Maestrul și Margarita [Copertă moale]

Maestrul și Margarita [Copertă moale]
84,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Traducere din rusă de Vsevolod Ciornei.

"Maestrul şi Margarita e una dintre cărţile pe care fiecare o citeşte în felul său, o îndrăgeşte în felul său şi o înţelege în felul său." -- Konstantin Simovov

Ce poate salva o lume in care răul produs metodic de om nu mai lasă loc nici unui strop de speranță? Bineînțeles, nimic din elementele lumii paralizate. Și atunci e nevoie de ceva din afară. Diavolul ia chipul iluzionistului Woland și se amuză să pună pe jar Moscova, orașul unde Maestrul și Margareta încearcă sa-și trăiască iubirea. Departe în timp și spațiu, Pontius Pilat il judeca pe Isus.

Planurile alunecă unul spre altul, intîlnindu-se într-o poveste a suferinței și sacrificiului și, abia astfel, ceea ce nu poate fi rostit in viața de la Moscova se spune in cer. Împanzit de date autobiografice, de aluzii livrești, religioase, demonologice, ezoterice, monumentalul roman al lui Bulgakov dă impresia paradoxală că a fost scris dintr-o suflare, antrenandu-și cititorul în iuresul nebunesc al întîmplărilor din Moscova anilor '30.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall


Recenzii

În 1966, la aproape 30 de ani de la moartea autorului, revista lunară Moskva a publicat prima parte a romanului Maestrul şi Margareta în numărul său din luna noiembrie. Cartea circulase în secret, cu mulţi ani înainte de a fi pusă la dispoziţia publicului. Dacă ar fi fost descoperită în timpul vieţii lui Bulgakov, cu siguranţă că autorul ar fi „dispărut" ca mulţi alţii - în pofida onoarei discutabile ce i s-a acordat, pentru o scurtă perioadă, de a fi numit dramaturgul preferat al lui Stalin. Cu toate adversităţile, Maestrul şi Margareta a supravieţuit şi este recunoscut acum ca una dintre cele mai remarcabile realizări ale literaturii ruse din secolul XX.

Expresii din roman au devenit proverbe în limba rusă: „Manuscrisele nu ard" şi „Laşitatea este cel mai îngrozitor viciu" sunt cuvinte cu rezonanţă deosebită pentru generaţile care au îndurat cele mai cumplite excese ale sistemului totalitar sovietic. Influenţa sa poate fi detectată în locuri foarte îndepărtate - de la realismul magic latino-american, la Rushdie, Pynchon şi chiar la Rolling Stones („Simpatia pentru Diavol" se spune că ar fi inspirată de Bulgakov).

Romanul este compus din două naraţiuni distincte, dar legate între ele. într-una, acţiunea se desfăşoară în Moscova modernă; cealaltă, în Ierusalimul antic. în acestea Bulgakov introduce o pleiadă de personaje ciudate, din altă lume, printre care Woland (Satana) şi anturajul său demonic, un scriitor anonim cunoscut drept „maestrul" şi iubita adulterină a acestuia, Margareta.

Fiecare este un personaj complex, ambiguu din punct de vedere moral, ale cărui motivaţii fluctuează pe măsură ce naraţiunea urmează o cale sinuoasă şi adoptă direcţii neaşteptate. Romanul pulsează de maliţiozitate şi inventivitate. Alternând satira muşcătoare la adresa vieţii din Uniunea Sovietică cu alegoria religioasă, rivalizând cu Faust al lui Goethe, cu o dezlănţuită fantezie burlescă, acesta este un roman al veseliei şi terorii, al libertăţii şi robiei - un roman care pulverizează „adevărurile oficiale" cu forţa unui carnaval care nu mai poate fi stăpânit.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall


”In 1927, prietenii i-au oferit lui Bulgakov, de ziua acestuia, o carte cumpărată de la anticariat, scrisă de un oarecare chimist Ceaia-nov. „Povestirea înfăţişa apariţia, la Petersburg, a Satanei, care determina pieirea unora dintre personaje, cu excepţia unei actriţe de teatru, salvată din ghearele Diavolului de către eroul principal, al cărui nume era... Bulgakov."

În anii '30 ai secolului trecut, Mihail Bulgakov, scriitorul, care locuia la Moscova, în casa cu numărul 302 bis (acest bis în ucraineană e foarte aproape de unul dintre numele diavolului) scrie o scrisoare guvernului URSS, lăsată fără răspuns, mai scrie o scrisoare tovarăşului Stalin. La douăzeci şi una de zile de la expedierea scrisorii, în 18 aprilie 1930, tocmai în Vinerea Mare a Săptămânii Patimilor, Mihail Bulgakov primeşte un telefon de la Marele Păpuşar. Aceste evenimente nesemnificative au pregătit Evanghelia lui Stalin. Manuscris crezut dispărut în arhivele KGB-ului. Dar „manuscrisele nu ard". Şi, în 1966, la 26 de ani de la moartea lui Bulgakov, avea să fie publicat Maestrul şi Margarita, unul dintre cele mai importante romane ale secolului XX.

Era vremea Antihristului. Când lumea noastră a devenit lumea de apoi. în Moscova pogorăsc patru cavaleri ai Apocalipsei: Wo-land, Koroviev, Azazello şi Behemoth. Diavolii nu mai ispitesc. Ei sunt cei care pedepsesc. Marea ofensivă a Satanei se întâmplă într-o zi de miercuri. Ziua căderii îngerilor răzvrătiţi şi ziua tradiţională în care dracii se trezesc din amorţire şi sunt buni de muncă.

Armata de luciferi caută printre cele 122 de Mărgărite una care merită să fie amfitrioana balului. în toată Moscova o găsesc pe Margarita Nikolaevna. Cea care îi va duce la Maestru.”


-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”


Despre Autor

Mihail Bulgakov, născut la Kiev în 1891, fiul unui profesor de dogmatică de la Academia de Teologie din oraş, absolvă strălucit Facultatea de Medicină a Universităţii din Kiev, practicându-şi, timp de patru ani, profesiunea cu deosebită competență. Stabilit definitiv la Moscova în 1921, renunţă la medicină în favoarea literaturii şi publicisticii. Contestat adesea cu virulență de critică vremii – să nu uităm anii dramatici în care şi-a desfăşurat activitatea literară, 1920-1940, anul morţii sale –, a reuşit să publice prea puţin în timpul vieţii.

Adevărata glorie a lui Bulgakov este postumă. Până şi capodopera sa, Maestrul şi Margareta, la care a lucrat şi după ce şi-a pierdut vederea, până în ultima zi a vieţii, a apărut în U.R.S.S. abia în 1967, an ce marchează începutul publicării masive a operelor lui Bulgakov peste graniţă.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Мастер и Маргарита
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 504
Editura: Cartier
Apariția: 2006
ISBN: 978-9975-79-018-5
Dimensiuni: 13 x 19,6 cm
Greutatea: 0.4200

Pareri

Părerile Clienților 1 item(s)

Ca recomandare a unui profesor
Ca recomandare a unui profesor, am decis sa citesc capodopera lui Bulgakov, roman ce m-a impresionat si mi-a aratat o lume cu totul noua. Desi cititorul este captivat de actiunea intensa,care nu lasa timp nici macar pentru a respira, sunt lesne de observat simboluri ale societatii comuniste in care a trait autorul, societate ce si-a pus amprenta asupra sa. Astfel, Maestrul este masca lui Bulgakov, Woland este o imagine intoarsa a lui Stalin si asa mai departe...
Evaluarea
Parerea lui Simona / (Plasată la data 27.06.2014)