Lunetistul

Mai multe poze

Lunetistul
184,00 MDL (36,98 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Premiul pentru Literatura al orasului Bistrita pentru romanul Lunetistul

Marin Malaicu-Hondrari este autorul romanului Apropierea, in curs de ecranizare in regia lui Tudor Giurgiu.
 
Un roman plin de tandrete si erotism, cu o structura absolut neconventionala, cu totul inedita, in care Marin Malaicu-Hondrari renunta la prudenta si se expune riscurilor, asa cum Lunetistul renunta la precautii, iese din ascunzatoare si incearca sa-si traiasca viata.
 
Aparitia unei familii misterioase in oras schimba ireversibil destinul Cristinei si al lui Constantin, doi tineri pasionati de literatura care traiesc o poveste de dragoste. Ea se casatoreste cu Jim, fiul nou-venitilor, iar Constantin devine mercenar. Insa relatia din tinerete ii urmareste si, desi porniti pe drumuri diferite, cei doi se reintilnesc gratie lui Carlos, un orfan sarac adoptat la distanta de Cristina.

Peste ani, orfanul ajuns scriitor celebru devine o tinta pentru Constantin, mercenarului oferindu-i-se foarte multi bani pentru a-l ucide. Protejat de anonimat si de dragul Cristinei, Constantin il avertizeaza pe Carlos de pericol. Citindu-i cartile, mercenarul incepe sa banuiasca motivul solicitarii crimei, iar presupunerile ii sint confirmate de organizatia pentru care lucreaza si de un e-mail in care Cristina i se confeseaza.
 
„Marin Malaicu-Hondrari scrie – de la Cartea tuturor intentiilor la Apropierea si, iata, acum, la Lunetistul – o singura carte. Iar aceasta carte unica – amestec rar de sfisiere si umor – se sprijina pe un filon poetic ce sustine, ca o pinza freatica, intregul si leaga intimplari, iubiri, esecuri, fiinte rare, toate scufundate intr-un aer melancolic, de sfirsit de lume, asemanator aceluia din romanele lui Julio Cortázar sau Roberto Bolaño. A fi viu reprezinta, pentru Marin Malaicu-Hondrari, conditia prima a literaturii adevarate. Si un efect instantaneu al cartilor sale asupra cititorilor veritabili.” -- Simona Sora

Recenzii

”Chiar daca ocupatia din prezent a lui Constantin este aceea de mercenar, de asasin profesionist, capabil sa ucida la comanda pe oricine pe o suma de bani sau sa intre fara efort in orice fortareata, asa cum ne va dovedi in carte, actiunile sale sint plasate undeva in umbra, autorul cautind sa descopere resorturile gindirii personajelor, motivatiile acestora, aducindu-ne aproape de un roman psihologic perfect. (...)
Constructia Lunetistului mi-a amintit de romanul Amortire a lui Florin Lazarescu, citit de curind, ambele creindu-mi impresia de romane proaspete, cu personaje care par atit de reale, incit se identifica rapid cu noi sau cu cei din jurul nostru.” -- Jovi ENE, 3 octombrie 2013, pe filme-carti.ro

”Cu Lunetistul in miini, oricum, notiunea alegerilor corecte, fie ele si lingvistice, se face nevazuta. In stilul lui Roberto Bolano, scriitor des amintit de personajul din titlu, vocile nararii se schimba constant, unghiul uniscient lasa loc perspectivei omnisciente, de la care exista cale de intoarcere si asa mai departe. Ajungind la final, ai impresia ca povestea asta s-ar fi putut spune in alte douazeci de feluri fara ca, in esenta, sa devina o alta. Iar Marin Malaicu-Hondrari iti cere din off sa crezi contrariul: orice alternativa ar fi insemnat o minciuna.” -- Alexandra GAUJAN, 7 octombrie 2013, pe bookblog.ro

Despre Autor

Marin Malaicu-Hondrari s-a nascut la 29 ianuarie 1971, in Sangeorz-Bai.

A publicat Zborul femeii pe deasupra barbatului (poeme, Eikon, 2004, Premiul Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj), Cartea tuturor intentiilor (roman, Vinea, 2006; editia a II-a, Cartea Romaneasca, 2008), Apropierea (roman, Cartea Romaneasca, 2010) si La doua zile distanta (poeme, Charmides, Bistrita, 2011, premiul revistelor Poesis International si Transilvania).

A scris in colaborare cu regizorul Tudor Giurgiu scenariul dupa romanul Apropierea.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 248
Editura: Polirom
Apariția: Septembrie 2013
ISBN: 978-973-46-3884-0
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3500

Pareri