: Editura Litera
Greutatea: 0.3000

Pareri