Mândrie și Prejudecată

Mândrie și Prejudecată
195,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Posibilitatea de a avea o parere nu tocmai favorabila despre cei de care cineva e legat prin sentimente afectuoase e clar afirmata in Mandrie si prejudecata, cu aerul ca ea ar fi, de fapt, un loc comun.

Ea se regaseste, de pilda, intr-una din acele replici, abia schitate, dar cu implicatii imense, pe care Jane Austen le ascunde printre cele cu aparenta banala sau chiar tradand o anume buna dispozitie, pe care Elizabeth le rosteste in discutiile ei cu sora sa, Jane: ea ii marturiseste ca „sunt putini oameni pe care ii iubeste cu adevarat si inca si mai putini cei despre care are o parere buna“.

„Un conflict al valorilor dintre eroina si cei mai apropiati de ea, conflict mut si, in general, cunoscut numai de eroina insasi e, de altfel, o parte esentiala a intrigii tuturor romanelor scrise de Jane Austen; si, cum personajul central - in buna masura, autobiografic - e legat printr-o afectiune adevarata de cei din preajma, tensiunea aceasta dramatica e una interioara.

In toate romanele ei, Jane Austen atribuie eroinei centrale evidente trasaturi autoportretistice si, in maniera naratiunii clasicizante, ii confera rolul unui raisonneur; si intotdeauna tema sa principala de reflectie e necesitatea de a pastra sentimente de afectiune fata de cei ale caror idei morale nu coincid cu ale sale.“-- Dan Grigorescu

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

Mândrie şi prejudecată este al doilea din cele patru romane pe care Jane Austen le-a publicat în timpul vieţii. La fel de citită acum ca şi în momentul apariţiei, popularitatea acestei poveşti de dragoste este, fără îndoială, una din cele mai de durată din literatura engleză. Scris cu spirit incisiv şi creionând superb personajele, romanul este istoria familiei Bennett, formată dintr-o mamă ignorantă, un tată neatent şi cinci fiice cu caractere foarte diferite, pe care doamna Bennett este dornică sâ le vadă măritate.

Plasată în Anglia rurală la începutul veacului XIX, acţiunea se concentrează asupra celei de-a doua fiice, Elizabeth, şi relaţiei sale tumultuoase cu dl Darcy cel chipeş şi bogat, dar îngrozitor de mândru. Desconsiderată de el la prima lor întâlnire, Elizabeth îl displace pe loc. El însă se îndrăgosteşte de ea împotriva propriei voinţe. După o nefericită cerere în căsătorie refuzată, cei doi învaţă, în final, să-şi depăşească mândria şi prejudecăţile.

Deşi romanul a fost criticat pentru lipsa de context istoric, existenţa personajelor într-un balon de săpun în care rareori pătrunde ecoul evenimentelor exterioare corespunde perfect lumii sociale limitate în care a trăit Austen. Ea descrie această lume, mândria şi prejudecăţile sale înguste, cu acurateţe şi simţ satiric desăvârşit. în acelaşi timp, Austen plasează în centrul acestei lumi, ca actor principal şi cel mai perceptiv critic, un personaj atât de bine conceput şi redat, încât cititorul este captivat de istoria sa şi dornic să o vadă terminată cu bine.

În esenţă, romanul lui Austen se bucură şi acum de popularitate printre femei şi bărbaţi deopotrivă datorită lui Elizabeth şi poveştii de dragoste, atât de bine istorisite şi terminate în mod fericit.  

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Pride and Prejudice
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 368
Editura: Leda
Apariția: 2008
ISBN: 973-102-123-2
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.4800

Pareri