Marșul lui Radetzky

Mai multe poze

Marșul lui Radetzky
189,00 MDL (47,25 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba germana si note de I. Cassian‑Matasaru.
 
Marsul lui Radetzky, considerat capodopera lui Joseph Roth, construieste o fresca sociala complexa pe marginea dezintegrarii Imperiului Austro-Ungar, prin intermediul cronicii familiei aristocrate von Trotta, de-a lungul a trei generatii. Joseph Trotta, taran sloven, a devenit intimplator erou national, salvindu-i viata imparatului Franz Joseph pe front si intrind astfel in rindurile aristocratiei.
 
Fiul sau, Franz, a devenit inalt demnitar, iar nepotul, Carl Joseph, s-a simtit obligat de legenda familiei sa se alature cavaleriei. Toti trei sint oameni marginiti, neindraznind sa-si puna sub semnul intrebarii datoria fata de imparat nici macar atunci cind haosul cuprinde imperiul, astfel incit ultima generatie nu reuseste sa supravietuiasca prabusirii acestuia. Marsul lui Radetzky a fost urmat de Cripta Habsburgilor (1938), care continua firul narativ pina la anexarea Austriei de catre Hitler.
 
„Capodopera lui Joseph Roth descrie lumea inainte de socul celui de-al Doilea Razboi Mondial si colapsul unei societati amestecate, cu regulile ei rigide si nelipsitele placeri.” -- The Guardian
 
„Intreaga opera a lui Joseph Roth este o tragedie humaine distilata prin mijloacele fictiunii moderne. Nici un alt scriitor contemporan, poate cu exceptia lui Thomas Mann, nu a ajuns atit de aproape de desavirsire.”-- Nadine Gordimer

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

Marşul lui Radetzky este unul dintre cele mai bune romane istorice europene din secolul XX. în evocarea provinciilor Imperiului Habsburgic, în ultimii săi ani de grandoare ceremonială şi instabilitate politică, Roth s-a inspirat atât din propria copilărie de la periferia Imperiului, ca şi din amintirile mândriei supranaţionale a unei „Austrii" aproape abstracte. Marşul arhetipal austriac al lui Strauss revine ca un laitmotiv, simbolizând tradiţia, ordinea şi ideea de a aparţine - calităţi ce dispar treptat, odată cu destrămarea infrastructurii imperiale.

Când locotenentul Trotta salvează viaţa împăratului în bătălie, el devine „eroul de la Solferino". Nici el şi nici generaţiile ulterioare nu se vor ridica la înălţimea legendei. Nepotul său, Cari Joseph, este un soldat care nu se distinge în luptă, mult mai ataşat de ţinuturile de graniţă din Gali-ţia, în care concepţiile înguste despre naţionalitate şi identitate par fără sens.

Moartea lui Cari Joseph, pe frontul de est în Marele Război, nu reprezintă atât o tragedie personală, cât sfârşitul unei ere. Romanul examinează emoţionant complexitatea relaţiilor de familie şi prietenie, transferând nostalgia unei lumi apuse într-o naraţiune deloc sentimentală. Atmosfera Austriei imperiale a fost rareori evocată atât de convingător şi de afectuos.  

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Joseph Roth s-a nascut in 1894, intr-un orasel de la granita estica a Imperiului Austro-Ungar. Intre 1916 si 1918 si-a facut serviciul militar, apoi a devenit jurnalist.

In 1933 s-a stabilit in Franta, unde a ajuns sa fie cunoscut si ca intelectual de orientare antinazista.

A scris romane, dar si povestiri si eseuri, in care exploreaza experientele din razboi, antisemitismul, relatia tata-fiu. Printre operele sale cele mai cunoscute se numara Iov (1930), Spovedania unui ucigas (1936) si Legenda sfintului betiv (1939). Roth este recunoscut drept unul dintre cei mai importanti scriitori moderni, alaturi de Thomas Mann, Proust si Joyce.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 360
Editura: Polirom
Apariția: Mai 2013
ISBN: 978-973-46-3547-4
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.3600

Pareri