Marele Gatsby (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Marele Gatsby (Top 10+) [Carte de Buzunar]
117,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Editia a III‑a.
 
Traducere de Mircea Ivanescu.
 

Aparut in 1925, Marele Gatsby a cistigat prestanta, fiind, pina in clipa de fata, una dintre cartile anilor ’20 careia epitetul „capodopera” nu i-a fost niciodata con­testat. Povestea de dragoste a lui Jay Gatsby este in egala masura o drama a iluziei, dar si o drama a succesu­lui care atrage dupa sine o nemarginita nefericire. Intr-un anumit sens, Marele Gatsby e „un roman de tip Hollywood”, dar nu un roman despre filme, ci un roman ca un film.

Puternic vizual, plasat in lumea pasnica a cartierului Queens si in nevroza Manhattanului, roma­nul e vegheat, in scenele decisive, de ochii doctorului Eckleburg, un substitut al camerelor de filmat. Criticii au vazut in aceasta imagine un simbol al lui Dumnezeu insusi, care, tronind deasupra Vaii Cenusii, asista impa­sibil la prabu­sirea unei lumi care s-a dovedit nedemna de miturile pe care si le-a creat.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzii

„Romanul lui Fitzgerald ilustreaza un episod anume din spectacolul civilizatiei americane. Si o face cu ironie, cu patos si cu farmec. Marele Gatsby este povestea captivanta, mistica si stralucitoare a epocii jazzului.” -- The New York Times: Books of the Century

Marele Gatsby este o explorare a Visului American, asa cum apare acesta intr-o vreme corupta, si, totodata, o incercare de a descoperi granita ascunsa care desparte realitatea de iluzie. Aici, iluziile par mai reale decit realitatea insasi. Intrupate in personajele secundare ale romanului, ele ameninta sa invadeze intregul peisaj.

Pe de alta parte, realitatea este intrupata si de catre Gatsby insusi; iar in masura in care se opune iluziilor tangibile, tari, ea apartine spiritului, fiind mai degraba promisiunea decit luarea in posesie a unei viziuni, credinta in posibilitatile vietii, intrezarite, dar niciodata intelese. In America lui Gatsby, realitatea nu este definita in sine. Ea apare lipsita de articulatii si frustrata.” -- Marius Bewley

Marele Gatsby este capodopera lui Fitzgerald si unul dintre marile romane scrise in limba engleza in secolul XX. Jazz, bogatie, saracie si multe idealuri... Totul scris formidabil... Un roman al Americii anilor '20... Fara indoiala, unul dintre romanele fundamantale ale literaturii mondiale. Pe scurt, daca nu ati citit inca acest roman, va sfatuiesc sa nu ezitati sa o faceti.” -- Ciprian Macesaru, Sapte seri

”Reprezentind, in egala masura, si povestea esentializata a unei intregi societati privilegiate si aparent lipsite de griji, construita, insa, pe un fundament format din nisipuri miscatoare si inselatoare, romanul lui Scott Fitzgerald are marele dar de a genera, la fiecare pagina, o atmosfera magica si o extraordinara capacitate de iluzionare, indreptatind, si prin aceasta, entuziasmul lui T.S. Eliot.” -- Rodica Grigore, in Cultura

Marele Gatsby este un clasic al literaturii americane. Fascinanta relatare a lui Nick Carraway, despre ascensiunea şi decăderea carismaticului său vecin, în timpul unei singure veri, a ajuns să simbolizeze excesele şi falsele promisiuni ale unei întregi decade. Extraordinarele motive vizuale - ochii visători din poza de pe panou, pustiul cenuşiu dintre metropolitanul New York şi hedonista Long Island, nuanţele de albastru şi auriu din decorul casei lui Gatsby - se combină cu imagini ale „epocii jazzului" şi ale angoaselor privind schimbările sociale, specifice modernismului american.

Gatsby, ruşinosul produs al „concepţiei sale platonice despre sine", a devenit sinonim cu, nici mai mult, nici mai puţin decât, VisulAmerican.

Aflăm că stilul de viaţă opulent şi hedonist al lui Gatsby este o creaţie menită să o seducă pe Daisy, iubita sa din tinereţe, soţia milionarului Tom Buchanan. Blânda evocare făcută de Fitzgerald a fanteziei strălucitoare a lui Gatsby se îmbină cu prezentarea unor realităţi mai întunecate şi dure, cu aluziile dese la corupţia din spatele bogăţiei lui Gatsby şi prezentarea lui Tom ca un soţ grosolan şi infidel. Apogeul violent este o pedepsire a exceselor lipsite de griji ale privilegiaţilor sorţii, deşi finalul este ambiguu.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Vezi Trailerul Ecranizării

Filmul este o producție americano-canadiană în regia lui Baz Luhrmann. Lansarea a avut loc la 10 mai 2013. În rolurile principale sunt Leonardo DiCaprio, Joel Edgerton și Tobey Maguire. Bugetul filmului este estimat la 105,000,000 dolari.

Despre Autor

Francis Scott Key Fitzgerald (1896‑1940) s‑a nascut in St. Paul, Minnesota. A publicat primul roman, This Side of Paradise (Dincoace de paradis ; Polirom, 2005), in 1920, an in care s‑a casatorit cu Zelda Sayre, ea insasi scriitoare.

S‑a bucurat de la bun inceput de o imensa popularitate, dar si de recunoastere critica, fiind considerat unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai „generatiei pierdute”.

Capodopera sa, The Great Gatsby (Marele Gatsby; Polirom, 2002, 2007, 2011), a aparut in anul 1925. Urmatorul mare roman, Tender Is the Night (Blindetea noptii; Polirom, 2001, 2009), a fost publicat in 1934.

Ioan T. MORAR, 13 iulie 2006, 24-FUN

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: The Big Gatsby
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 264
Editura: Polirom
Apariția: 2013
ISBN: 973-683-875-7
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.4500

Pareri

Părerile Clienților 2 item(s)

Gatsby
Mi'a placut!!! Mi'a placut si abordarea, si modul de scriere, cit si acele glume fine puse exact la locul potrivit. E prima carte de'a lui Fitzgerald pe care am citit'o si vreau neaparat sa citesc si alte lucrari de'ale lui! :)
Evaluarea
Parerea lui Irina / (Plasată la data 13.07.2013)
Marele Gatsby
un roman extraordinar, nu am putut să las cartea din mână pînă nu am terminat de citit. un roman care are de toate.
Evaluarea
Parerea lui Victor / (Plasată la data 07.02.2013)