Mara (BPT, Vol. 78)

Mara (BPT, Vol. 78)
65,00 MDL (15,22 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Publicat în anul 1894, în revista Vatra, romanul face parte din categoria bildungsroman, fiind un roman al inițierii și al formării pentru că, pe tot parcursul acestuia este prezentată trecerea celor 2 copii, Persida și Trică, de la copilărie la maturitate.

Romanul este structurat în 21 de capitole, purtând titluri semnificative pentru conținutul acestora: Sărăcuții mamei, Maica Aegidia, Furtuna cea mare, Ispita etc. Opera se constituie prin îmbinarea dintre romanul Marei, care urmărește destinul eroinei și romanul iubirii, care ilustrează formarea și consolidarea cuplului erotic Persida - Națl. Reletarea acțiunii se face din perspectiva auctorială, adică narațiunea este la persoana a III-a, autorul fiind omniscient și omniprezent.

Romanul zugrăvește drumul Marei și al copiilor ei, Persida și Trică, până în momentul în care aceștia din urmă intra în lume. La început, după cum era și firesc, Mara ocupă un loc dominant, pentru ca mai târziu, copiii, și mai ales Persida să-i ia locul. Destinul familiei Marei se împletește, datorită unor împrejurări neprevăzute, dar firești, cu cel al familiei neamțului Hubăr, a cărei prezență, fără a fi proeminentă, rămâne notabilă.

Cu toate că nu este un roman istoric, „Mara” capătă „istoricitate” prin oglindirea realistă a societății transilvane de la jumătatea secolului XIX – lumea târgului transilvănean, viața breslelor, obiceiurile de la culesul viilor, înrolarea în oaste ș.a. Înfruntând timpul prin modalitatea de intuire și investigare a destinelor umane, „Mara” se înscrie în cartea de aur a romanului românesc.

 

Despre Autor

Ioan Slavici (n. 18 ianuarie 1848 la Șiria, județul Arad — d. 17 august 1925 la Crucea de Jos, în apropiere de Panciu, județul Vrancea) a fost un scriitor și jurnalist român. A frecventat școala greco-ortodoxă din satul natal, gimnaziul maghiar din Arad și a urmat cursurile Liceului din Timișoara.

Debutează în Convorbiri literare (1871), cu comedia Fata de birău. Împreună cu Eminescu pune bazele Societății ”România Jună”. La finalul anului 1874, se stabilește la București, unde este secretar al Comisiei Colecției Hurmuzachi, profesor, apoi redactor la Timpul.

Cele mai reprezentative nuvele sunt Popa Tanda, Scorman, Gura satului; romane - Mara, Din 2 lumi, Cel din urmă armaș; povești - Doi feți cu stea în frunte, Păcală în satul lui, Spaima zmeilor.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 320
Editura: Curtea Veche
Apariția: 2010
ISBN: 978-606-588-017-7
Dimensiuni: 12 x 20 cm
Greutatea: 0.4300

Pareri