Marele Declin. Cum Decad Instituțiile și Mor Economiile

Marele Declin. Cum Decad Instituțiile și Mor Economiile
227,00 MDL (45,63 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba engleza de Lucia Popovici.

Declinul Occidentului a fost anticipat de multa vreme, iar simptomele sale par astazi omniprezente: incetinirea cresterii economice, datoriile impovaratoare, imbatrinirea populatiei, comportamentele antisociale. Ce anume a declansat insa acest declin? Niall Ferguson sustine ca decaderea civilizatiei vestice a fost determinata de degradarea institutiilor care constituiau odinioara pilonii sai: guvernul reprezentativ, piata libera, statul de drept si societatea civila.

In timp ce lumea araba se lupta sa adopte democratia, iar China face eforturi sa treaca de la liberalizarea economica la statul de drept, europenii si americanii irosesc mostenirea institutionala acumulata de secole. Pentru a stopa degenerarea civilizatiei occidentale cindva dominante, avertizeaza Ferguson, va fi nevoie de reforme radicale pentru reabilitarea institutiilor si revenirea la principiile initiale ale unei societati cu adevarat libere.

„O analiza succinta si patrunzatoare a principalelor probleme politice si economice cu care se confrunta in prezent societatea noastra.”--The Washington Times

De ce se prabusesc institutiile • O criza reglementata • Cum sa-i incurajam pe bancheri • Suprematia dusmanilor legii • Reforma juridica in jurul lumii • Ascensiunea si decaderea capitalului social • Explicatia inegalitatilor • Viitorul urban • Impotriva „tehnoptimismului”


Recenzii


”Scriind cu o buna documentare in spate, fara crispari si fara a incerca sa fie un critic ardent a ce se intimpla, ironic si bonom la tot pasul, dar cu idei proprii si ferme despre ceea ce pune in discutie, Niall Ferguson ne ofera o rara ocazie de a percepe o realitate fluida de citeva secole. Toate exemplificarile si raportarile istoricului mi se par corecte, ca si judecatile de valoare. Occidentul e devitalizat, institutiile lui au slabit, banii se aduna in alta parte, doar nori negri se duc spre SUA si Europa. Democratia scirtiie, pentru ca institutiile, de toate felurile, ale acestui esafodaj de legi nu mai fac fata realitatilor concrete.

Oameni, bani, institutii. Paginile despre educatie si invatamint si consecintele lor pe termen mediu si lung sint un bun indreptar pentru cei din bransa de la noi. Ca tot e de actualitate bombaneala pe tema educatiei. Marele Declin, cum defineste istoricul britanic ceea ce ne paste, nu poate fi evitat. E vorba doar de timp. Studiul acesta, cam pesimist – „Impotriva tehnoptimismului” se numeste un subcapitol –, este dedicat fiului cel mic al autorului. Asta ar putea fi, totusi, un semn bun.” -- Cristina MANOLE, 26 septembrie 2014, in Observator cultural nr. 741

”Marele Declin este formula prin care istoricul britanic desemneaza un fapt, un proces si un imens „rezervor de sens istoric”: decaderea Occidentului. Semnele acestei decaderi sint demult evidente: ritm al cresterii economice dramatic incetinit, crize economice, datorii care impovareaza statele si care sint pe cale sa le plaseze in situatii de faliment, populatie imbatrinita, miscarii antisociale tot mai dese si mai violente.

Legat de acest inventar, una dintre primele observatii pe care le face Ferguson este aceea ca, atunci cind se incearca diverse scenarii de explicare cu privire la Marele Declin, accentul cade, disproportionat (si, pina la urma, contraproductiv) pe efectele vizibile ale acestuia si nu pe cauzele care au provocat aceasta stare de fapt. Cartea sa e, de fapt, chiar despre aceasta: despre cauzele care au provocat Marele Declin, despre „cum” s-a ajuns aici, despre „cum a fost cu putiinta”. Despre cum, utilizind o formula memorabila a lui Lucian Blaga, „realitatea a ajuns ruina unui basm”.” -- Cristian PATRASCONIU, 25 septembrie 2014, pe lapunkt.ro

 

Despre Autor


Niall Ferguson, unul dintre cei mai cunoscuti istorici britanici, profesor de istorie la Harvard University si Harvard Business School, Senior Research Fellow la Jesus College (Oxford University), Senior Fellow la Hoover Institution (Stanford University) si profesor de istorie si relatii internationale la London School of Economics.

Este autorul lucrarilor: Paper and Iron: Hamburg Business and German Politics in the Era of Inflation, 1897-1927 (1995); The World’s Banker: The History of the House of Rothschild (1998); The Pity of War (1998); The Cash Nexus: Money and Power in the Modern World, 1700-2000 (2001); Empire: How Britain Made the Modern World (2003); Colossus: The Rise and Fall of the American Empire (2004); The War of the World: History’s Age of Hatred (2006); The Ascent of Money: A Financial History of the World (2008). Publica regulat articole in ziare si reviste din intreaga lume.

A redactat si a prezentat cinci serii de documentare pentru televiziune, difuzate de Channel 4, care s-au bucurat de o remarcabila audienta: Empire (2003), American Colossus (2004), The War of the World (2006), The Ascent of Money (2008) si, recent, Civilization: Is The West History? (2011). De acelasi autor, la Editura Polirom a aparut volumul Istorie virtuala. Evolutii alternative si ipoteze contrafactuale (coord., 2013).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 176
Editura: Polirom
Apariția: Septembrie 2014
ISBN: 978-973-46-4297-7
Dimensiuni: 16 x 23,5 cm
Greutatea: 0.2000

Pareri