Lumânările Ard până la Capăt

Lumânările Ard până la Capăt
108,00 MDL (24,21 RON)

Disponibilitate: În Stoc

Doar 1 exemplar disponibil

sau

Descriere

Dupa patruzeci si unu de ani, doi barbati, prieteni inseparabili in tinerete, se intalnesc pentru ultima oara. Fiecare dintre ei a supravietuit asteptand acest moment. Unul, in castelul stramosilor, traind trecutul in fiecare zi, celalalt, calator prin lumea larga, fugind de trecut in fiecare zi. intre ei, ca o umbra, amintirea unei femei; reintalnirea are loc in acelasi decor ca in urma cu patruzeci si unu de ani, pe masa ard aceleasi lumanari albastre, cei doi iubesc, in continuare, aceeasi femeie. Mitteleuropa tineretii lor nu mai exista insa, iar razbunarea indelung planuita nu le poate reda nici prietenia, nici dragostea.

Lumanarile ard pana la capat, cel mai cunoscut si mai iubit roman al lui Marai, a aparut in anul 1942, intr-un moment putin prielnic pentru literatura, si a fost redescoperit la sfarsitul secolului XX pentru a fi trecut direct in randul capodoperelor (traducerea in italiana aparuta in 1997 a fost, luni in sir, cea mai bine vanduta carte); a fost ecranizat in anul 2006, in regia lui Istvan Iglodi, si tot in 2006 a fost dramatizat si pus in scena la Duke of York's Theatre, Londra, cu Jeremy Irons in rolul titular.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

Lumânările ard până ta capăt este o bijuterie redescoperită a literaturii central-europene - publicată iniţial la Budapesta, în 1942, a rămas practic necunoscută marelui public, până la traducerea în engleză din 2001. Surprinzător, a devenit apoi un bestseller internaţional, recunoaştere de care autorul, care s-a sinucis în SUA, în 1989, nu a apucat să se bucure.

Imediat după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, într-un castel îndepărtat de la poalele Carpaţilor din Ungaria, Henrik, un general în retragere de 75 de ani, ia masa cu un vechi prieten, Konrad, pe care nu l-a mai văzut de peste patruzeci de ani. între cei doi au rămas multe chestiuni nerezolvate. Marai prezintă cu un control admirabil procesul lor de distanţare - o desfăşurare de anecdote, amintiri, tăceri, dezaprobări şi confuzii -, imprimând cu îndemânare şi precizie ritmul dorit şi introducând o nouă revelaţie exact în momentul în care reconcilierea pare posibilă. Ani de resentimente mocnite sunt condensaţi într-o singură noapte.

Este un roman scurt şi deosebit de intens, impregnat de obiceiurile şi atmosfera Imperiului Austro-Ungar, cu umbre lungi, vinuri vechi, lumânări, păduri bătrâne şi mobilier scârţâitor de mahon, ambianţă menţinută fără teatralitate ieftină. Cu tot farmecul său desuet, romanul rămâne un studiu subtil al ierarhiilor sociale, preteniei, trădării şi vanităţii masculine.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 260
Editura: Curtea Veche
Apariția: 2011
ISBN: 9789736698217
Dimensiuni: 13 x 20,6 cm
Greutatea: 0.4000

Pareri