Măcel în Georgia

Mai multe poze

Măcel în Georgia
164,00 MDL (41,00 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Romanul lui Crudu este oniric si fantast si foarte imaginativ, are de-a face cu o istorie hiperbolizata care transforma oamenii si adesea ii reduce la conditia de simple marionete ale imaginatiei.

Dumitru Crudu este unul dintre semnatarii manifestului fracturist, care exact asta spunea: ne-am saturat de literatura care vorbeste in numele unor zei morti, in numele nimanui si care nu mai are nici o legatura cu viata. Se vede si din poezia lui Dumitru Crudu, se vede si din teatru, si din romanul Macel in Georgia ca acele personaje nu sint simple fantose sau marionete manipulate, fie si discret, de un scriitor-papusar, ci oameni de care aproape te lovesti prin casa.

Macel in Georgia e debutul in proza al lui Dumitru Crudu, poet extraordinar (a descoperit o paradigma poetica proprie si a inventat un nou curent poetic, fracturismul) si dramaturg celebru, ale carui piese s-au jucat pe toate continentele. (...) Un roman in care este reconstituita - cu ajutorul limbajului, mai ales, datorita naratiunii, dar si actiunii cartii - atmosfera din Moldova Sovietica. Macel in Georgia, de Dumitru Crudu, e un excelent roman existentialist, social si psihologic, la fel de interesant si pentru istorici, si pentru filologi

Recenzie

Dumitru Crudu a studiat ziaristica la Chişinău, literatura şi limba georgiană la Tbilisi, fiind forţat să-şi termine studiile la Universitatea din Braşov de către prozatorul Gheorghe Crăciun şi poetul Alexandru Muşina. Aceştia fiind şi profesori universitari, şi mentori literari ai lui Dumitru Crudu.

In 1994 debutează cu acelaşi manuscris de poezie de două ori. Un debut apare cu titlul Falsul Dimitrie, şi altul cu E închis, vă rog nu insistaţi.

Mai publică două cărţi de poezie. Abandonează poezia pentru teatru. Este montat pe mai multe scene ale lumii: România, Republica Moldova, Camerun, Germania, Suedia, Haiti, Italia, Bulgaria. Volumul Salvaţi Bostonul apare cu doar câteva luni înainte de evenimentele tragice din 11 septembrie 2001 din New York. Titlul iniţial era Salvaţi America.

În toamna lui 2008 debutează ca romancier cu Măcel în Georgia. Peste o iarnă avea să fie acel 7 aprilie 2009 din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău.

Romanul are câteva scene memorabile, care face trimitere directă la personaje reale din viaţa literară a Chişinăului. Scene care au scandalizat boema literară a urbei. Scandalul ar fi putut fi imens. Dar apatia şi lenea lecturii la moldoveni l-au făcut să fie domol şi într-un cerc foarte îngust de lectori.

Descrierea evenimentelor şi demonstraţiilor din anii perestroikăi de la Chişinău nicidecum nu sunt în acelaşi registru cu poemele romantice din Anul 1989 de Leonida Lari. Strigătele de revoltă, pietrele aruncate din toamna lui '89 în geamurile Ministerului de Interne, condus pe atunci de generalul Voronin, se suprapun peste strigătele de plăcere ale Georgianei. „Voia să facă sex non-stop..."

La balcon. Să vadă mulţimea. Să audă mulţimea. Revoluţiile excită. Şi sunt făcute de tineri.

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Despre Autor

Dumitru Crudu (n. 1968, Republica Moldova) este unul dintre cei mai importanti poeti si dramaturgi contemporani. A initiat in anul 1999, impreuna cu Marius Ianus, un nou curent literar, fracturismul, lansat printr-un manifest publicat in revistele Paralela 45 si Vatra. Cistigator al Concursului de dramaturgie „Cea mai buna piesa romaneasca a anului“, organizat de Uniunea Teatrala din Romania (UNITER) si de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, editia 2003.

Dupa piesele sale s-au montat spectacole-lectura, spectacole de teatru, spectacole radiofonice si filme in Republica Moldova, Romania, Italia, Camerun, Haiti, Bulgaria, Franta, Germania si Suedia.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 344
Editura: Polirom
Apariția: 2008
ISBN: 978-973-46-1195-9
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3500

Pareri