Manual de Pictură și Caligrafie

Mai multe poze

Manual de Pictură și Caligrafie
235,00 MDL (58,75 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Manual de pictură şi caligrafie este romanul de debut al lui Jose Saramago, publicat în 1977, nucleul din care se vor dezvolta capodoperele ulterioare ale scriitorului portughez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, 1998.

Protagonistul romanului Manual de pictură şi caligrafie este un pictor mediocru, desemnat prin iniţială H., care primeşte comanda de a face portretul lui S., directorul unei mari companii. Dureros de conştient de propriile limite, H. recurge la paginile unui jurnal că mijloc de-şi analiza slăbiciunile estetice şi de a se înţelege pe sine însuşi, descoperind astfel că simte nevoia să picteze şi un al doilea portret al lui S.

Munca la respectivele portrete, cel academic, pictat în modul consacrat şi instituit de normele comenzii, şi cel realizat cu intenţia, nefinalizată, de a capta imaginea „adevăratului S.”, pune în discuţie însuşi fundamentul actului de creaţie estetică. O poveste fascinantă, dezvoltând una dintre temele predilecte ale lui Saramago: relaţia dintre realitate şi reprezentarea artistică.

Recenzii

Manual de pictură şi caligrafie încorporează reflexivitatea ca dimensiune explicită a discursului, prezentând o serie de caracteristici tipic moderniste. Spaţiul ficţiunii este organizat în jurul unui subiect perceptiv, care dezvoltă diferite variante de monolog interior, vizând atât modalităţile de autoreprezentare, cât şi problematică reprezentării: transpunerea «realului» în varii discursuri (pictură şi scris) şi iluzia mimesis-ului (portretul şi autobiografia). Bazat pe un pact de veracitate, mimesis-ul este la fel de convenţional ca şi formele artistice înrădăcinate în imaginar, ceea ce implică o problematizare a «traducerii» interartistice şi interdiscursive (de la pictură la literatură).” - Mioara Caragea

„Saramago nu este un autor care subminează diverse formule literare dintr-o simplă intenţie ludică sau vocaţie a gratuitului. Întregul său proces creator este determinat de necesitatea interioară a semnificaţiei. Iar reversul discursului său romanesc conduce, în mod logic, la controversa, la o lume uimitoare unde poeticul se eliberează total, într-o încercare de a surprinde viitorul posibil.” - Luis de Sousa Rebelo

Despre Autor

Jose Saramago s-a născut la 16 noiembrie 1922 la Azinhaga (Ribatejo), într-o familie modestă. Destinul sau scriitoricesc a avut o traiectorie uluitoare, culminând cu decernarea Premiului Nobel pentru Literatura (1998). După debutul din 1947 cu un roman ulterior renegat de scriitor, urmat de o tăcere de aproape două decenii, Saramago a publicat volume de poeme, cronici literare şi politice, nuvele, piese de teatru, nenumărate traduceri, revenind la roman abia în 1977 cu Manual de pictură şi caligrafie.

Ridicat de la pământ (1980) îi aduce recunoaşterea în spaţiul lusitan şi impune fraza şi punctuaţia care vor constitui de acum înainte marca inconfundabilă a stilului său. Celebritatea internaţională o dobândeşte cu Memorialul mânăstirii (1982; Polirom, 2007). Jose Saramago şi-a petrecut ultimii ani în Lanzarote, Insulele Canare, continuând să scrie şi să publice. S-a stins din viaţă în iunie, 2010.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 304
Editura: Polirom
Apariția: 2010
ISBN: 978-973-46-1747-0
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3620

Pareri