Lumea Secretă a Nomenclaturii Amintiri, Dezvăluiri, Portrete [Carte Electronică]

Lumea Secretă a Nomenclaturii Amintiri, Dezvăluiri, Portrete [Carte Electronică]

Preț de Listă: 94,99 MDL (23,75 RON)

Preț: 65,55 MDL (16,39 RON)

Economisești: 29,44 MDL (7,36 RON) (30%)

Downloadează Gratuit un Fragment
Ediția Print

Preț de Listă: 94,99 MDL (23,75 RON)

Preț: 65,55 MDL (16,39 RON)

Economisești: 29,44 MDL (7,36 RON) (30%)

Acceptăm plata cu LiberCard de la MAIB - plăți în 3 rate cu 0% dobândă!

Produse Asemănătoare

Bifează produse pentru a le adăuga în coșul de cumpărături sau selecteaza toate

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

„Ştim foarte puţin despre acel grup social şi, dacă vreţi, chiar cultural numit nomenclatura comunistă. Era vorba de o societate cvasisecretă, cu riturile, codurile, simbolurile, nostalgiile şi, nu mai puţin important, privilegiile sale.

Cartea de faţă nu este o lucrare sociologică de tip tradiţional, cu analize de cauze, dinamici şi efecte. Este vorba aici de propriile mele experienţe în interiorul unui grup pe care am ajuns să-l cunosc, îndrăznesc să cred, foarte bine. Un microcosm politic şi psihologic, numit de mine cândva micul Bizanţ roşu. Cititorul, pe care-l invit să mă însoţească în acest voiaj într-o lume stinsă, dar ale cărei ramificaţii rămân atât de prezente, va găsi în carte deopotrivă recuperări istorice, demitizări politologice, secvenţe portretistice, un efort de explicaţie şi o mărturisire.

Nu alegem în ce mediu social şi intelectual ne naştem. Este un dat ontologic pe care ţi-l asumi şi la care te raportezi, pe cât posibil, cu sinceritate, onestitate şi realism. Eu m-am născut într-o familie a stângii marxiste. Aşa cum un credincios se consideră catolic, protestant, ortodox, musulman, părinţii mei se considerau marxişti. A-i întreba ce religie au, a le atribui o apartenenţă etnică ar fi fost în ochii lor o desfigurare a identităţii...“ -- Vladimir Tismăneanu

Recenzii

”Dincolo de amănuntele incontestabil interesante pentru istoria comunismului românesc pe care le livrează această carte semnată de Vladimir Tismăneanu, aflăm din ea chestiuni extrem de importante despre puterea de seducţie a utopiilor care au însângerat veacul al XX-lea. Şi despre consecinţele sângeroase acestei puteri.

Cartea lui Vladimir Tismăneanu merită citită. Şi nu doar de către specialişti. Şi nu doar de către cei vizaţi direct.” -- Copiii securiştilor, copiii naziştilor, Deutsche Welle

”De această dată, autorul ne propune o călătorie în interiorul bazei politice a lumii comuniste (nomenklatura sau „partidul interior”, cum o numea Orwell), mediu pe care, prin naştere, l-a cunoscut în mod intim.

Cartea debutează cu o „plimbare” pe străzile Cartierului Primăverii, continuă cu atmosfera familială a autorului şi alte două capitole despre formarea sa intelectuală, contextul „epocii Ceauşescu” şi plecarea din ţară. În fine, acestora li se adaugă o serie (foarte sugestivă) de portrete ale membrilor nomenklaturii pe care Vladimir Tismăneanu i-a cunoscut (direct sau mediat, prin intermediul familiei).” -- Mircea Stănescu, www.mircea-stanescu.blogspot.ro

"Lumea secreta a nomenclaturii" este una dintre cele mai importante aparitii editoriale ale anului 2012 in Romania. Si este o carte pe atat de actuala, pe cat de stranie si oculta era acea lume inchisa intr-o zona bucuresteana strict delimitata, inaccesibila, privilegiata.

Cum erau copiii lui Ceausescu in realitate; cum locuiau in mediul lor securizat potentatii regimului; reteaua complicata a legaturilor de familie, de prietenie; filiera intereselor oculte, personale ale nomenclaturii, aceasta categorie sociala care se socotea pe sine un fel de aristocratie, complet despartita de restul lumii - iata cateva dintre subiectele cartii de amintiri a profesorului Vladimir Tismaneanu.” -- Strania lume a copiilor din Cartierul Primaverii, HotNews.ro

„Nu cunosc un politolog român de o mai ma­re acuitate şi profunzime în analiza ace­lor infinitezimale şi imponderabile care dau mă­sura a ceea a constituit esenţa co­mu­nismului românesc, nucleul aparatului politic, fiinţa sa in­timă, întortocheată şi obs­cură, însufleţită de re­sen­ti­mente intratabile şi idealuri incalculabile, decât Vla­di­mir Tismăneanu.

