Mareșal Alexandru Averescu. Cartea a II-a [Carte Electronică]

Mareșal Alexandru Averescu. Cartea a II-a [Carte Electronică]

Preț de Listă: 19,99 MDL (5,00 RON)

Preț: 13,80 MDL (3,45 RON)

Economisești: 6,19 MDL (1,55 RON) (30%)

* cîmpuri obligatorii

Preț de Listă: 19,99 MDL (5,00 RON)

Preț: 13,80 MDL (3,45 RON)

Economisești: 6,19 MDL (1,55 RON) (30%)

Acceptăm plata cu LiberCard de la MAIB - plăți în 3 rate cu 0% dobândă!

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Descriere

„Cel mai Mare Basarabian din toate timpurilre”. Aşa a fost numit Mareşalul Alexandru Averescu.

„Salvatorul României” - a fost numit de regele Ferdinand, care se afla pe patul de moarte şi care a fost un adversar înverşunat a lui Averescu toată viaţa. Iar Regele Carol I cel Înţelept l-a numit „Salvatorul Patriei şi a dinastiei” după reprimarea cu minimum de jertve a răscoalelor ţărăneşti din 1907, bine dirijate şi finanţate de ruşi şi austrieci.

Mareşalul Alexandru Averescu a fost un fenomen nemaipomenit în viaţa social-polinică şi militară a României. Ministru de Război în anii de mare cumpănă a României, Şeful Marelui Cartier General al Armatei, îngenunchierea Bulgariei în al doilea război balcanic. Bătălia de la Mărăşti-Mărăşeşti-Oituz câştigată de Armata română în frunte cu generalul Averescu.

Ca prim ministru al României a pornit şi a susţinut alipirea Basarabiei, Bucovinei de Nord, Ardealului şi Banatului, formând un stat de temut în centru Europei – România Mare. În februarie 1918 a primit la el pe rând liderii acestor provincii româneşti: Ion Inculeţ şi Daniel Giugureanu, Octavian Goga, Iuliu Maniu şi alţii.

„A fost un cap de geniu” a spus despre Averescu istoricul Neagu Giuvara.  Contemporanii lui şi istoricii consideră că Averescu este cel mai de seamă conducător de oşti şi de stat român după Mihai Viteazul.

Căsătoria sa cu Primadona Operei din Milano a srârnit multă zarvă şi invidie în ţările Europei Centrale. Un sublocotenent român a adus în România, o ţară puţin cunoscută pe atunci, pe primadona Clotilda Caligaris, care se cota la nivelul unei Prinţese. Istoricii italieni şi români nici până astăzi n-au stabilit ce fel de calităţi de cavaler avea Averescu, căci Primadona Operei din Milano a părăsit Italia, teatrul la Scalla, şi a plecat cu el într-o ţară străină...

Femeele sărutau poalele mantalei lui, spunând după asta că s-au vindecat de diferite boli. Oamenii se sălutau unul cu altul „Trăiască tătuca Averescu”.
Mitul Averescu, care şi până astăzi stârneşte invidie în cercurile politice din România, îl veţi studia în aceste volume.

Recenzii

„La făurirea României Mari, (...) se impune fără îndoială figura de proră a unui fiu al Ismailului care s-a înălţat până la rangul de Mareşal al României şi a dat dovadă, atât în lucrările sale teoretice de tactică şi strategie militară, cât şi pe câmpul de luptă, de o mare ingeniozitate şi simţ strategic ce-l situează la nivelul celor mai mari căpitani de oaste din istoria neamului nostru. Este vorba de mareşalul Alexandru Averescu, una din cele mai populare figuri militare şi politice din primele decade ale veacului nostru, apreciat de prieteni şi temut de duşmani." -- George Ciorănescu, autorul cărții „Basarabia pământ românesc”

”Cartea îşi merită pe deplin pe tot parcusul, în toate elementele de prim ordin, calificativul anunţat de autor din capul locului de „biografie", adică de „documentar". Elementul de „romanţat", „romanţare" îi oferă documentarului, biograficului respiraţie, adică îl face viu. Lectura fluentă, fără „hopuri de credibilitate", o confirmă.” -- Ion Negrei, vicepreședinte al Asociației Istoricilor din Republica Moldova

Despre Autor

Mihai Babele este pseudonimul lui Mihai Niceainicu, născut în comuna basarabeană Babele, lângă Ismail (azi Ucraina), localitatea natală a mareșalului Alexandru Averescu, absolvent al Institutului Politehnic din Chișinău.

Cărți editate: Jurnalul unui KGB-ist (roman, 3 volume), Hoțul (roman), Prințesa de Mangop (culegere de nuvele), 16 ani necunoscuți din viața lui Isus (nuvelă), Mareșalul Alexandru Averescu. Anii de tinerețe (roman istoric).

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Apariția: 2012
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android, Kindle
Dimensiunea Fișierului: 4-5 MB
Compatibil cu Kindle: Da

Pareri