Marea Divergență. China, Europa și Nașterea Economiei Mondiale Moderne

Marea Divergență. China, Europa și Nașterea Economiei Mondiale Moderne
326,00 MDL (81,50 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere de Gabriela Petrila si Paul Aneci

Contributie esentiala la istoria lumii moderne, volumul a fost distins cu John K. Fairbank Prize in East Asian History (2000) si cu premiul pentru cea mai buna carte a anului 2001 oferit de World History Association.
 
De ce doar in nord-vestul Europei a inceput o dezvoltare industriala sustinuta, in ciuda faptului ca pina spre jumatatea secolului al XVIII-lea a existat o surprinzatoare similitudine de dezvoltare intre Europa si estul Asiei? In secolul al XIX-lea, divergenta Europei fata de restul Lumii Vechi s-a datorat in mare parte zacamintelor de carbune, ceea ce a favorizat dezvoltarea industriilor mari consumatoare de combustibil.
 
Pe de alta parte, anumite conjuncturi globale au transformat Americile intr-o sursa de produse primare si au permis astfel Europei de Nord-Vest sa inregistreze o crestere spectaculoasa a populatiei, sa se specializeze si mai mult in manufacturi si sa foloseasca forta de munca implicata anterior in agricultura. Kenneth Pomeranz urmareste intreaga istorie moderna, facind paralele interesante intre Europa si estul Asiei (de la populatie si acumularea de capital la investitii, consum si tehnologie) si oferind explicatii argumentate si atractive prin exemplele invocate pentru dezvoltarea europeana.

Cuprins: Variatiuni ale istoriei centrate pe Europa: demografia, ecologia si acumularea • Europa inaintea Asiei? Populatia, acumularea de capital si tehnologia in explicarea dezvoltarii europene • Munca in familie in China si in Europa: „involutie” si „revolutie industrioasa” • De la un nou etos la o noua economie? Consum, investitie si capitalism • Importanta factorilor evidenti: cererea de bunuri de lux, capitalismul si colonizarea Lumii Noi • Competitia dintre state, violenta si sistemele statale: in ce sens nu au avut si in ce sens au avut importanta • Dincolo de Smith si Malthus: de la constringerile ecologice la dezvoltarea industriala sustinuta • Defrisarile si epuizarea solului in China: citeva comparatii cu Europa • Abolirea constringerilor funciare: Americile ca un nou tip de periferie

Recenzii
 
”Marea divergenta e o analiza extrem de serioasa si amanuntita, contabilizeaza si contracareaza argumente ale cercetatorilor de-a lungul vremii, aduce ipoteze noi, incercind sa mai taie din avintul narcisist al istoricilor occidentali. Pomeranz nu are nici o pofta sa ridice monumente Vestului, pune din start in fata avantajul suprem al descoperirii Lumii Noi, al colonizarii si exploatarii brutale a noilor teritorii, ca argument suprem in batalia Est-Vest si demitizeaza apoi avantaje „institutionale” sau „de civilizatie” care nu au fost asa de importante cum sint ele prezentate de istorici occidentali in ultimul veac.” -- Costi Rogozanu
 
”Marea divergenta. China, Europa si nasterea economiei mondiale moderne, semnata de Kenneth Pomeranz, profesor de istorie la o prestigioasa universitate americana, incearca sa explice mecanismele prin care Europa Occidentala a ajuns sa cunoasca o prosperitate si o dezvoltare uimitoare si rapida, impunindu-se in economia mondiala, in timp ce alte civilizatii – precum cea din Extremul Orient – au ramas in urma.
Explicatiile lui Kenneth Pomeranz vin in completarea ipotezelor lansate de alti specialisti cunoscuti, dintre care merita mentionati Niall Ferguson si Paul Kennedy (publicati, de asemenea, la Polirom) sau Immanuel Wallerstein.” -- revista Histori

Despre Autor

Kenneth Pomeranz este profesor de istorie la University of California, Irvine, avind ca domeniu de specialitate istoria Chinei moderne.
 
De acelasi autor: The Making of a Hinterland: State, Society, and Economy in Inland North China, 1853-1937 (1993; volumul a primit John K. Fairbank Prize in East Asian History din partea American History Association in 1994), The World that Trade Created: Society, Culture, and the World Economy, 1400 to the present (in colaborare cu Steven Topik, 2005).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 368
Editura: Polirom
Apariția: Martie 2012
ISBN: 978-973-46-2533-8
Dimensiuni: 16 x 23,5 cm
Greutatea: 0.4800

Pareri