Este ceva ce re­găsesc numai în cărţile lui, acel resort nu doar bio­gra­fist, ci şi autobiografic, o in­timitate liminală de o lu­ci­di­tate necruţătoare cu lu­mea pe care o descrie şi de care se desparte trep­tat, nu în sensul unei rebeliuni ado­les­centine care îi îndemna pe atâţia alţi ti­neri intelectuali să adere la marxism, ci prin­tr-un examen de demistificare inte­lectuală care i-a determinat pe aceiaşi ti­neri ajunşi adulţi să-şi reconsidere prima dragoste de pe poziţiile unei lucidităţi a ceea ce Milan Kundera numeşte în le­gă­tură cu societăţile totalitare „paradoxurile terminale“, experienţă devastatoare în­cercată şi de ultimul Istrati, cel al iluziilor pierdute din Spovedanie pentru învinşi.

Volumul Lumea secretă a no­menclaturii. Amintiri, dez­vă­luiri, portrete, ultima carte a lui Vladimir Tismăneanu, este neîndoielnic mai mult decât o autobiografie dublată de o galerie de por­trete. Văd în ea expusă o perspectivă asu­pra unei lumi care funcţionează în ter­menii unei societăţi secrete, dominată de un sectarism ermetic, o microsocietate cu gnoza ei, cu riturile, miturile şi secretele ei concret punitive, o perspectivă care re­uneşte rarisim o familiaritate a privirii din interior, filtrată printr-o emoţie necen­zurată, care lasă să vorbească memoria unui lucid observator, a cărui competenţă ştiinţifică este orientată tocmai către de­construirea mecanismelor şi legilor as­cun­se în virtutea cărora această societate func­ţionează.

Tocmai în acest loc geometric, în acest spaţiu interstiţial al nuanţelor şi cântăririi filosofice a inefabilelor, se lasă rostite adevărurile cele mai incomode, parte rezultatul unei reflecţii recuperabile dintr-o operă prodigioasă, dublată de o erudiţie impresionantă. În ceea ce priveşte comunismul românesc, Vladimir Tis­mă­neanu este un Larousse ambulant, dis­ponibil pentru orice informaţie oricât de obscură ţi s-ar părea, iar volumul de faţă reflectă plenitudinar această cunoaştere de­taliată, arborescentă.“ -- Chipuri şi embleme pentru o istorie secretă de Angelo Mitchievici, Revista 22

Video despre Carte

Despre Autor

Vladimir Tismăneanu (n. 4 iulie 1951, Brașov) a studiat sociologia și și-a susținut în 1980 doctoratul în filozofie la Universitatea din București cu o teză despre teoria critică a Școlii de la Frankfurt. A părăsit România în septembrie 1981 și a locuit un timp la Paris și la Caracas. Din septembrie 1982 trăiește în Statele Unite. Între 1982 și 1990 a fost cercetător la Foreign Policy Research Institute din Philadelphia. În anii 1985-1990 a predat științe politice la Universitatea Pennsylvania. Începând din 1990 este profesor de ştiinţe politice la Universitatea Maryland.

În perioada martie-decembrie 2006 a fost preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (CPADCR). Între februarie 2010 și mai 2012 a fost preşedintele Consiliului Ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). În 2007 a primit din partea Universităţii Maryland Distinguished International Service Award, iar Asociaţia Americană de Ştiinţe Politice i-a acordat certificatul pentru merite excepţionale în predarea științelor politice.

Deţine titlul de doctor honoris causa al Universităţii de Vest din Timişoara (2002) şi al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti (2003). În iulie 2011 președintele Traian Băsescu i-a conferit Ordinul Național pentru Merit în grad de Mare Ofiţer pentru eforturile susținute de promovarea democrației în România.

Volume publicate (selecţie): Reinventarea politicului. Europa Răsăriteană de la Stalin la Havel (Free Press, 1992 şi 1993; Polirom, 1997 şi 2007); Fantasmele salvării. Democraţie, naţionalism şi mit în Europa postcomunistă (Princeton University Press, 1998 şi 2009; Polirom, 1999); Stalinism pentru eternitate. O istorie politică a comunismului românesc (University of California Press, 2003; Polirom, 2005; în 2004, Premiul Barbara Jelavich din partea American Association for the Advancement of Slavic Studies, ca lucrare excepţională în domeniul istoriei Europei de Răsărit şi Centrale); The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century (University of California Press, 2012). Coeditor, împreună cu Dorin Dobrincu şi Cristian Vasile, al Raportului Final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (Humanitas, 2007); coeditor, împreună cu Bogdan C. Iacob, al volumului The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History (Central European University Press, 2012). Alte volume apărute la Editura Hu manitas: Fantoma lui Gheorghiu-Dej (2008); Perfectul acrobat. Leonte Răutu, măştile răului (în colaborare cu Cristian Vasile, 2008); Despre 1989. Naufragiul Utopiei (2009); Despre comunism. Destinul unei religii politice (2011).

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Editura: Humanitas
Apariția: 2012
ISBN: 978-973-50-3865-6-X
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android
Pagini Ediție Print: 304

Pareri