Madona cu trandafiri

Madona cu trandafiri

Preț de Listă: 100,00 MDL (25,00 RON)

Preț: 49,00 MDL (12,25 RON)

Economisești: 51,00 MDL (12,75 RON) (51%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Acţiunea începe în gara oraşului unde cei doi prieteni, Sandu şi Mănăilă, aşteaptă pe Octav, amicul de la centru, care trebuie să sosească aici cu prilejul morţii Madonei - şi se sfârşeşte a doua zi de dimineaţă, tot în gară, cu episodul sinuciderii lui Octav. În acest interval de douăzeci şi patru de ore cavalcada de fapte se desfăşoară când în limitele realului, când se proiectează în grotesc, schiţându-se o imagine bine precizată a atmosferei provinciale.

Ca şi în celelalte romane, autorul urmăreşte şi aici modul în care viaţa învinge omul, îşi bate joc de idealurile curate, de sentimentele frumoase, călcând în picioare toate aspiraţiile nobile. Spre deosebire de restul operei lui George Mihail-Zamfirescu, lupta este aici urmărită mai puţin din punctul de vedere al celui învins şi mai mult din cel al învingătorului, al insului submediocru, care triumfă. Drama lui Octav, a Madonei cu trandafiri, a lui Sandu chiar iese la iveală numai în comparaţie cu seninătatea imbecilă a lui Mănăilă, menit să rămână învingător, fericit.

Recenzii

„Acelaşi mediu (mediul citadin provincial, n. r.) e prezent şi în primul roman, Madona cu trandafiri. De data acesta, departe de orice implicaţii ale realismului, Zamfirescu promovează subliniate, trăsături expresioniste, privilegiază caricatural, şarja grotescă şi absurdul. - Eugen Onu, Florin Faifer în Dicționarul general al literaturii române.

”„Aproape specializat în viaţa mahalalei bucureştene este prozatorul şi dramaturgul George Mihail Zamfirescu [...] al cărui întâi roman Madona cu trandafiri nu vrea să fie totuşi „roman realist" ci un „ceremonial", adică un fel de acţiune abstractă, transcendentă oricărei localizări.” - George Călinescu, critic literar, eseist, dramaturg

Despre Autor

George Mihail Zamfirescu (13 octombrie 1898, Bucureşti - 8 octombrie 1939, Bucureşti) este un poet, prozator, traducător, dramaturg şi publicist. A debutat în 1918 cu versuri publicate în „Literatorul”. A fost redactor la „Facla”, „Adevărul” ș.a., conducător de companii teatrale, director de scenă la Teatrul Național din Iași.

Primul său volum, „Flamura albă” (1924), cuprinde, tratate în spirit polemic, episoade de război și din anii imediat următori. A scris volumele de nuvele „Gazda cu ochii umezi” (1926) și „Madona cu trandafiri” (1931). A fost distins de Societatea Scriitorilor Români cu premiul pe anul 1931 pentru romanul Madona cu trandafiri.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 277
Editura: Erc Press
Apariția: 2010
ISBN: 978-973-157-843-9
Dimensiuni: 12,5 x 20,5 cm
Greutatea: 0.3900

Pareri