Mama

Mai multe poze

Mama
202,00 MDL (47,29 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba engleza de Ioana Oprica.
 
Cea mai tradusa scriitoare americana a tuturor timpurilor si laureata a premiului Nobel pentru Literatura 1938
 
Mama este povestea unei femei aparent neinsemnate, dintr-o lume indepartata si ingropata in istorie. Romanul zugraveste intr-un limbaj viu portretul unei femei sarace dintr-o regiune rurala a Chinei. Mama cea anonima, asemenea celorlalte personaje feminine din carte, este o reprezentare a milioanelor de femei „fara chip” din spatiul rural. Pe masura ce traditiile stravechi, pe care ea insasi le urmeaza cu sfintenie, incep sa se loveasca de idealurile epocii comuniste, eroina se vede silita sa-si gaseasca echilibrul in fata noului rol pe care taranimea chineza trebuie sa-l joace.
 
„Gratie extraordinarei sale intuitii, Pearl S. Buck a patruns in mintea si in sufletul unei taranci chineze, descoperind si apoi impartasindu-ne valorile primordiale ale existentei.” -- The Times Literary Supplement
 
„Pearl S. Buck are meritul incontestabil de a fi pus in lumina vietile unor oameni nestiuti, carora le-a conferit un destin universal.”-- The New York Times

Recenzii

”Lecturand Mama, traiesti senzatia ca faci un inventar al loviturilor pe care le poti incasa de la viata.
Mama este scrisa intr-un stil arhaic, simplu, direct, fara artificii lingvistice, care se apropie de limbajul zilnic al taranilor portretizati. Abilitatile descriptive ale scriitoarei Pearl S. Buck te transporta in coliba mamei, alaturi de sot, soacra si copii, facindu-te partas la trairile si bucuriile simple care ii guverneaza viata. O viata pe care tu, cititor din secolul XXI, o percepi ca pe o experienta exotica, care, dincolo de durere si fatalism, lasa sa se intrevada si o umbra de optimism.” -- Mihaela MANDRU, 8 mai 2013, pe filme-carti.ro

”Mama, de Pearl S. Buck e un concentrat dur de fictiune despre viata unei femei in China pre-revolutionara si rurala. [...] E, asadar evident ca aceasta poveste ar putea fi a oricarei femei din China acelor timpuri. E foarte posibil ca unele lucruri sa se mai petreaca inca si azi, si nu doar in satele din China.
[...] Tot sirul asta de incercari aduna pina spre finalul cartii cam tot ce se poate in materie de durere si cu toate astea, finalul e unul optimist. Marturisesc ca pe mine m-a revoltat: e un sfirsit de tip viata e viata si ciclul se reia. Cu toate astea, nu cred ca e departe de adevarul comunitatii pe care o descrie.” -- Alina PURCARU, 22 februarie 2013, pe bookaholic.ro

”Publicata in 1934, in plina recesiune economica, Mama ne vorbeste despre greutatile vietii unei taranci din China in zorii schimbarii unei orinduiri cu o alta. Dar in acelasi timp, nimic din cele vazute in carte nu apartine exclusiv culturii respective, nici aparitia comunismului, nici simplitatea oamenilor cu grijile lor mai mici sau mai mari, nici macar cultivarea orezului.

”Adeseori ma gindeam ca mama, lasata special fara nume (ca majoritatea personajelor), ar putea fi la fel de bine o femeie simpla din Alabama, Wisconsin sau Kentucky. Sau de printr-un sat romanesc din aceeasi perioada sau, de ce nu, chiar din prezent. Nu doar calitatile ei materne o fac capabila de universalitate, ci si situatiile cu care se confrunta si lucrurile carora trebuie sa le faca fata: lasitatea si orgoliul unui barbat, reprosurile unui copil, chemarile propriului trup etc.

Pentru Pearl S. Buck nu exista orinduire perfecta pentru ca nici oamenii nu sint perfecti. Ceea ce nu inseamna ca, daca stii cum sa-i privesti, nu sint fascinanti. Chiar si cei mai simpli dintre ei, chiar si cei mai umili.” -- Florin IRIMIA, 2 martie 2013, in Suplimentul de cultura, nr. 389

Despre Autor

Pearl S. Buck s-a nascut la 26 iunie 1892 in Hillsboro, Virginia de Vest. Deoarece parintii ei pleaca in misionariat in China imediat dupa nasterea fetitei, aceasta invata inca din copilarie atit engleza, cit si chineza. Familia e afectata de Rascoala Boxerilor, dar ramine pe teritoriul Chinei.
 
In 1911 Pearl S. Buck este trimisa in Statele Unite, la colegiul de fete Randolph-Macon din Lynchburg, pe care il absolva in 1914. Dupa colegiu se intoarce in China si se stabileste in provincia rurala Anhui, unde ajunge sa lege relatii de prietenie cu scriitori chinezi de renume din epoca. Revine in Statele Unite in 1934, unde se casatoreste si ramine definitiv. Nu se va mai intoarce niciodata in China.
 
In anul 1929 publica un roman intitulat Vint de Rasarit, vint de la Apus, iar in 1931 ii apare Ogorul, unul dintre cele mai vindute si mai citite romane americane ale deceniului. Distins cu Premiul Pulitzer, acest roman va fi transpus in 1937 intr-o ecranizare de succes. Pearl S. Buck publica ulterior numeroase romane, care o impun in constiinta publicului, cum ar fi Mama (1933; Polirom, 2013), Alti zei (1940), Cerul Chinei (1941), Pavilionul femeilor (1946), Scrisoare din Beijing (1957).

In 1938, la mai putin de un deceniu de la debutul sau, este distinsa cu Premiul Nobel pentru Literatura. Pina la sfirsitul vietii, in 1973, Pearl S. Buck publica peste saptezeci de carti, fiind si astazi cea mai tradusa scriitoare americana din toate timpurile.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 288
Editura: Polirom
Apariția: Ianuarie 2013
ISBN: 978-973-46-3244-2
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3500

Pareri