Mantaua. Nasul.Însemnările unui Nebun (Top 10+)

Mantaua. Nasul.Însemnările unui Nebun (Top 10+)
120,00 MDL (28,09 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba rusa si note de Emil Iordache.
 
Fie ca este un frizer ticait, cicalit de nevasta, pe care il loveste nenorocirea din pricina unui nas gasit in piine, sau un functionar a carui pasiune pentru litere e pe atit de mare, pe cit de mica-i este averea pe care si-o cheltuie pe-o manta, eroul povestirilor lui Gogol este in toate numai excese: simte enorm, vede monstruos si totul ii este peste poate.

Veselia pe care o nasc intimplarile lui este, cum o spune chiar Gogol, rodul unor accese „inexplicabile chiar pentru mine insumi, care proveneau probabil chiar din starea mea bolnavicioasa. Ca sa ma distrez, nascoceam toate lucrurile comice de care eram in stare”.

Recenzii

”Revenirea la clasicii rusi este o necesitate pentru intelegerea nuantelor umane amestecate in trairi opuse, dar incredibil de apropiate… pentru Gogol. Veti fi atit de miscati de fragilitatea personajelor sale incat veti dori sa le puneti la adapostul unei cutiute, unde pastrati emotiile ascunse departe de lumea dezlantuita.” -- Adriana Gionea

”Fantasticul lui Gogol nu stabileste o granita intre real si fictional, ci dimpotriva, aduce in lumea „normala” elemente ce disturba ordinea stabilita, facind ca realitatea sa alunece inspre un absurd trasat dupa o serie de coordonate cu care sintem obisnuiti abia in literatura de secol XX.” -- Silvia Dumitrache

”Umorul si fatalitatea sint livrate de Gogol in aspectele marunte ale cotidianului, dar care vor capata niste dimensiuni spectaculoase. Cele trei povestiri incluse in acest volum – Mantaua, Nasul si Insemnarile unui nebun contin promisiunea (indeplinita!) a unei lecturi acaparante chiar si dupa aproape doua secole, in care preferintele cititorilor si fundalul social au cunoscut modificari. Nu trebuie sa fi trait in Sankt Petersburg pentru a patrunde in universul personajelor descrise de Gogol. Trebuie doar sa privesti mai atent in jur pentru a regasi aceleasi chipuri devenite niste caricaturi mai mult sau mai putin hazlii ale viciilor sau ale preocuparilor inutile.” -- Adriana Gionea
 
Despre Autor

Nikolai Vasilievici Gogol (1809-1852) s-a nascut intr-un sat din Ucraina. Dupa absolvirea liceului, a plecat la Sankt-Petersburg, unde a inceput sa publice, sub diverse pseudonime, in revistele literare ale vremii.

Succesul a venit insa abia in 1831, odata cu publicarea volumului de povestiri Serile in catunul de linga Dikanka. I-au urmat mai multe volume de nuvele si povestiri (Mirgorod, Povestiri din Petersburg, Arabescuri), romane (Taras Bulba, Suflete moarte) si piese de teatru (Revizorul, Casatoria, Jucatorii de carti). Pline de umor, originale si inovatoare, scrierile sale s-au bucurat de o larga apreciere, asigurindu-i un loc in galeria celor mai importanti prozatori ai lumii. S-a stins din viata la doar 42 de ani.

La Editura Polirom au aparut volumele: Opere, vol. I (Serile in catunul de linga Dikanka si Mirgorod, in 1999), Opere, vol. II (Povestiri din Petersburg, Revizorul, Casatoria, in 2001), Opere, vol. III (Suflete moarte, in 2001) si culegerile de proza scurta Mantaua. Povestiri. Nuvele (2007) si Mantaua. Nasul. Insemnarile unui nebun (2012).

Detaliile Produsului

Titlu Original: Нос Николай Гоголь
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 156
Editura: Polirom
Apariția: Februarie 2012
ISBN: 978-973-46-2402-7
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.4500

Pareri