Marele impas în Europa. Ce poate face România?

Mai multe poze

Marele impas în Europa. Ce poate face România?
292,00 MDL (68,36 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Europa se afla intr-un impas major, cu o criza economica si financiara profunda, dublata de cea din zona euro, la care se adauga o criza geopolitica acuta provocata de anexarea Crimeii de catre Rusia si razboiul din Ucraina. Pe un fundal extrem de complicat, Romania se confrunta cu nenumarate alegeri si intrebari dificile. La acestea incearca sa raspunda profesorul Daniel Daianu intr-un volum ce reuneste o serie de articole si analize pe teme de actualitate publicate in mass-media in ultimii ani.
 
Intr-un stil dinamic si angajant, textele retraseaza marile probleme care au tulburat recent economia mondiala, precum si economia Romaniei in context european, abordind aspecte dintre cele mai variate, precum reforma sistemului financiar, pericolul unei „stagnari seculare” sau resurectia miscarilor extremiste.

Europa incotro? • Finanta si Marea Recesiune • Uniunea si Marea Recesiune • Romania si Marea Recesiune • Economie si societate • Incotro se indreapta capitalismul romanesc

 

Recenzii


 
„Criza financiara inceputa in 2008 a muscat destul de lacom nu doar din certitudinile fundamentalismului de piata, ci si din autismul epistemic al noii scoli neoclasice. O mare parte a economistilor mainstream au confruntat realitatea legindu-se de vechiul catarg al ortodoxiei macroeconomice. Insa nu putini «noi keynesieni» au redeschis disciplina spre aprecierea uneltelor monetaro-fiscale; au fost redescoperite virtuti ale liberalismului social reprezentat de aranjamentele de la Bretton Woods si ale gindirii postkeynesiene postbelice extrem de critice fata de sistemele financiare slab reglementate (Kindleberger, Minsky).
 
Cartea lui Daniel Daianu se inscrie in acest demers de schimbare conturat in macroeconomie. Fara a respinge traditia neoclasica in ansamblu, acest volum nu se sfieste sa fie suficient de eclectic (si de curajos, dat fiind conservatorismul profesiei) in incercarea de a confrunta cititorul cu critica facuta tezelor neoliberale de un Rodrik, Saez, Piketty sau de colega de la Bristol, Daniela Gabor. Dar acest gen de demersuri au inca mult de lucru intr-o Europa care continua sa aiba vocatia tragediei in momente dintre cele mai importante ale istoriei sale.” --Cornel Ban, The Frederick S. Pardee School of Global Studies, Boston University
 

„Aceasta carte cuprinde o serie de articole si analize pe teme de actualitate, publicate de profesorul Daniel Daianu. Intr-un stil dinamic si angajant pentru cititor, textele retraseaza marile probleme economice care au agitat economia mondiala si mai cu seama pe cea europeana in ultimii ani. Autorul ne dovedeste inca o data capacitatea sa rara de a acumula un volum important de informatii – fapte, politici si teorii economice – si de a le prezenta opiniei publice intr-un mod clar si didactic.

Daca economistii pot propune adesea solutii diferite pentru o problema data, nimeni nu poate contesta preocuparea constanta a profesorului Daianu pentru interesul general al Romaniei, asa cum se remarca fara ambiguitate din lectura acestui volum.”-- Radu Vranceanu, ESSEC Business School, Paris

 
 
Despre Autor

 

Daniel Daianu este profesor la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) din Bucuresti si membru al Academiei Romane. Din 2014 este membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei. Este membru al EU High Level Group on Own Resources condus de Mario Monti. Europarlamentar (2007‑2009), fost ministru de Finante (1997‑1998), economist‑sef al Bancii Nationale a Romaniei (1992‑1997) si ministru adjunct de Finante (1992). In iunie 2011 a devenit membru al Consiliului European pentru Relatii Externe (ECFR), iar in 2014 a fost ales in Board of Trustees of Friends of Europe (Brussels).

Este cercetator asociat al institutului CASE din Varsovia si cercetator invitat, de‑a lungul anilor, la Russian Research Center (Harvard University), Woodrow Wilson Center (Washington, DC), NATO Defense College (Roma), FMI, OCDE, Comisia Economica ONU pentru Europa. Intre 1999 si 2004 a fost profesor la ASE – Bucuresti, la universitatile Berkeley si UCLA (SUA) si la Universitatea din Bologna. Este membru in colegiul editorial al mai multor publicatii din strainatate, presedinte al Societatii Romane de Economie (SOREC) si fost presedinte al European Association for Comparative Economic Studies (EACES) in perioada 2002‑2004. Domenii de interes stiintific: moneda si finante publice, economia tranzitiei, analiza sistemelor economice, complexitatea sistemelor sociale, Uniunea Europeana etc.

Dintre volumele publicate, amintim: Functionarea economiei si echilibrul extern (Editura Academiei Romane, Bucuresti, 1992), Echilibru si moneda (Humanitas, Bucuresti, 1993), Economic Vitality and Viability (Peter Lang, Frankfurt am Main, 1995), Transformation as a Real Process (Ashgate, Aldershot, 1998), Incotro se indreapta tarile postcomuniste? (Polirom, Iasi, 2000), Balkan Reconstruction (coord., in colaborare cu Thanos Veremis, Routledge, Londra, 2001), Romania si Uniunea Europeana (coord., in colaborare cu Radu Vranceanu, Polirom, Iasi, 2002), Pariul Romaniei (Compania, Bucuresti, 2004), Ethical Boundaries of Capitalism (coord., in colaborare cu Radu Vranceanu, Ashgate, Aldershot, 2005), Frontiere etice ale capitalismului (coord., in colaborare cu Radu Vranceanu, Polirom, Iasi, 2006), Ce vom fi in Uniune. Pariul modernizarii Romaniei (Polirom, Iasi, 2006), Which Way Goes Capitalism? (CEU Press, Budapesta, New York, 2009), Capitalismul incotro? (Polirom, Iasi, 2009) si Cind finanta submineaza economia si corodeaza democratia (Polirom, Iasi, 2012).

Este coordonator, alaturi de Giorgio Basevi, Carlo D’Adda si Rajeesh Kumar, al volumului The Eurozone Crisis and The Future of Europe (Palgrave Macmillan, Londra/New York, 2014). Analize ale sale au fost publicate pe site‑urile Eurozine, ECFR, Friends of Europe, Les Echos, Aspen Romania, World Commerce Review, Revista 22, Dilema Veche, HotNews, Curs de Guvernare. 

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 376
Editura: Polirom
Apariția: Martie 2015
ISBN: 978-973-46-5220-4
Dimensiuni: 16 x 23,5 cm
Greutatea: 0.3300

Pareri