Lolita 18+ (Colecția Top 10+) [Carte de Buzunar]

Lolita 18+ (Colecția Top 10+) [Carte de Buzunar]
114,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore
  • În Moldova: 2-3 zile

Grăbește-te, produs cu stoc limitat!

    • 46 persoane au cumpărat acest produs.

Descriere

Traducere de Horia Florian Popescu.

Din cauza subiectului sau extrem de socant – pasiunea morbida a unui barbat matur pentru o fetita de doispre­zece ani –, romanul Lolita a fost respins de editori, fiind publicat in Statele Unite abia dupa aparitia sa in Franta. Construita pe schema mitologica a povestirilor cu fauni si nimfe, Lolita este insa, inainte de toate, un poem de dragoste inchinat limbii engleze si posibilitatilor sale expresive.

Poveste a iubirii obsesive si blestemate a lui Humbert Humbert pentru nimfeta Dolores Haze, capodopera lui Vladimir Nabokov a fost, pe rind, carte interzisa, roman scandalos, obiect de cult, pentru a deveni apoi un roman clasic al secolului XX.


Cartea a stat la baza a doua celebre ecranizari, prima in regia lui Stanley Kubrik, cu James Mason in rolul principal, a doua sub bagheta regizorala a lui Adrian Lyne, cu Jeremy Irons in rolul lui Humbert Humbert.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall PDT

 

Recenzii


 

”In Humbertland toata suflarea este anapoda, asta sustine proaspat reeditata carte la Polirom, Lolita de Vladimir Nabokov, facindu-ne sa vibram la coloristica unui univers la poarta caruia sintem rugati sa ne dezbracam de pudoare, consternare si orice intelegere a firescului.

Jonglarile lui Nabokov cu obscurul, cu incordarea psihica, cu accesele de sexualitate si cu oprimarea in spatiul societatii se impletesc in miscari atat de naturale, incat cititorul ajunge in final sa fie descumpanit cand cerceteaza in tabara cui se afla, autorul afectind practic nu doar morala propriilor personaje, ci si pe cea a cititorului.” -- Anca Roman, 26 iulie 2011, pe AltIasi.ro

”In opera vasta a lui Vladimir Nabokov exista o parte „intunecata”, cum ar numi-o Georges Bataille, o latura obscura, cu porniri subliminale greu de descifrat. Pe cuprinsul acestei „parti” – asa-zicind – s-au articulat citeva dintre romanele cele mai complexe ale autorului, printre care si capodopera Lolita/Lolita (1955). Tot aici trebuie cautat, in termeni psihanalitici, un impuls sublimat fundamental al lui Nabokov, devenit arta pura.

Daca ar fi sa conceptualizam emotia in cauza, emotie, desigur, estetizata, ar trebui probabil sa vorbim despre tensiunea erosului interzis, despre presiunea ireductibila a sexualitatii nepermise. Literatura i-a oferit lui Nabokov sensuri mai valabile decit istoria imediata. In plus, i-a asigurat, se vede bine, si debuseul „partilor intunecate”.” -- Codrin Liviu Cutitaru, 2 iulie 2011, in Suplimentul de cultura, nr. 32.

 

 

A photo posted by Bestseller.md (@bestseller_md) on

 

Prima ediţie a romanului Lolita, publicată de editura pariziană Olympia pe riscul său, a produs indignare generală. Violenta pasiune erotică a eroului şi naratorului romanului, Humbert Humbert, pentru fetiţa de 12 ani, Lolita, ca şi intensitatea şi proporţiile abuzului comis de Humbert asupra ei rămân într-adevăr şocante, îr special într-o societate preocupată de abuzarea copiilor şi sexualizarea acestora.

Scris în caracteristicul stil imaculat al lui Nabokov, acesî roman violent şi brutal pune întrebări fascinante legate de rolul ficţiunii. Este posibil să găsim frumuseţe, plăcere şi amuzament într-o naraţiune respingătoare din punct de vedere moral? Putem suspenda judecata morală îr favoarea aprecierii estetice a unei propoziţii bine acordate sau a unei fraze perfect echilibrate? Răspunsurile la aceste întrebări sunt neclare, dar, punând substanţa în competiţie cu stilul, menţinând un echilibru delicat între etic şi estetic, Nabokov inventează un nou gen de ficţiune literară.

Răpirea Lolitei de către Humbert şi fuga lui în Statele Unite, în încercarea nebunească de a scăpa de autorităţi, face din acest roman o lucrare inaugurală a ficţiunii postmoderne, precum şi un fel de film deschizător de drum. Humbert este un european de modă veche, iubitor al lui Rimbaud şi Balzac, care se pomeneşte dislocat în lumea strălucitoare a Americii corporatiste din anii 1950, vrăjit de farmecele rău prevestitoare ale Lolitei, puştoaica aceea care mestecă tot timpul gumă şi bea sucuri. Istoria acestei întâlniri dintre vârsta venerabilă şi tinereţea imatură, dintre Europa şi America, dintre arta sofisticată şi cultura populară este cea pe care se vor baza multe romane şi filme create în urma apariţiei Lolitei.

Fără Lolita este dificil să ne imaginăm Strigarea Lotului 49 al lui Pynchon sau Pulp Fiction ai lui Tarantino. Este semnul originalităţii şi forţei sale faptul că, după atât de multe imitaţii, romanul Lolita rămâne atât de tulburător, atât de proaspăt şi de emotionant.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

 

Despre Autor


 

Vladimir Nabokov (n. 23 aprilie 1899 - d. 2 iulie 1977) a fost un scriitor american de origine rusă; familia sa aparținea aristocrației și a fost nevoită să emigreze în timpul revoluției bolșevice.

O specie de fluturi descoperită de unchiul lui Nabokov poartă numele familiei. Faima lui Vladimir Nabokov este legată, în schimb, de o „specie de personaj“, nimfeta, pe care a lansat-o în 1955, în Franța, prin intermediul unei edituri pariziene specializate în scrieri pornografice. Romanul Lolita, publicat în 1958 și în America, unde provoacă scandal, rămâne cea mai cunoscută carte semnată de Vladimir Nabokov. - Wikipedia

 

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Lolita (1955)
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 324
BRAND: Polirom
Apariția: 2011
ISBN: 978-973-54-0218-1
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.2800

Pareri