Legende sau basmele românilor. Vol.1

Legende sau basmele românilor. Vol.1

Preț de Listă: 100,00 MDL (25,00 RON)

Preț: 49,00 MDL (12,25 RON)

Economisești: 51,00 MDL (12,75 RON) (51%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Colectia Cartea de acasa reuneste, in volume legate cu maiestrie, scrieri remarcabile, integrale, insotite de Glosare ce readuc in atentia cititorului cuvinte pierdute de vreme. Documentarea a fost facuta din editii inaccesibile publicului larg pana acum, editii vechi, uneori unicat, adunate din arhive si anticariate. Tabelele cronologice cuprind momente importante din viata scriitorilor, care au marcat evolutia si creatia acestora.

Petre Ispirescu, folclorist si prozator roman, a trait intre anii 1830-1887. A fost un autodidact. La 12 ani a fost nevoit sa paraseasca scoala, dar nu a renuntat la ideea de a se instrui. A intrat ucenic la tipografie, sperand ca acolo unde sunt carti se poate si studia. Pasiunea sa pentru folclor l-a determinat sa devina unul dintre cei mai mari folcloristi ai nostri. In anul 1872 a publicat Legende sau basmele romanilor.

Ghicitori si proverburi, cuprinzand basme romanesti adunate de Petre Ispirescu de la povestitori populari, pe care le-a prelucrat, transformandu-le in adevarate bijuterii, care au traversat anii fara sa-si piarda din stralucire.

 

Despre Autor


 

Petre Ispirescu (n. ianuarie 1830, Bucuresti - d. 21 noiembrie 1887), a fost un editor, folclorist, povestitor, scriitor si tipograf roman. Este cunoscut mai ales datorita activitatii sale de culegator de basme populare romanesti pe care le-a repovestit cu un har remarcabil. In 1862, Ispirescu a publicat primele sase basme culese de el, in Taranul roman, la indemnul lui Nicolae Filimon. Este vorba de basmele Tinerete fara batranete si viata fara moarte, Praslea cel voinic si merele de aur, Balaurul cel cu sapte capete, Fata de imparat si pescarul si Fiul vanatorului.

Ele au fost reunite apoi, impreuna cu altele in prima sa culegere de basme astazi devenita o raritate bibliografica. Dupa ce in 1863, Vasile Boerescu, asociatul sau, a vandut imprimeria, C. A. Rosetti, viitor ministru, l-a invitat sa lucreze ca director al imprimeriei ce tiparea Romanul, revista Partidului Liberal, atunci in opozitie. Impreuna cu Rosetti, Ispirescu a participat la infiintarea primei Case de ajutor reciproc a tipografilor din Romania. In 1864, insa, guvernul a suprimat ziarul Romanul, iar Ispirescu, impreuna cu alti asociati, Walter Scarlat si Frederic Gobl, a infiintat Tipografia Lucratorilor Asociati.

Cu un an mai tarziu, Ispirescu conducea personal foaia Tipograful roman. Timp de un deceniu, din 1862 pana in 1872, autorul nu a publicat nici un basm. Dupa abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza in 1866, la invitatia ministrului de interne Ion Ghica, Ispirescu a acceptat sa conduca Imprimeria de Stat. Dupa o perioada de doi ani, impreuna cu alti trei asociati, a infiintat Noua tipografie a laboratorilor romani. In 1872, si-a reluat activitatea de publicare a basmelor, cu colectia Legende sau basmele romanilor. Ghicitori si proverburi, cu o prefata de B. P. Hasdeu.

Este incurajat, apreciat pentru calitatile scrisului sau si pentru cunoasterea profunda si inestimabila a creatiei populare.[necesita citare] Un an mai tarziu, a aparut si Snoave sau povesti populare, iar in 1876, Ispravele si viata lui Mihai Viteazul. Dupa ce a ramas unic asociat al imprimeriei sale, Ispirescu a redenumit-o Tipografia Academiei Romane. Activitatea sa a fost subiectul unui articol elogios scris de folcloristul evreu Moses Gaster si publicat in Magasin fur die Literatur des Auslandes.

In 1879, editura sa a imprimat o colectie de basme culte ce reprezentau prelucrari in limbaj autohton ale unor mituri ale folclorului universal si ale unor fragmente din mitologia greaca, reunite in volumul Din povestile unchiului sfatos, basme paganesti. Acest volum a aparut prin influenta lui A. I. Odobescu, care a scris si prefata.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 287
Editura: Erc Press
Apariția: 2009
ISBN: 978-973-157-657-2
Dimensiuni: 12,5 x 20,5 cm
Greutatea: 0.3880

Pareri