Macho pe Înțelesul Fratelui Meu

Macho pe Înțelesul Fratelui Meu
56,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Traducere din franceză de Georgeta Barbu-Anghel.

Egalitatea dintre barbati si femei este ea, oare, cu adevarat dobandita? Suntem inca departe de aceasta egalitate… Comportamentele celor cunoscuti drept «macho» stau marturie in acest sens.

Ce forme imbraca dominatia masculina? De ce femeile castiga mai puţin decat barbatii? Cat de normal este oare ca femeile sa isi asume esentialul in ceea ce priveste indatoririle casei? Cum sa ne eliberam de astfel de stereotipuri? Si cum sa consideram prostitutia? De-a lungul timpului, a trebuit ca femeile sa lupte pentru a-si cuceri drepturile fundamentale. Care sunt acele mari batalii castigate de feministe? Care sunt acele batalii pe care trebuie sa le mai poarte inca?

Asemenea intrebari ar trebui sa ne punem cu totii, barbati si femei. Aceasta carte isi propune sa raspunda cu claritate si umor la astfel de intrebari posibile.

Recenzie

Tipul macho înseamnă, mai ales, persoana care îşi revendică o anume superioritate faţă de femei şi care are un comportament dominator faţă de acestea."

În Evul Mediu se punea întrebarea dacă femeile ar avea chiar suflet, în timpul Revoluţiei Franceze, Olympe de Gouges, o apărătoare a egalităţii sexelor şi autoarea faimoasei Declaraţii a drepturilor femeii şi cetăţenei, apărute în 1791, afirma: „Dacă femeia are dreptul de a urca pe eşafod, ea trebuie, de asemenea, să aibă dreptul şi de a urca la tribună". Ironia sorţii. Peste doi ani, ea a fost condamnată la execuţie pe eşafod de revoluţionarii Terorii.

Până în 1930, egalitatea la sufragiu între bărbaţi şi femei a fost adoptată în 32 de ţări. Franţa obţine acest drept abia în 1944. Franţuzoaicele merg pentru prima dată la urne abia în 1945. Iar din 1965, ele au dreptul să se angajeze la serviciu sau să deschidă un cont bancar fără permisiunea soţului. Aceasta e partea oficială şi tristă a istoriei.

Dacă ne distanţăm un pic, dar mă tem să nu fiu învinuit că sunt un macho, atunci, oricum, istoria lumii, de la Elena din Troia până în zilele noastre, este făcută de femei. Dar aduce a ironie. Nici macho, nici luptătoarele pentru drepturile femeilor nu includ ironia în activitatea lor. Ei sunt pe câmpul de luptă.

O celebră feministă germană spunea: „Gradul de oprimare a unei femei se măsoară în înălţimea tocurilor pe care le poartă".

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Despre Autor

Clémantine Autain (n. 1973), om politic si feminista franceza de stanga. Codirectoare a mensualului Regards, impreuna cu Roger Martelli. Consiliera la Primaria din Paris, in problema tineretului. Cofondatoare a asociatiei mixte in favoarea egalitatii dintre sex, Mix-Cités.

Lucrari publicate:

  • À gauche! (in colaborare), La Découverte, 2002;
  • Les Droits des femmes: l’inégalité en question, Milan, 2003;
  • Banliseues, lendemains de révolte (in colaborare), La Dispute, 2006;
  • Salauds de jeunes (in colaborare), Robert Laffon, 2006.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Grupa de Vârstă: 13-18 ani
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 84
Editura: Cartier
Apariția: 2009
ISBN: 978-9975-79-544-9
Dimensiuni: 13 x 19,5 cm
Greutatea: 0.2000

Pareri