Marea, Marea (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Mai multe poze

Marea, Marea (Top 10+) [Carte de Buzunar]
120,00 MDL (24,12 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba engleza de Antoaneta Ralian
 
Romanul Marea, marea, considerat o capodopera, a fost distins in 1978 cu prestigiosul Booker Prize.
 
Personajul-narator al romanului Marea, marea, o celebritate a scenei londoneze pe nume Charles Arrowby, se retrage intr-un sat de la marginea marii ca sa isi scrie in liniste autobiografia. Aici o intilneste pe Mary, prima lui dragoste, a carei prezenta il macina pina la obsesie si pe care planuieste sa o rapeasca. Pe fundalul acestei aventuri emotionale, marea isi face aparitia, precum un personaj, la fiecare pas: o forta uriasa, de neinteles si de nestapinit, de care eroul cartii se simte deopotriva atras si amenintat.
 
Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall
 
 
Recenzii
 
”Nu stiu daca exista scriitoare mai indragostita de mare decit a fost Iris Murdoch, macar pentru ca marea ei, indiferent de asezarea geografica e mai mereu prezenta in cartile sale, aproape ca un personaj principal, plina de personalitate si expresivitate.
 
In romanul ei, Marea, marea, pentru care in 1978 a fost premiata cu Booker Prize, marea aproape ca devine personajul principal, demonstrind ca in literatura succesiunea de culori si stari ale marii poate trezi si altfel de senzatii decit cele de dor si nostalgie. Apa si inotul au ocupat un loc important in romanele scrise de Iris Murdoch care de altfel a declarat in 1978, intr-un interviu, ca i-ar fi placut sa locuiasca pe malul marii: imaginatia mea traieste linga mare si in adincul ei...” -- Dora Constantinovici
 
”Charles Arrowby este un actor terminat, care se retrage într-o casă dărăpănată de la malul mării, pentru a-şi scrie memoriile. Foste iubite şi colegi vin să-l viziteze, trezindu-i amintiri neplăcute, dar numai după ce îşi face apariţia Mary Hartley, cu care Charles avusese o scurtă relaţie amoroasă cu mulţi ani în urmă, povestirea ameninţă să ia o turnură mai tragică. Pe rând patetic şi absurd, preocuparea de sine a lui Charles este ridiculizată de către narator printr-o serie de scene comice.
 
Dar eforturile sale de a lăsa trecutul în urmă sunt sortite eşecului şi transformarea lui Arrowby într-un personaj demn de simpatia noastră trebuie să fie însoţită de o dureroasă înţelegere de sine.

Marea din titlul romanului nu este numai sursa dominantă a imagisticii, este ea însăşi un personaj principal. Cu forţa ei nemăsurată şi în continuă schimbare, constituie o contrapondere la eforturile amăgitoare şi narcisiste ale lui Arrowby de a încremeni trecutul într-o imagine a propriilor plăsmuiri mitice. într-un mod care are afinităţi cu Furtuna, pretenţiile lui Arrowby, asemănătoare celor ale lui Prospero, de a dirija vieţile celor ce încalcă frontierele insulei sale, sunt manifestarea unei tiranii egoiste la care, de asemenea, trebuie să renunţe la timp pentru a lăsa loc deznodământului.

Talentul lui Murdoch de a conferi importanţă chiar şi celui mai banal eveniment, punându-l în centrul marilor probleme filozofice şi etice, nu se manifestă nicăieri mai convingător, decât în acest roman al cărui autor este în plenitudinea forţelor sale creatoare.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall
 
Despre Autor
 
Iris Murdoch (1919‑1999) s‑a nascut la Dublin, dar si‑a petrecut copilaria la Londra. Studiaza limbile clasice, istoria antica si filosofia la Somerville College, Oxford. Intre anii 1948 si 1963 tine prelegeri de filosofie la St Anne’s College, Oxford, dupa care se dedica exclusiv scrisului. In 1956 se casatoreste cu scriitorul si criticul literar John Bayley, care ii va sta alaturi pina la moarte.
 
Emotionanta biografie Elegie pentru Iris, in care Bayley isi descrie viata alaturi de scriitoarea atinsa de cumplita maladie Alzheimer, a stat la baza filmului Iris (2001), regizat de Richard Eyre, cu Judi Dench, Jim Broadbent si Kate Winslet. Iris Murdoch a scris douazeci si sase de romane, printre care se numara Prins in mreje (1954), Castelul de nisip (1957; Polirom, 2008), Clopotul (1958; Polirom, 2002).
 
Capul retezat (1961; Polirom, 2007), Oameni buni si oameni de bine (1968; Polirom, 2006), Visul lui Bruno (1969), Printul negru (1973, James Tait Black Memorial Prize), Masina de iubit, cea sacra si profana (1974, Witbread Literary Award; Polirom, 2010) Fiul cuvintelor (1975; Polirom, 2003), Marea, marea (1978, considerat capodopera sa si distins cu prestigiosul Booker Prize; Polirom, 2003), Discipolul (1983; Polirom, 2007), Ucenicul cel bun (1985; Polirom, 2011) etc. In 1987 i‑a fost conferit titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic.

Detaliile Produsului

Titlu Original: The Sea, The Sea
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 648
Editura: Polirom
Apariția: Aprilie 2012
ISBN: 978-973-46-2640-3
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.7500

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: