Manualul Dictatorului

Mai multe poze

Manualul Dictatorului
280,00 MDL (56,28 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din engleză de Ciprian Șiulea.
 
Cum reusesc oamenii corupti sa ajunga la putere? Cum este posibil ca pe teritorii bogate in resurse naturale populatia sa traiasca la limita subzistentei? Pe baza unor exemple din epoci si zone geografice diferite – de la Iuliu Cezar pina la liderul mafiot Paul Castellano, de la administratiile Bush sau Obama pina la situatia din Pakistan –, politologii Bruce Bueno de Mesquita si Alastair Smith incearca sa explice comportamentele abuzive caracteristice multor lideri politici sau din domeniul afacerilor. Rezultatul este o fascinanta imagine a jocului puterii, in cadrul caruia una dintre cele mai importante reguli este sa-ti rasplatesti intotdeauna sustinatorii.
 
„O reflectie lucida si bine argumentata asupra modului in care democratii si dictatorii isi mentin autoritatea politica. Bueno de Mesquita si Smith sint spirite enciclopedice, inspirindu-se din economie, istorie si stiinte politice pentru a-si sustine punctul de vedere.”-- The Wall Street Journal
 
Principele lui Machiavelli are un nou rival. Este Manualul dictatorului de Bruce Bueno de Mesquita si Alastair Smith.”-- Enlightenment Economics
 
Din cuprins:
Regulile politicii • Ascensiunea la putere • Mentinerea la putere • Fura de la saraci si da la bogati • Obtinerea si cheltuirea banilor • Oamenii revoltati • Razboiul, pacea si ordinea mondiala • Ce-i de facut?

Recenzii

”Manualul dictatorului nu se refera, asa cum am putea crede, exclusiv la regimurile autocratice. In fapt, asumindu-si un „statut machiavelic” pentru epoca noastra, politologii americani isi propun sa demonstreze ca leadership-ul bazat pe urmarirea intereselor private, pentru realizarea carora atit cucerirea, cit mai cu seama mentinerea puterii politice reprezinta un mijloc este o caracteristica ce marcheaza nu numai politica dictatoriala, ci si pe aceea democratica.

Lectura Manualului dictatorului va trezi, fara indoiala, rezerve etice, mai cu seama din partea mediului intelectual si, in mod specific, din partea celui academic.

Dincolo, insa, de posibila interpretare in cheie morala a celor expuse de politologii americani, cititorii vor putea descoperi si latura cinica a jocului politic, asa cum se petrece acesta, mai pregnant, in dictaturi, dar si in democratii, fie acestea din urma consolidate sau fragile.” -- Daniel Sandru, mai 2013, pe SferaPoliticii.ro

”Cititi povestile, lasati exemplele sa vorbeasca, dar sariti concluziile autorilor, prea prinsi in mirajul politicilor publice. Pina la urma, exemplele de lupta dura pentru putere si influenta au meritul ca ii pun pe cetateni intr-o mai corecta relatie cu reprezentantii lor politici. E adevarat ca e usor sa vorbim despre cazuri extreme de autocratii. Dar e un inceput pentru discutia despre acapararea puterii in democratii unde grupurile conducatoare sint mai mari, unde trebuie satisfacute mai multe cereri si nevoi decit ale unei caste dictatoriale.

Manualul dictatorului, de Bruce Bueno de Mesquita si Alastair Smith, e o culegere de exemple si pilde despre cit de mult conteaza votul, jocul politic, lupta grupurilor de interese. Iar acum, in plina campanie electorala, e o lectura care merge. Nu atit teoretic, cit prin exemple concrete de acte politice. Si nu e vorba doar despre dictatori, ci e si despre mecanisme de putere care par democratice dar care, privite de aproape, pun mari probleme de reprezentare (Vestul inclus).” -- Costi Rogozanu, 15 noiembrie 2012, pe BookMag.ro

”Pentru supravieţuirea politică există 5 reguli de bază, indiferent de sistemul politic.

Regula 1: Menţine-ţi coaliţia câştigătoare cât mai redusă posibil. O coaliţie mică îi permite unui lider să se bazeze pe foarte puţini oameni pentru a rămâne la putere. Mai puţini esenţiali înseamnă mai mult control. Maestrul regulii 1 este liderul nord-core-ean Kim Jong II.

Regula 2: Menţine-ţi electoratul nominal cât mai mare posibil. Menţine un electorat mare de interşanjabili. Şi îi vei putea înlocui cu uşurinţă pe cei care creează probleme în coaliţie, influenţi şi esenţiali deopotrivă. Un electorat mare permite existenţa unei rezerve mari de susţinători de schimb. Care îi avertizează pe esenţiali că trebuie să fie loiali. Maestrul regulii 2 a fost Lenin. El a introdus votul universal controlat.

Regula 3: Controlează fluxul veniturilor. Este mai bine pentru un lider să decidă cine mănâncă plăcinta decât să ofere o plăcintă mare din care să mănânce toţi. Cel mai eficient flux al banilor pentru un lider este acela care îi sărăceşte pe toţi. Iar redistribuirea o face pentru cei puţini şi loiali. Maestrul regulii 3 este Zardari, preşedintele Pakistanului, care are o avere de 4 miliarde de dolari într-o ţară săracă.

Regula 4: Plăteşte-ţi susţinătorii vitali doar atât cât să rămână loiali. Nu uita, susţinătorii tăi ar prefera să fie în locul tău. Şi nu să depindă de tine. Avantajul tău este să ştii mereu unde sunt banii, iar ei să nu ştie. Maestrul regulii 4 este Mugabe din Zimbabwe. Atunci când este ameninţat cu o lovitură de stat, tot timpul găseşte bani să-şi plătească loialitatea armatei.

Regula 5: Nu lua bani din buzunarul susţinătorilor tăi pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor. Dacă eşti bun cu populaţia în dezavantajul susţinătorilor tăi, atunci rişti să fii schimbat. Politicile eficiente pentru mase nu produc neapărat loialitate în rândul esenţialilor. în plus, sunt extraordinar de scumpe. Maestrul regulii 5 este generalul Than Shwe din Myanmar, care, în urma devastatorului ciclon din 2008, a permis militarilor să vândă ajutoarele umanitare pe piaţa neagră.

Nu uita: să te porţi rău întotdeauna e o bună politică.


-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”


Despre Autor

Bruce Bueno de Mesquita este profesor de stiinte politice si director al Alexander Hamilton Center for Political Economy la New York University, membru al Hoover Institution de la Stanford University. A fost consilier pe probleme de securitate pentru guvernul american si pe chestiuni legate de predictia rezultatelor negocierilor pentru diferite companii.

A scris 16 carti, peste 120 de articole publicate in reviste de specialitate, precum si in The New York Times, Los Angeles Times, Chicago Tribune si International Herald Tribune.

A mai publicat in colaborare cu Alastair Smith de Mesquita volumul The Logic of Political Survival (2004).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 352
Editura: Polirom
Apariția: Mai 2012
ISBN: 978-973-46-2687-8
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.4000

Pareri