Libertatea de a Iubi

Mai multe poze

Libertatea de a Iubi
216,00 MDL (50,57 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba engleza si note de Adriana Minculescu
 
O complexa poveste de dragoste, pe fundalul careia traditia Orientului infrunta modernitatea.
 
Libertatea de a iubi este o critica a unui univers dezorganizat si brutal, dominat de lipsuri si cruzime, unde terorismul si rapirile devin o realitate cotidiana, dar este, in acelasi timp, si o carte a sperantei si salvarii, a impacarii si renuntarii.
 
Daanish, un tinar pakistanez ce studiaza in Statele Unite, se intoarce in Karachi pentru a lua parte la inmormintarea tatalui sau. Aici o cunoaste pe Dia, o adolescenta independenta, atipica pentru societatea din Pakistan. Povestea de dragoste ce se infiripa intre ei provoaca tulburari puternice in societatea traditionalista musulmana in care traiesc cei doi si dezgroapa scandaluri si pacate teribile din trecut: morti tragice, tradari si lasitate.
 
„In miezul cartii sale, in ciuda tuturor imaginilor matasoase ce il invelesc, sta violenta omniprezenta in relatiile si contactele sociale din Pakistanul contemporan. Tensiunea dintre curgerea lina a povestii spuse de Khan si duritatea brutala a societatii pe care ea o descrie face din Libertatea de a iubi o lectura memorabila.” -- Outlook India

Khan trateaza cu aceeasi maiestrie si problemele politice si religioase, si cuceritoarea poveste de dragoste din roman, iar rezultatul este un extraordinar portret al metropolei Karachi, un oras dominat de coruptie, violenta si tensiuni sociale.” -- Booklist

Recenzii

”Autoarea combina povestile mai multor personaje transformate in naratori, purtind cititorul inainte si inapoi in timp. Avem povestea unui tinar pakistanez nefericit, student la un colegiu american pe care moartea tatalui il obliga la o vizita in tara natala, contactul cu lumea din care provine declansindu-i trairi si sentimente contradictorii.(…)
Agatindu-se de traditii pentru a pastra aparenta unei normalitati bulversata de schimbarile politice si de expunerea la o cultura atit de diferita precum cea americana, personajele se definesc prin incapacitatea de a se adapta si a face fata confuziei si complexitatii evenimentelor pe care le traiesc.” -- Mihaela Mandru

”Libertatea de a iubi este o carte stratificata, subtil si atent coagulata, cu o structura cintarita pe indelete: Uzma Aslam Khan armonizeaza povestile foarte diferite ale personajelor cu realitati din Pakistanul contemporan, cu scene din Londra anilor ’70 si cu episoade din biografia unor femei care nu se pot adapta la spatiul restrins de actiune pe care societate in care traiesc li-l rezerva. E un roman cu ceva mitic in fundal, (un soi de hybris asupra caruia planeaza pina la final ambiguitatea), cu evolutii dinamice si cu suspans, dar si cu mare grija la timpii ceruti de dinamica emotiilor si de metamorfoze ceva mai lente, fie ele sufletesti sau de-a dreptul concrete.” -- Alina Purcaru

Despre Autor

Uzma Aslam Khan (n. 1969) s-a nascut in Pakistan, in orasul Lahore. Primii ani de viata si i-a petrecut in diverse locuri de pe glob, urmindu-si familia in Manila, Tokyo si Londra. In 1979 s-a reintors impreuna cu parintii in Pakistan, de data aceasta in Karachi, unde a studiat la scoala catolica de fete St. Joseph si la liceul St. Patrick.

In 2001 Uzma Aslam Khan publica primul ei roman, The Story of Noble Rot, care se bucura de un larg succes in India si Pakistan. Al doilea roman al sau, Trespassing (Libertatea de a iubi), apare in 2003 si ii aduce recunoasterea pe plan international: cartea este tradusa in optsprezece tari si se bucura de un amplu succes la critica si la public.

Ulterior a mai publicat romanele The Geometry of God (2008), ce a fost selectat de Kirkus Reviews pe lista celor mai bune carti ale anului, si Thinner Than Skin (2012), roman nominalizat la Man Asian Literary Prize.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 344
Editura: Polirom
Apariția: Martie 2013
ISBN: 978-973-46-3336-4
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.4000

Pareri