Maeștrii Gândirii. Cei mai Importanți Filosofi din Secolul XX

Maeștrii Gândirii. Cei mai Importanți Filosofi din Secolul XX
144,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Filosofii moderni vi se par inaccesibili? V-ar placea sa stiti ce inteleg Derrida prin „deconstructie“ si Foucault prin „moartea omului“?

Conceptul de „fenomenologie“a lui Husserl vi se pare la fel de greoi ca cel de „antropologie structurala“a lui Levi-Strauss? Cartea aceasta este pentru voi. Ea va va ajuta sa faceti cunostinta cu cei mai mari filosofi ai secolului XX, prezentati  intr-o maniera succinta, dar captivanta.

Maestrii gandirii va propune o calatorie, pe parcursul a 20 de capitole, in lumea ideilor contemporane, de la Bergson si Russell la Deleuze si  Habermas. Intre marile nume care au influentat gandirea secolului XX il veti gasi si pe Freud, Camus, Sartre, Gandhi; in plus, Roger-Pol Droit nu se rezuma la prezentarea seaca a operei filosofice a fiecarui ganditor, ci incearca sa ne arate si omul, prins in valttoarea unei epoci nebune, marcata de doua conflagratii mondiale si de Holocaust.

Va ramane dumneavoastra datoria sa judecati daca si in ce masura biografia conteaza  pana la urma, Heidegger, de exemplu, a ramas cunoscut pentru contributia lui la filosofia moderna; putini stiu ca a fost un simpatizant al nazismului pana la moarte.

Recenzii

O carte cât rezumatul neterminat şi cosmopolitana privire de ansamblu asupra gândirii contemporane sau cel puţin recente. Fără prea multe introduceri, fără detalii costisitoare, fără mâzgâleli de non-sensuri şi demagogii literare, sunt prezentate unele dintre cele mai luminate minţi şi oamenii din spatele acestora.

De o vreme deţinem libertatea gândirii. Uneori şi libertatea exprimării. Dar oare în aceaste libertăţi este inclus şi dreptul la ele? Şi dacă este inclus şi dreptul, este inclusă şi posibilitatea exercitării acestuia? Şi dacă printr-o „întâmplare” deţii reţeta perfectă, de ce nu te foloseşti de ea? Scuzele, oricare ar fi ele, nu sunt suficiente pentru „a nu gândi”.

„Oamenii care nu gândesc sunt ca nişte somnambuli.”-- Hannah Arendt

Şi totuşi pura acţiune de „a gândi” nu-ţi oferă notorietatea de „gânditor”. Pe de altă parte filosoful şi-o capătă aproape în acelaşi timp cu înscrierea la facultatea de filosofie. Şi am ajuns tocmai (şi din păcate după o introducere nefastă) la principalul atu al culegerii lui Roger-Pol Droit, inexistenţa diferenţei între gânditor şi filosof.

Autorul ne prezintă „Maeştrii gândirii” drept oameni în carne şi oase, aflaţi într-un context social şi istoric. Mai apoi se rezumă la operele acestora plecând asupra lor mai degrabă un ochi critic, efervescent, dar plin de entuziasm, demonstrând că „vedetismul” filosofic ar putea altera realitatea, şi realitatea e cea relevantă. Oare ştiaţi că Heidegger a fost un simpatizant al nazismului? Şi că Nietzsche nu a fost (în ciuda acuzaţiilor), dar s-a crezut Iisus la un moment dat?

Plusuri: O lectură uşoară, umor, simţ practic, o organizare excelentă a cărţii, devine un tutorial de filosofie, o introducere aproape perfectă şi cuprinzătoare care-ţi stârneşte interesul

Recomandari: „A must” celor ce vor a gândi mai corect, dacă pot spune asta şi începătorilor în filosofie, de asemenea celor ce caută mai degrabă informativ decât exhaustiv şi celor ce caută un început de lecturi filosofice

-- Cosmin Popa, Bookblog.ro

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 224
Editura: Litera
Apariția: 2012
ISBN: 9-786-066-008-631
Dimensiuni: 10,5 x 16,5 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri