Lumânările ard până la capăt. Ediţia a II-a revăzută

Lumânările ard până la capăt. Ediţia a II-a revăzută
106,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă Librăria Bestseller din Chișinău (Centru) str. Pușkin 35 068-799-933 Stoc limitat
Vezi pe hartă Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

După patruzeci şi unu de ani, doi bărbaţi, prieteni inseparabili în tinereţe, se întâlnesc pentru ultima oară. Fiecare dintre ei a supravieţuit aşteptând acest moment. Unul, în castelul strămoşilor, trăind trecutul în fiecare zi, celălalt, călător prin lumea largă, fugind de trecut în fiecare zi. Între ei, ca o umbră, amintirea unei femei; reîntâlnirea are loc în acelaşi decor ca în urmă cu patruzeci şi unu de ani, pe masă ard aceleaşi lumânări albastre, cei doi iubesc, în continuare, aceeaşi femeie. Mitteleuropa tinereţii lor nu mai există însă, iar răzbunarea îndelung plănuită nu le poate reda nici prietenia, nici dragostea. 

Lumânările ard până la capăt, cel mai cunoscut şi mai iubit roman al lui Márai, a apărut în anul 1942, într-un moment puţin prielnic pentru literatură, şi a fost redescoperit la sfârşitul secolului XX pentru a fi trecut direct în rândul capodoperelor (traducerea în italiană apărută în 1997 a fost, luni în şir, cea mai bine vândută carte); a fost ecranizat în anul 2006, în regia lui Istvan Iglódi, şi tot în 2006 a fost dramatizat şi pus în scenă la Duke of York's Theatre, Londra, cu Jeremy Irons în rolul titular.

„Literatura secolului XX – pe care o credeam stinsă şi îngropată – a primit darul postum al unui nou maestru pe care îl vom alătura în viitor lui Joseph Roth, Stefan Zweig, Robert Musil, şi chiar şi altor semizei pierduţi, Thomas Mann şi Franz Kafka. Numele său este Sándor Márai.“ -- Die Zeit

„Acest mare scriitor european nu numai că disecă – în mod strălucit – o relaţie triunghiu-lară din vechiul Imperiu Austro-Ungar, el surprinde şi pandemoniul relaţiilor dintre oameni: jarul mocnind al sentimentelor, al dorinţei, al dragostei, al urii şi al răzbunării. Este o carte desăvârşită, o capodoperă.“ -- Der Spiegel

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

Lumânările ard până ta capăt este o bijuterie redescoperită a literaturii central-europene - publicată iniţial la Budapesta, în 1942, a rămas practic necunoscută marelui public, până la traducerea în engleză din 2001. Surprinzător, a devenit apoi un bestseller internaţional, recunoaştere de care autorul, care s-a sinucis în SUA, în 1989, nu a apucat să se bucure.

Imediat după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, într-un castel îndepărtat de la poalele Carpaţilor din Ungaria, Henrik, un general în retragere de 75 de ani, ia masa cu un vechi prieten, Konrad, pe care nu l-a mai văzut de peste patruzeci de ani. între cei doi au rămas multe chestiuni nerezolvate. Marai prezintă cu un control admirabil procesul lor de distanţare - o desfăşurare de anecdote, amintiri, tăceri, dezaprobări şi confuzii -, imprimând cu îndemânare şi precizie ritmul dorit şi introducând o nouă revelaţie exact în momentul în care reconcilierea pare posibilă. Ani de resentimente mocnite sunt condensaţi într-o singură noapte.

Este un roman scurt şi deosebit de intens, impregnat de obiceiurile şi atmosfera Imperiului Austro-Ungar, cu umbre lungi, vinuri vechi, lumânări, păduri bătrâne şi mobilier scârţâitor de mahon, ambianţă menţinută fără teatralitate ieftină. Cu tot farmecul său desuet, romanul rămâne un studiu subtil al ierarhiilor sociale, preteniei, trădării şi vanităţii masculine.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor 

Prozator, poet şi dramaturg, Sándor Márai (1900-1989) s-a născut la Kassa, în Imperiul Austro-Ungar (astăzi Košice, în Slovacia). Scriitor cosmopolit, Márai a cunoscut încă de la publicarea primelor sale romane un succes extraordinar, devenind cel mai iubit scriitor de limbă maghiară al generaţiei sale, după ce, pentru o foarte scurtă perioadă, luase în considerare ideea de a scrie în limba germană.

Profund antifascist, Márai a luat atitudine şi împotriva ocupaţiei sovietice, hotărând să părăsească Ungaria în 1948. După o viaţă de peregrinări, s-a stabilit în cele din urmă la San Diego, în Statele Unite.

A refuzat publicarea scrierilor sale sub regimul comunist, dar nu a aban-donat legăturile cu Ungaria, colaborând vreme de douăzeci de ani cu redacţia maghiară a postului de radio Europa Liberă. În februarie 1989, singur, istovit de un exil fără speranţă, Márai s-a sinucis, fără să bănuiască apropiata „eliberare“ a Estului Europei. În 1990 i s-a acordat postum Premiul Kossuth. Márai este astăzi recunoscut ca unul dintre marii scriitori ai Europei şi, incontestabil, parte a canonului literar al secolului XX. 

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: A gyertyák csonkig égnek
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 160
Editura: Curtea Veche
Apariția: 2011
ISBN: 978-973-669-821-7
Greutatea: 0.3000

Pareri