Mara

Mara
39,00 MDL (9,75 RON)

Disponibilitate: În Stoc

Descriere

Mara, unul dintre cele mai importante romane ale literaturii române, poate deschide dialoguri fertile atât cu istoricii literari de azi, cât şi cu sociologii de mâine, atât cu cei care vor să cunoască secolul al XIX-lea al periferiilor Europei centrale, cât şi cu cei care vor să se aşeze temeinic în secolul XX al ofensivelor feministe.

Roman al femininului învingător, Mara le poate propune regizorilor imagini retro memorabile dintr-o lume care a fost. Şi personaje care merită marile competiţii ale artei, fie teatrale sau cinematografice. 

Cu toate că nu este un roman istoric, „Mara” capătă „istoricitate” prin oglindirea realistă a societății transilvane de la jumătatea secolului XIX – lumea târgului transilvănean, viața breslelor, obiceiurile de la culesul viilor, înrolarea în oaste ș.a.

Înfruntând timpul prin modalitatea de intuire și investigare a destinelor umane, „Mara” se înscrie în cartea de aur a romanului românesc.

 

Despre Autor


 

Ioan Slavici, scriitor, jurnalist şi pedagog român, este autorul binecunoscutelor nuvele Moara cu noroc, Popa Tanda, Budulea Taichii şi Pădureanca şi al romanului Mara.

Ioan Slavici (1848‑1925) rămâne în istoria literaturii române şi în inimile cititorilor nu doar ca nuvelist de prim rang sau ca autor al romanului Mara, ci şi pentru poveştile, basmele, anecdotele culese din gura poporului. Slavici s‑a arătat interesat de culegerea textelor foclorice încă de la o vârstă fragedă. În 1869 îl cunoaşte la Viena pe Mihai Eminescu, prin intermediul căruia ajunge în legătură cu societatea Junimea.

De altfel, unul dintre primele texte pe care le publică este un basm, Zâna Zorilor, apărut în numărul din iunie 1872 al revistei Convorbiri literare. Au urmat apoi alte poveşti îndrăgite precum Floriţa din codru, Ileana cea şireată, Limir‑împărat ş.a. La Sibiu, în 1886, vede lumina tiparului bine‑cunoscutul volum Păcală în satul lui.

Detaliile Produsului

Grupa de Vârstă: 13-18 ani
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 317
Editura: Pescăruș
Apariția: 2016
ISBN: 978-606-8379-98-2
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.2700

Pareri